I am legend

'Alleen op de wereld'

In 'I am Legend', gebaseerd op de gelijknamige sci-firoman van Robert Matheson, wordt een weinig rooskleurig toekomstbeeld geschetst. Een virus heeft zowat de hele wereldbevolking uitgeroeid. Slechts enkelen hebben het virus overleefd. Robert Neville (een knappe rol van Will Smith) is de enige mens in New York. Hij slijt zijn dagen met het zoeken naar een vaccin tegen het virus en probeert te ontkomen aan de darkseekers: gemuteerde, bloeddorstige overlevenden die 's nachts de straten onveilig maken.

'I am Legend' leek een filmproject dat nooit het daglicht zou zien. Voordien hadden zowel bazookafilmer Michael Bay als Arnold Schwarzenegger (twee keer slikken!) hun tanden al stukgebeten op een verfilming. Ditmaal is de regie in handen van Francis Lawrence ('Constantine'). Toen de roman in 1954 verscheen, had die een enorme invloed op latere generaties van schrijvers en filmmakers. Het valt te betwijfelen of dat met deze verfilming ook zo zal zijn. 'I am Legend' doet soms denken aan andere films, maar mist het grimmige karakter en de visuele flair van 'Children of Men' of de pure horror van '28 Days Later'. Erg origineel is het misschien allemaal niet, maar de film weet toch - zeker in het eerste uur - aangenaam te verrassen.

De makers van de film weten de juiste sfeer te vatten en nemen hun tijd om het verhaal te vertellen. Lange shots van een dolende Smith door lege straten worden vlot afgewisseld met spannende momenten. De aanblik van een verlaten New York levert spectaculair beeldmateriaal op. Verwilderde parken, vervallen gebouwen en wilde dieren die over Times Square lopen. Het is eens iets anders dan gele taxi's, toeristen en zakenlui. Bovendien wordt de film gedragen door een sterk acterende Will Smith. In het eerste deel zet Smith een ronduit indrukwekkende vertolking neer. Hoewel hij als enige overlevende zijn dagen zo normaal mogelijk invult, zien we af en toe momenten van sluimerende eenzaamheid. Zoals Smith die tegen etalagepoppen praat of overmand wordt door verdriet om het gemis van zijn gezin. De manier waarop hij verdoofd meelipt met de tekenfilm Shrek illustreert zijn mentale isolatie. Niet onterecht wordt er al gesproken over een Oscarnominatie.

Eindelijk een blockbuster die naar meer streeft, denk je dan. Helaas moeten de zorgvuldig opgebouwde spanning en beklijvende acteerprestatie van Smith op het einde van de film wijken voor stereotiepe actiescènes, digitale effecten en een overdramatisch einde. Zo blijf je als kijker achter met het gevoel dat er misschien toch meer in zat.

In 'I am Legend', gebaseerd op de gelijknamige sci-firoman van Robert Matheson, wordt een weinig rooskleurig toekomstbeeld geschetst. Een virus heeft zowat de hele wereldbevolking uitgeroeid. Slechts enkelen hebben het virus overleefd.

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Regisseur: Francis Lawrence
Acteur: Will Smith
Jaar:
2007
Speelduur:
101 min.

2-Disc Special Edition

Twee keer is een keer te veel

Met een 2-disc special edition in een steel case waren de verwachtingen voor deze dvd hoog gespannen. Verwachtingen die toch niet volledig ingelost werden. De eerste dvd bevat naast de film ook vier animated comics. Gedigitaliseerde stripverhalen waarin we te zien krijgen wat het effect van het 'I am legend'-virus wereldwijd is. Zo worden er verhalen verteld over een jonge vrouw in Hongkong, een gevangene in de VS, een vluchtelingenkamp 'ergens in Midden-Amerika' en ten slotte een gezin in India. Een leuke extra, al is het ene verhaal (Hongkong) wel beter dan het andere (VS).

Op de tweede dvd vinden we tot onze grote verbazing nogmaals de film terug. Weliswaar met een alternatief einde, waardoor deze versie zo'n vier minuten langer duurt. Een bizarre keuze om de volledige film nogmaals aan te bieden, in plaats van enkel het alternatieve einde - dat overigens veel flauwer is dan het 'normale' - aan het menu toe te voegen.

Als tweede extra op deze dvd vinden we de National Geographic-achtige documentaire 'Cautionary tale: the science of I am legend'. 'Omdat deze film over een mensbedreigend virus gaat, zullen de kijkers dat ook wel interessant vinden', moeten de makers gedacht hebben. Niet echt. Een aantal wetenschappers vertelt vol passie over het ebolavirus en andere gelijken, maar hoofdrolspeler Will Smith of andere medewerkers van de film komen nauwelijks of niet aan bod. Een nogal nutteloze extra die bijna niets met de film te maken heeft.

'Creating I am legend' is dan wel weer interessant. Bijna vijftig minuten lang krijgen we allerlei behind the scenes-informatie over de film. Veel daarvan gaat over hoe moeilijk het wel was om New York als verlaten stad weer te geven, maar we krijgen ook te zien hoe de monsters gecreëerd werden en ook de schrijver van het boek waarop de film gebaseerd is, wordt af en toe aan het woord gelaten.

Al bij al krijg je met deze dvd wel een mooi zicht op de productie van de film, maar wat ons betreft hadden ze in plaats van die film met alternatief einde gerust nog een uur behind the scenes-materiaal mogen geven.

Titel: I am legend
Jaar:
2008
Ondertitels:
Nederlands, Engels, Hebreeuws
Audiotrack:
Engels
Formaat:
16:9 Anamorphic

Reageer