Hot fuzz

Bad boys op zijn Brits

Na ‘Shaun of the dead’ trakteren Edward Wright en Simon Pegg ons op hun tweede komedie. Deze keer steken ze de draak met Amerikaanse flikkenfilms zoals daar zijn ‘Bad boys 2’, ‘Die hard’ en ‘Letal weapon’. Scherp versneden en doorspekt met genoeg vette actie moet de film niet onderdoen voor hun voorbeelden.

Simon Pegg speelt zelf de superflik Nicholas Angel. Omdat hij zijn collegas in de Londonse metropolis in de schaduw stelt, willen ze er liever vanaf. Hij wordt weggepromoveerd naar een slaperig plattelandsstadje, waar criminaliteit nagenoeg onbestaand is. Hij slaagt er zijn eerste avond ter plekke al in de hele pub te arresteren, inclusief zijn nieuwe partner. Deze nieuwe partners is Frank Butterman (Nick Frost), een goedaardige loebas die een stadsjungle onmiddelijk zou worden verslonden. Geïnspireerd door actiefilms droomt hij van razende autoachtervolgingen en blitse schietpartijen. Met zijn enthousiasme frustreert hij zijn nieuwe partner tot de rand van de wanhoop, maar een superflik geeft niet op. Hij ontdekt dat achter een reeks van ogenschijnlijke 'ongevallen' eigenlijk een moordadig complot schuilt. En dan is het tijd om het zware geschut boven te halen. Het zal hier gaan stinken.

Wat de Engelse komische films onderscheidt van de Amerikaanse is dat ze echt grappig zijn. ‘Hot fuzz’ is in een overtreffende trap simpelweg hilarisch. De film zit zo vol humoristische spitsvondigheden dat er ons wel een paar zullen zijn ontgaan. Vooral door de vertalingen uit het Engels kunnen er wel een paar woordspelingen verloren gaan. Edward Wright en Simon Pegg hebben ook aan de horrorfans gedacht. Als een volwaardige slasher tonen ze full frontal de ene na de andere moord. Ze spelen met de clichés van actie en horror, maar ze brengen alles met een vlijmscherpe inventiviteit. Deze combinatie maakt van ‘Hot fuzz’ de actiekomedie van het jaar. Laten we daar de laatste twintig jaar van maken: we kunnen ons niet herinneren wanneer we ons de laatste keer zo geamuseerd hebben met een film die dit label verdient. Diep gravend in ons geheugen komen we enkel de originele ‘Blues brothers’ tegen. 'Hot fuzz' film duurt een forse twee uur, maar wat ons betreft hadden ze hier nog eens een uur mogen aanbreien!

Details Nu in de zalen
Regisseur: Edward Wright
Acteur: Simon Pegg, Nick Frost, Timothy Dalton, Steve Coogan, David Bradley, Jim Broadbent, Adam Buxton, Olivia Colman, Paddy Considine, Tim Barlow, Bill Bailey, Kevin Eldon
Jaar:
2007
Speelduur:
121 min.