Home Again

Sweet Home California

Wat hebben 'The Holiday', 'It's complicated' en 'The intern' met elkaar gemeen? Het zijn romcoms over rijke mensen met first world problems gemaakt door Nancy Meyers. Nu is er 'Home again', een film die gepromoot wordt door Nancy Meyers te namedroppen, maar die eigenlijk het schrijf- en regiedebuut is van haar dochter, Hallie Meyers-Shyer. De Meyers-erfenis is bij deze verzekerd. 

'Home again' vertelt het verhaal van Alice, de dochter van wijlen een succesvolle Oscar-winnende regisseur en een van zijn muzen. Na haar scheiding verhuist Alice samen met haar dochters terug naar haar ouderlijke woonst, een kast van een huis in Hollywood. Na een nachtje uit om haar veertigste verjaardag te vieren, pikt Alice een 26-jarige knapperd en zijn twee vriendjes op. Wanneer ze ontdekt dat de jongens in se dakloos zijn en filmambities hebben, besluit Alice dat het drietal wel eventjes in haar gasthuis kan blijven logeren. Montages over rijk, blank geluk afgewisseld met enkel non-problemen – Alices ex-man wil haar terug! Oh nee! – volgen.

Zeggen dat Hallie Meyers-Shyer in haar moeders voetsporen treedt, is een understatement. Het lijkt eerder dat Nancy Meyers is gereïncarneerd (zij het zonder eerst te sterven) en als Hallie Meyers-Shyer exact dezelfde toetsen, vals en on key, bespeelt: oppervlakkige personages, luxueuze locaties, onwaarschijnlijke situaties en feelgood montages. Gezien Meyers-Shyer familiebanden, kunnen we enkel jaloers vermoeden dat ze het schrijversmantra 'write what you know' heeft toegepast... en wegdromen. 

In de hoofdrol zien we hoe Reese Witherspoon haar personage Alice opvat als een kruising tussen eerdere personages uit 'Legally blonde' en 'Sweet home Alabama'. Een hysterische/hilarische huilbui, meerdere “Oh my God!”- uitroepen en een algemene naïeve oppervlakkigheid geven de indruk dat Witherspoon deze rol op auto-piloot heeft gespeeld. We kunnen enkel vermoeden dat ze zo meer tijd en geld had voor haar passie-project 'Big little lies', waarin ze demonstreert wel nog steeds een topactrice te zijn. Ook de rest van de cast doet enkel wat gevraagd wordt zonder hun personages meer diepgang te geven dan de sprookjesachtige fluff die het script voorschrijft. 

Dit alles neemt echter niet weg dat 'Home again' elke gemaakte belofte waarmaakt: als je nood hebt aan een stevige dosis romantisch escapisme, zij het eentje waar de vrouw nog steeds een man lijkt nodig te hebben om haar weg in de wereld te vinden, dan is dit de ideale Valentijnsfilm.

Details Nu in de zalen
Jaar:
2018
Speelduur:
97 min.