Home

De tienerjaren: voor ons was het een vreselijke tijd met onzekerheid, gelinkt aan arrogantie. Eenzaam, omringd door vele vrienden. Onbegrepen, ook al willen uw ouders uw beste vrienden zijn. Blij dat we die fase ontgroeid zijn. Helaas volgt er later het ouderschap. Dat ziet er ook al niet te fraai uit: je kinderen worstelen met hun puberjaren, maar nemen je niet in vertrouwen.

Over deze jongeren, de band met hun ouders en de keuzes die ze maken, gaat ‘Home’, de nieuwe prent van Fien Troch. Kevin vindt, na een moeilijke periode, een nieuwe thuis bij het gezin van zijn tante. Hij gaat op leercontract, komt goed overeen met zijn neef en integreert zich in de vriendenkring. Daar blijkt, achter gesloten deuren, één en ander mis te lopen.  

Deze film brengt een discussie op gang: luisteren volwassenen te weinig naar hun kinderen? Laten deze ouders steken vallen? Modderen alle ouders zomaar wat aan en hebben de meesten gewoon geluk dat hun fouten snel vergeten zijn? Volwassenen hebben het (meestal) goed voor met hun kinderen, maar het pad van de tiener ligt vol met obstakels en moeizame communicatie, soms met dramatische gevolgen.

Troch gebruikt een aantal hedendaagse tactieken. In plaats van flashbacks introduceert ze YouTube. De leefwereld van de jongeren tonen zij ons zelf, met hun smartphonefilmpjes. De flitsende montage van Nico Leunen zorgt voor een vlotte film. Toch blijft het geheel naturel, uiteraard mede te danken aan de uitmuntende acteerprestaties. Het script beklijft, ook al weet je nooit welke kant de film zal uitgaan.

Fien Troch heeft met deze film de Zilveren Leeuw voor beste regie gewonnen in de nevencategorie Orrizonti op het filmfestival van Venetië. Een terechte prijs voor een film die aan uw vel blijft kleven. 

Details Nu in de zalen
Regie: Fien Troch
Acteurs: Els Dottermans, Karlijn Sileghem, Sebastian Van Dun
Montage: Nico Leunen
Jaar:
2016
Speelduur:
103 min.