The Hobbit: an unexpected journey

'Visueel verbluffend'

Elke 'Lord of the rings'-fanaat kijkt hier al geruime tijd naar uit en eindelijk is hij er: 'The Hobbit'. Deze prequel op de overbekende trilogie is Peter Jacksons nieuwe huzarenstuk en staat voor de uitdaging de torenhoge verwachtingen naar behoren in te lossen.

Hoewel 'The Hobbit: an unexpected journey' geen 'Lord of the rings' is, zullen echte fans zeker niet op hun honger blijven zitten. Peter Jackson neemt ons opnieuw mee op een queeste doorheen het adembenemende Nieuw-Zeelandse landschap. Dit maakt alles op zijn minst gezegd episch en overweldigend. Zeker aangezien de film gedraaid werd in HFR (high frame-resolution) 3D. Ondanks de gemengde reacties die reeds werden verspreid over dit formaat met 48 beelden per seconde, is het resultaat bij een dergelijke fantasierijke avonturenfilm verbluffend. Het hyperreële zal waarschijnlijk niet bij ieder genre even dankbaar zijn, maar wanneer overweldigende landschappen en heroïsche mythologie zo een grote rol spelen, is dit in ieder geval een meerwaarde.

'The Hobbit' is een heel stuk trager dan de andere Tolkien-verfilmingen. De film komt maar heel langzaam op gang en de typerende trektochten lijken toch wel heel lang te duren. Dit is niet verwonderlijk. Waar elk 'Lord of the rings'-gedeelte een verfilming was van een individuele klepper van een boek, is 'The Hobbit' als boek slechts het kleine broertje. De film verhaalt enkel een deel van dit avontuur – er volgen er nog twee – dus de verhaalstof moest nogal uitgesponnen worden. Wie het duistere karakter van de Ring zoekt, zal wellicht wat botsen met de eerder sprookjesachtige sfeer die van deze film uitgaat.

Maar goed, laat dit vooral niet deren. Bilbo Baggins beschrijft de avonturen uit zijn jeugd op de vertrouwde manier, op zijn schrijftafel in Bag End. Zijn schrijfsels nemen ons mee naar het verleden, waar hij Gandalf en het dwergengezelschap vergezelt op de queeste om het verloren dwergenkoninkrijk Eredor te heroveren. Aanvankelijk kan de zwakke Hobbit hier niet bijster veel aanvangen. Uiteraard is dit maar schijn en komt doorheen de reis zijn werkelijke nut aan het licht, tot groot genoegen van de wijze Gandalf en de dappere dwergenkoning Thorin.

Het is heel fijn om enkele oude bekenden te zien terugkomen. Zelfs Frodo Baggins komt even langs, helemaal aan het begin, om met Bilbo het aankomende feest te organiseren. Het is een amusant detail om te zien hoe hij het bord ‘No entrance except on party business’ aan de poort ophangt, een bord dat we meteen herkennen uit de eerste 'Lord of the rings'-film. Ook het terugzien van Gandalf en Galadriel voelt vertrouwd. En wie keert nu niet graag terug naar het wondermooie Rivendell, zeker met zijn HFR-watervallen. Deze vertrouwde personages tonen wel aan wat ergens in het achterhoofd steeds speelt: dit verhaal heeft niet de kracht om op zichzelf een meesterwerk te zijn. Zeker niet gerekt in drie delen.

Ter conclusie: 'The Hobbit, an unexpected journey' is in de verste verte niet zo krachtig als zijn gevierde voorgangers. Toch is deze film duidelijk een stap in het epos van Middle-Earth op het witte doek. Het is een wederkeren in een vertrouwde wereld waarvan we de bewoners maar al te goed kennen. Waar het verhaal zelf zich voor de Ringtriologie afspeelt, is de verfilming duidelijk erna gemaakt. In 'The Hobbit' drijft Peter Jackson zijn technische kunnen ten top. Dit is verdorie een overweldigende, indrukwekkende en visueel messcherpe prent! 

Elke 'Lord of the rings'-fanaat kijkt hier al geruime tijd naar uit en eindelijk is hij er: 'The Hobbit'.

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Regisseur: Peter Jackson
Cast: Martin Freeman, Ian McKellen, Andy Serkis, Cate Blanchett
Jaar:
2012
Speelduur:
166 min.

Special extended edition

Bondigheid blijkt zelden de sterkste kant

Groot is onze vreugde als we in de brievenbus een extra dikke, indrukwekkend gelay-outte en meer dan avondvullende homevideorelease van Peter Jackson’s 'The Hobbit' vinden. Tijd voor een marathon!

De makers van 'The Hobbit' gaan in de dvd-uitgave verder op hun vaste sterkte: vertelkunst en beelden die je omver slaan. Of de inhoud van het verhaal nu voldoende is of niet, de film bekijken betekent meereizen. Hetzelfde doen ze in hun extra’s. In plaats van meereizen in Middle Earth, reizen we nu mee naar ‘The Hobbit’ toe. Het is geen simpele opsomming van extra’s, making of of extended scenes, het is een queeste naar dat ideale beeld, de ideale locaties en de perfecte personages. ‘The Hobbit’ was zonder twijfel visueel een sterk staaltje. De blik op de totstandkoming is interessant weergegeven, zonder saai te worden of een simpele reclamestunt te zijn. Onder de clevere maar niet al te originele titel ‘A long-expected journey’ zien we de film stap voor stap zijn vorm aannemen.

Ken je troeven, moeten ze gedacht hebben. En inderdaad: het Nieuw Zeelandse landschap is een belangrijke. De extra ‘Home of Middle Earth’ neemt ons mee naar die unieke locatie. Geniaal! Het minidorp The Shire lijkt als natuurlijk in het landschap te passen. Ook de andere plaatsen uit de film komen aan bod. Het landschap is verbluffend, en deze extra biedt zeker een meerwaarde. Alle extra’s op deze dvd-box zijn trouwens een meerwaarde. Ze verbreden onze visie op filmmaken, prachtig natuurschoon, techniek, frames per seconde en het leven van de publiekslievelingen van Middle Earth.

Wanneer we bij de achtergrond van de dwergen aankomen op disc 5: ‘Return to Middle Earth’, hebben we er bijna ontelbare uren filmmateriaal op zitten. Het verhaal van de dwergen, hun vormgeving, de acteurs die hen spelen en hun boodschap, ontsnapt dan toch wel wat aan de aandacht. Want de dvd-versie is lang, echt lang. Opnieuw: ook dit deel is leerrijk en leuk vormgegeven. Maar Peter Jackson en de zijnen lijden aan een grote ziekte: te veel tijd. De uren die hun realisaties kunnen innemen in een mensenleven zijn bijna mythisch. Fijne, visueel verbluffende uren, maar lange uren.

We blijven dan ook onverbiddelijk in ons oordeel dat het opsplitsen van zo’n dun boek onmogelijk de sterke, rijkelijk gevulde ‘Lord of the rings’ geest kan benaderen. Er is simpelweg niet genoeg vertelstof. Het is dan ook begrijpelijk dat de extended edition ons niet kon overdonderen. De dvd-uitgave is voer voor de liefhebber van sterk techisch werk: het is een pareltje van filmtechniek, cinematografie en beredeneerd omspringen met beelden. Dat verdient ons respect. Maak nu van de volgende film ook een inhoudelijke stormram, en wij tekenen. Nu wentelen we ons nog even in vermoeide onverzadigdheid. 

Titel: The Hobbit: an unexpected journey
Jaar:
2013

1-disc

The Hobbit: the battle of five armies
Zes dvd's Middle Earth op een rijtje

Met de laatste dvd is het Jackson-Tolkien tijdperk echt voorbij. Er kan veel gezegd worden over de Hobbittrilogie – lees er onze recensies op na - maar als we de boxen naast (en na) elkaar zien, is het duidelijk dat Jackson opnieuw een eigen dimensie heeft geschapen. Niet van het niveau van ‘Lord of the rings’, maar toch van cinematografisch hoge kwaliteit. We zouden de laatste dvd kunnen bespreken, maar daar kunnen we kort over zijn. Niet omdat de extra’s niet de moeite zijn, want traditioneel zijn de beelden van Nieuw-Zeeland adembenemend. Ook dit keer. Het is interessanter om als afsluiter de reeks als geheel te bekijken.

Waar de Hobbitfilms critici wat teleurstelden – te lang, uitgesponnen, weinig verrassend of spannend – sluiten de drie dvd’s naast elkaar een tijdperk af dat heel wat mensen jarenlang aan het werk heeft gezet, een generatie in de ban heeft gehouden en technische revoluties heeft voortgebracht. Over het commerciële en merchandisingaspect nog niet gesproken. Met de drie ‘Lord of the rings’-dvd’s erbij omspant dit een periode van vijftien jaar, met ettelijke Oscars, films in achtenveertig beelden per seconde, en herwaardering van de meesterwerken van Tolkien voor een nieuwe generatie tot gevolg. Als Tolkien al niet zelf geschiedenis schreef, heeft Jackson hem een stevig handje geholpen.

De films kent iedereen, en we zetten alle recensies hiernaast nog eens op een rijtje. De extra’s bij de dvd’s geven dat anderhalve decennium Middle-Earth nog meer gestalte. Van urenlange ‘achter de schermen’, tot uitgebreide natuurdocumentaires: Jackson maakte van zijn bonusmateriaal een aparte entiteit met extra’s die op zich meer kosten dan een gemiddelde film. Met Nieuw-Zeeland als hoofdrolspeler bieden ze een unieke blik op een ongelofelijk landschap. Die beelden konden nooit gerealiseerd worden zonder het commerciële succes van de franchise en de technische passie van de regisseur.   

Wat opvalt, is de continuïteit die Jackson wist te behouden doorheen de jaren. Waar de introductie van LOTR-personages in ‘The Hobbit’ commentaar oogstte, zorgt dit ervoor dat het verhaal doorloopt en personages vertrouwd aanvoelen. Nu het mogelijk is alles in de correcte volgorde te kijken – ‘The Hobbit’ speelt zich af voor LOTR - wordt duidelijk wat een minutieus werk de regisseur leverde om van alles een vloeiend geheel te maken. Dit maakt van de zes films een trip van bijna een etmaal door Middle Earth. Dat het af en toe wat slaapverwekkend is, en soms – vooral in ‘The Hobbit’ – te veel op een grote bombastisch georkestreerde dans van rare wezens lijkt, is een feit. Maar het blijft een mythische cinema-odyssee waar enkel Star Wars bij in de buurt komt. 

Beginnend bij ‘The Hobbit: an unexpected journey’ en eindigend bij ‘Lord of the rings: Return of the king’ is dit een hexalogie die zwakjes op gang komt, en groots eindigt. Zes dvd’s, één wereld, die coherent en vertrouwd aanvoelt: dat is het resultaat van vijftien jaar zwoegen. Niet alles is een succes. Die laatste Hobbit is inderdaad één chaotische vechtscène zonder veel inhoud, en ‘An unexpected journey’ een lange vervelende natuurwandeling. Maar als aanwinst in de dvd-kast, is ‘Battle of the five armies’ een kroonstuk op een lange reis. Met indrukwekkend bonusmateriaal als kers op de taart. We zeiden het eerder: bondigheid is niet de sterkste kant van Peter Jackson. Goed dat bondigheid geen wezenlijke voorwaarde voor epiek is! 

Titel: The Hobbit: an unexpected journey
Jaar:
2015
Ondertitels:
Nederlands en Frans
Audiotrack:
Engels Dolby Digital 5.1, Frans Dolby Digital 5.1, Duits Dolby Digital 5.1
Formaat:
2.40:1
Sound type:
Dolby Digital 5.1

Reageer