Hidden reserves

In 'Hidden reserves' neemt de Duitse regisseur Valentin Hitz ons mee naar een versie van de toekomst waar je een verzekering moet afsluiten als je wil sterven. Zo niet wordt je stervende lichaam naar 'geriatrie' verplaatst, waar je met behulp van allerhande buisjes en pompjes kunstmatig in leven wordt gehouden. Op deze manier kan je brein functioneren als supercomputer, kunnen je organen gebruikt worden, enz. Dit allemaal tot al je openstaande schulden zijn afbetaald, soms honderd jaar later. Dat de luxe van zo'n verzekering dus enkel is weggelegd voor de rijken, hoeft geen betoog.

Vincent Baumann (Clemens Schick uit o.a. 'Casino royale') is verzekeringsmakelaar, wat concreet wil zeggen dat hij mensen onder druk zet tot ze een verzekering afsluiten. Wanneer hij gedegradeerd wordt, belandt hij in een voor hem tot dan onbekende wereld: de achterbuurten waar mensen niet mogen sterven.

'Hidden reserves' is de teleurstellend vertaalde titel van het Duits/Oostenrijkse 'Stille Reserven' (letterlijk: Hidden assets, wat veel beter de lading dekt). Valentin Hitz schetst met weinig middelen en donkere, dystopische toekomst waar kille, afgevlakte emoties standaard zijn in gegoede milieus. Deze sfeer brengt hij met verve over door voor zijn film eveneens een donker pallet te kiezen en de acteurs allen heel low-key te laten acteren. Hierdoor brengt zijn film op emotioneel vlak helaas weinig te weeg. Dit hoeft an sich geen probleem te zijn, Valentin Hitz wil immers dat zijn film vooral op intellectueel vlak voor deining zorgt. Helaas zijn op dat niveau de motieven van enkele personages niet helemaal geloofwaardig. Hierdoor stuikt de film naar het einde toe een beetje in mekaar. Er is veel steriele opbouw die het moet hebben van een kille sfeer en gelijkaardige motieven, en dit laatste lijkt dan plots niet meer relevant.

'Hidden reserves' is hierdoor vooral een interessant en mooi vorm gegeven concept, maar werkt niet helemaal als speelfilm.

Details Nu in de zalen
Jaar:
2017
Speelduur:
96 min.