Harry Potter and the Order of the Phoenix

'Opstap naar de laatste twee films'

En met die artikeltitel is meteen misschien niet alles, maar toch al veel gezegd. Waar er in vorige Potterepisodes nog een intrige van a tot z binnen de film wordt uitgeklaard, met de nodige spanningsboog, is daar nu geen sprake van. We're strictly down to business.

Want owee, Harry Potters aartsvijand Voldemort (Ralph Fiennes), de kwaadaardige tovenaar die nu al vier boeken/films lang probeert om machtiger dan ooit te worden, is stilaan zijn legertje slechteriken aan het uitbreiden. Een gevaar voor de wereld, of het nu die van de tovenaars of van de gewone mensen is. Al gelooft niet iedereen dat Voldemort, ooit door baby Harry onverklaarbaar verslagen, terug is. De nieuwe lerares Defense against the Dark Arts én Ministry of Magic-topvrouw Dolores Umbridge (uitstekend vernijnig neergezet door Imelda Staunton) doet het af als nonsens. Het zal je dan ook niet verwonderen dat net zij het Harry Potter (Daniel Radcliffe) en de zijnen (waaronder Michael Gambons schoolhoofd Albus Dumbledore) behoorlijk moeilijk maakt. Maar die zijnen laten het daar niet bij...

Geen tijd voor spielereien (zoals de race naar de Goblet of Fire uit het vorige deel) dus. Wel de strijd van Goed tegen Kwaad. Of toch de aanzet daarvan. Want eigenlijk - en dat was ook zo in het boek - valt er bitter weinig actie en spanning te bespeuren in 'The Order of the Phoenix'. Op de redelijk indrukwekkende finale na dan misschien.  En er wordt nog meer digitaal gegoocheld, met een aantal nieuwe of vernieuwde magische beestjes. Magere beestjes eigenlijk, want hoe knap fotorealistisch ze er ook uitzien, hun functie binnen het verhaal is eerder minimaal. Je krijgt dan ook sterk de indruk dat deze film het begin van een afsluitende trilogie is. Met de problemen die dat met zich meebrengt, want zo'n eerste film binnen een drieluik bevat meestal vooral de setup van de personages, situaties... die daarna in de volgende delen naar een climax leiden. Dat zal nu niet anders zijn, al is 'Harry Potter and the Order of the Phoenix' dan de vijfde film in de reeks. Het is dan ook zien of en hoe die nieuw geïntroduceerden in delen zes en zeven een rol zullen spelen. We kunnen alleen maar hopen dat die delen avontuurlijker zullen zijn, want deze tweeënhalf uur zijn niet altijd even boeiend.

Maar om toch even een lichtje te doen twinkelen: de kindacteurs van toen zijn dat niet langer, en dat merk je ook meer dan ooit aan hun prestaties. Het lijkt niet meer alsof ze in een schooltoneelstuk staan te spelen. Hun dialogen komen als-in-de-echte-wereld over. Onder andere Emma Watson laat Hermione Granger op een bepaald moment op een heel charmante, natuurlijke manier lachen. Al zou het natuurlijk wel eens kunnen dat die lach niet gespeeld was, maar echt. Of hoe een wouldbe outtake de film toch haalt.

En met die artikeltitel is meteen misschien niet alles, maar toch al veel gezegd. Waar er in vorige Potterepisodes nog een intrige van a tot z binnen de film wordt uitgeklaard, met de nodige spanningsboog, is daar nu geen sprake van.

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Regisseur: David Yates
Acteur: Emma Watson, Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Michael Gambon
Jaar:
2007
Speelduur:
138 min.

2-Disc Special Edition

Een schijfje vol geheimen en magie

Het hele land wordt weer overspoeld door een heuse Potter-mania. Niet alleen ligt vanaf nu de Nederlandstalige versie van het zevende en laatste Harry Potter-boek in de rekken, maar ongeveer tegelijkertijd komt ook de verfilming van 'Harry Potter en de orde van de feniks' uit op dvd. Netjes op tijd om in de schoen voor de Sint te belanden of in een mooie geschenkverpakking onder de kerstboom te pronken.

Zoals het een degelijke blockbuster betaamt, wordt deze release met veel toeters en bellen aangekondigd. Of je nu wilt of niet, op je dagje shoppen ontsnap je niet aan een van de Potter-reclameborden in de winkels. Ook van de dvd zelf hebben ze hun werk gemaakt. Geen saaie 1-disc-versie met niets meer dan een film, maar meteen een 2-disc special edition waar de fans simpelweg niet aan kunnen weerstaan: op de eerste disc vind je de film terug, en het tweede schijfje staat vol geheimen en magie.

In de extra scènes kunnen we enkele scènes zien die de film net niet hebben gehaald, meestal wegens te langdradig (een verwarde Emma Thompson als Sybil Trilawney die van geen ophouden weet, een emotioneel moment tussen Harry en Ron), irrelevant (sfeerscheppende scène in de kamer van Gryffindor, sneeuwgevecht in Hogwarts) of een geschrapt zijlijntje (samenwerking tussen Umbridge en Filch). Een pak interessanter en origineler is de extra feature 'De verborgen geheimen van Harry Potter', waar je in alle Potter-films die tot nu toe verschenen zijn op zoek gaat naar tips en aanwijzingen over het raadsel van Harry Potters ware bestemming. In deze vijfde film begint het ontrafelen van dit grote geheim tussen Harry Potter en Lord Voldemort, maar om het echt te begrijpen moeten we terugkeren naar het begin: het moment waarop Harry de vloek van Voldemort overleefde. Cast- en crewmembers speculeren mee over wat de link tussen Harry en Voldemort precies is.

In 'Een dagje met Tops' krijgen we van Natalia Tena (Nymphadora Tops) een exclusieve rondleiding op de set. Van in de make-up room, via de geluidsafdeling, dierenafdeling, het cricketveld en de kantine (haar favoriete plek op de set) tot in haar eigen trailer (met haar eigen originele kerstsong), leidt een erg spontane en sympathieke Nat ons rond op het labyrint dat zo'n enorme set wel eens kan zijn. Blijkbaar is het er zo groot dat iedereen z'n eigen fiets heeft om overal op tijd te geraken...

Wie wat meer wil weten over de technische kant van deze film, vindt zijn gading in 'Harry Potter, de magie van de filmmontage', waar regisseur David Yates en editor Mark Day ons laten zien dat dit soort films eigenlijk helemaal wordt gemaakt in de montagekamer: uit verschillende takes en verschillende camerastandpunten wordt de hele film samengesteld. Ook het belang van de muziek wordt hier in de verf gezet: hoe eenzelfde scène een totaal andere sfeer krijgt als je er andere muziek onder zet. Dat visuele en geluidseffecten een film indrukwekkender kunnen maken, lijkt logisch, maar hoe dat precies werkt, krijg je hier ook te zien. Wil je het zelf eens proberen? No problem, je kan met je eigen montagekamer op deze dvd zelf een scène monteren met muziek en effects! Nog meer extra's? Steek dan dit tweede schijfje in je computer en bekijk een exclusief voorsmaakje van de zesde Harry Potter-film, en nog veel meer.

Met een pakketje unieke, grappige, leerrijke en boeiende extra's is deze dvd het ideale kerst- of sinterklaasgeschenk voor de kleine en ook wel iets grotere kinderen.

Titel: Harry Potter and the Order of the Phoenix
Jaar:
2007
Formaat:
16:9 Anamorphic

Reageer