Harry Potter and the Half-Blood Prince

'Losgeslagen hormonen'

Twee jaar lang wachten op de nieuwe Harry Potterfilm, dat creëert hoge verwachtingen. De spectaculaire openingsscène zet meteen de toon. De Death Eaters plegen een aanslag op de Millenniumbrug in Londen, zelfs de Mugglewereld is dus niet meer veilig voor Lord Voldemort en zijn aanhangers. Verwacht geen minisamenvatting van wat er in de vorige films gebeurde. Deze Potterepisode start onmiddellijk met de terreur die de Death Eaters veroorzaken in de tovenaars- en echte mensenwereld. Zelfs Hogwarts is geen veilige plaats meer, zeker niet nu Draco Malfoy met een mysterieus plan rondloopt. Er is een nieuwe Dark Arts leerkracht nodig en Harry wordt ingezet door professor Dumbledore om Horace Slughorn hiervoor te rekruteren. Slughorn draagt namelijk een geheim mee over het verleden van Voldemort. Het is echter niet alleen kommer en kwel voor de schoolgaande jeugd, hun hormonen slaan namelijk duchtig op hol. Ron wordt haast gestalkt door Lavender Brown, tot grote jaloezie van Hermoine, terwijl Harry gevoelens krijgt voor Rons zus Ginny.

De jongelui worden opnieuw vertolkt door Daniel Radcliffe, Emma Watson en Rupert Grint. Het wordt wel moeilijker om deze 20-jarige acteurs te laten doorgaan als tieners, zeker met de naaktscène die Radcliffe op Broadway deed in het achterhoofd. En moest Rupert Grint geen werk meer vinden na Harry Potter, kan hij nog steeds komiek worden. Hij zorgt vaak voor de komische noot: er zit namelijk veel meer humor in deze film dan in de voorgaande. Jim Broadbent is uitstekend gecast als de elitair, pedante Slughorn. De rol van Helena Bonham Carter als de slechte Bellatrix Lestrange is haar op het lijf geschreven, en Alan Rickman als Snape, ach, kunnen we daar genoeg van krijgen? Neen, zeker bij de uitwerking van dit personage blijft de kijker (én lezer) wat op zijn honger zitten. Dat blijft namelijk hét minpunt van elke Potterfilm: de dikke boeken laten zich moeilijk vertalen in een twee en een half uur durende film. Maar dat is al geweten sinds de vierde film, en daaruit komt waarschijnlijk de wijze beslissing om ‘Harry Potter and the Deathly Hollows’ in twee te splitsen.

Niet alleen de cast, maar ook de crew bestond uit oude bekenden. David Yates zat voor de tweede keer in de regisseursstoel en zal ook het zevende deel verfilmen. Na de vijfde film te hebben overgeslagen, was schrijver Steve Kloves opnieuw van de partij. Zij werden bijgestaan door chef-cameraman Bruno Delbonnel, bekend van Amélie Poulain en ‘Un long dimanche de fiançialles’. Dit alles heeft voor de onbetwistbare gloomy visuele look gezorgd die elke episode dreigender en dreigender maakt, en nu ten volle tot uiting komt. De vergelijking met Star Wars en Lord of the Rings (Harry is de Chosen One) is nooit ver weg qua grandeur, dus hopelijk krijgt de Harry Potter reeks het einde dat het verdient: groots, meeslepend en overtreffend. Nieuwe afspraak in 2010! 

Twee jaar lang wachten op de nieuwe Harry Potterfilm, dat creëert hoge verwachtingen. De spectaculaire openingsscène zet meteen de toon.

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Regisseur: David Yates
Acteur: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Michael Gambon, Alan Rickman, Jim Broadbent, Helena Bonham Carter
Jaar:
2009
Speelduur:
150 min.

Blu-ray 2-disc Special Edition

J.K. Rowling ontbloot

Dat deze Blu-raydubbeldekker een goedgevulde heksenketel is, is het minste wat we kunnen zeggen. Al tijdens de film kun je ervoor opteren meer over het tot stand komen ervan te weten komen. We raden natuurlijk wel aan dat je eerst de film zonder tussenhaltes bekijkt, kwestie van in de flow te blijven. Die tussenhaltes kun je sowieso achteraf ook buiten de film om zien, zoals je dat vroeger op dvd ook al kon. Wat we voorgeschoteld krijgen, gaat niet erg in detail, maar je krijgt wel een oogje op wat er bij het maken van 'The half-blood prince' allemaal kijken kwam.

Op de tweede disk is er ruimte voor wat meer spielerei. Met de cast die zichzelf ondervraagt over wat ze eigenlijk van hun personage afweten. En die door een losse Tom Felton (Draco Malfoy in de film) gepolst wordt naar wie die mensen eigenlijk zijn. Het geeft je toch een beetje een zicht op de acteurs when off duty. Een aantal van hen neemt je ook mee langs de verschillende creatieve departmenten die op één of andere manier aan de film sleutelden. Verder vinden we nog een aantal scènes terug die uiteindelijk geschrapt werden - we misten ze niet.

Maar het hoogtepunt van deze Blu-rayuitgave is het wel zeer persoonlijke portret van schrijfster J.K. Rowling. Zij werd één jaar lang gevolgd, toen ze de laatste hand legde aan 'The deathly hallows'. Maar meer dan over hoe ze te werk gaat bij het schrijven, komen we veel te weten over haar achtergrond, met haar dominante vader en veel te vroeg gestorven moeder. Over hoe ze zelf in elkaar zit, en kijkt op en omgaat met haar succes. Haar verleden komt nog eens extra fel naar boven wanneer Rowling met de cameraploeg een bezoek brengt aan de kleine flat waar ze ooit woonde en waar ze het eerste Potterboek pende. De ontroering die haar overviel toen ze in de kast van de nieuwe bewoners hààr werk zag prijken, spreekt - welja - boekdelen. Opvallend diepgaande en pure reportage in een prima Potterpakket.

Titel: Harry Potter and the Half-Blood Prince
Jaar:
2009
Ondertitels:
Nederlands, Frans, Zweeds, Spaans, Duits, Italiaans, Deens, Fins, Portugees, Noors
Audiotrack:
Engels Dolby TrueHD 5.1, Engels Dolby Digital 5.1, Frans Dolby Digital 5.1, Duits Dolby Digital 5.1, Spaans Dolby Digital 5.1, Italiaans Dolby Digital 5.1, Portuguese (Dolby Digital 5.1), Engels Dolby Digital 2.0, Nederlands Dolby Digital 5.1
Formaat:
Widescreen

Reageer