Harry Potter and the Goblet of Fire

Het sprookje is uit, nu is het menens

Een paar dagen nadat het zesde Potter-boek zijn Nederlandse vertaling kreeg, is het vierde deel uit J.K. Rowlings romanreeks in de bioscoop te zien. In Groot-Brittannië verwierf "Harry Potter and the goblet of fire" al een plaatsje in de box office- geschiedenis: de film verdiende op de eerste dag het vierde hoogste bedrag in een niet-vakantieperiode ooit. En dat terwijl (of is het misschien wel net doordat) kinderen jonger dan dertien er niet zonder begeleiding binnen mogen.
Hoewel we zelf tegen dat soort opgelegde labels zijn, kunnen we het best begrijpen. Ondanks zijn 800-tal pagina's was het boek al nagelbijtend spannend en beangstigend, en ook de film ademt die donkerheid uit. Nog meer dan in "The prisoner of Azkaban", met zijn Dementors die de broers van de ijzingwekkende Ringwraiths uit "Lord of the rings" leken, is de onschuld van de eerste films weg. We lijken bovendien meer dan ooit in een echte wereld - ja, zelfs echte film terecht gekomen te zijn. Regisseur Mike Newell heeft het pad dat Alfonso Cuarón insloeg duidelijk verder gevolgd: er wordt gespeeld met toonzettende kleuren, snelle montage, en indrukwekkende special effects en computerbeesten (of bestaan draken dan toch?). De jonge acteurs (nog steeds Daniel Radcliffe, Rupert Grint en Emma Watson) lijken bovendien eindelijk begrepen te hebben wat hun vak echt inhoudt. Newell werkte dan ook bewust de achilleshiel van voorbije episodes weg door acteerworkshops te houden. De al met Grote Namen gevulde cast werd verder aangevuld met Brendan Gleeson, die zonder moeite de ogenschijnlijk (!) kierewiete professor Mad-Eye Moody neerzet.
Dat de toon geëvolueerd is, is ook te horen aan John Williams' score: ook die is "volwassener" geworden. De herkenbare thema's zijn er nog altijd, maar het feeëriek gepingel is vervangen door volgroeide epische thema's.
Maar het belangrijkste is dat Newell samen met screenwriter Steve Kloves een uitstekend script uitgedokterd heeft, waarbij niet-relevante subplots uit het boek netjes werden geämputeerd. Wat overblijft valt uiteen in twee grote plotlijnen: de race naar de Goblet of Fire en alle narigheid die daarmee gepaard gaat, en Potter & co puberen dat het geen naam heeft. Dat (gestuntel) levert uitbundige lachsalvo's op, iets wat in vorige episodes vrijwel ondenkbaar was. Maar ondanks die lichtere toon, verliezen we vooral niet uit het oog dat Harry's nemesis Voldemort (Ralph Fiennes) steeds sterker wordt, en dat zijn aanhang stilaan weer een bedreiging wordt voor de hele wizard-wereld, en voor Harry in het bijzonder. "Something wicked this way comes!", zong het Hogwarts-koor nog in "The prisoner of Azkaban". Na "The Goblet of Fire" zijn we er meer dan ooit klaar voor!

Details Nu in de zalen
Regisseur: Mike Newell
Acteur: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Tom Felton, Stanislav Ianevski, Katie Leung, Matthew Lewis, Robert Pattinson, Clémence Poésy, Robbie Coltrane, Ralph Fiennes, Michael Gambon, Brendan Gleeson, Jason Isaacs, Gary Oldman, Alan Rickman, Maggie Smith, Timothy Spall, Pedja Bjelac, Frences de la Tour, Roger Lloyd Pack, Miranda Richardson, David Tennant
Jaar:
2005
Speelduur:
157 min.