Harry Potter and the deathly hallows - part 2

'Het einde van een decade'

2001. Geen space odyssey, maar de start van een ander avontuur. Amper vier jaar nadat het boek door J.K. Rowling werd geschreven, kreeg 'Harry Potter and the philosopher's stone' een filmversie.

2011. Zeven boeken en zeven films later eindigt dat avontuur met een achtste en laatste film. Een hele generatie is groot geworden met Potter. Bijna twee generaties zelfs, als je vanaf de publicatie van het eerste boek in '97 rekent. We hoorden het in het radionieuws: elke Potterfilm is in die tien jaar een familie-event geworden, waar zowel kinderen als volwassenen telkens naar uitkeken. Zelfs samen - waar gaan we dat schrijven (wel, hier dus, dummy). Tranen werden dan ook net niet geplengd, nu het witte doek voor altijd is gevallen.

Het had nochtans gekund, want erg goed staat het er in 'The deathly hallows - part 2' niet voor, voor Potter (Daniel Radcliffe) en de zijnen. De slechte tovenaar Voldemort (een ijzige Ralph Fiennes) turnt de wereld meer en meer om in de donkere plek die voor hem als thuis aanvoelt. Zonder het dreuzelgepeupel, zonder de mudbloods als Hermione Granger (Emma Watson), tovenaarsfamilies waarmee gespot wordt zoals die van Ron Weasley (Rupert Grint) en vooral zonder Potter zelf. De ultieme confrontatie tussen goed en kwaad geschiedde.

En wat voor confrontatie. Eén in een aantal bedrijven waarin alles nog een laatste keer uit de kast werd gehaald. In 3D dan nog, dat het geheel alvast op beeldvlak wat meer diepte geeft. Was het actiegehalte in 'The deathly hallows - part 1' nog relatief bijkomstig, dan in part 2 verre van. Vuur, Water, Hocus Pocus, Grote Momenten, Indrukwekkende Scènes, Mond Open Gapen en Veel Visuele Schoonheid. En daartussen toch vaak ook kleine momenten, die al even indrukwekkend zijn, met veel mond-open-gapenmomenten en narratieve schoonheid.

Kudos voor de cast - ook zij die tijdens Potter van kindertijd naar volwassenheid zijn geëvolueerd. Terwijl delen één en twee zij aan zij werden opgenomen, lijken in dit laatste deel hun vertolkingen nog een pak sterker, echter, doorleefder. En het hoeft geen betoog dat ook de getrouwe all stars (Alan Rickman! Maggie Smith! Michael Gambon!) weer fisteren. Met een eerbiedige tik tegen de hoed voor fanfavoriete personages als Sirius Black (Gary Oldman), een ongemeen heroïsche Neville Longbottom (Matthew Lewis) en Ron Weasley's moeder Molly (Julie Walters). Die laatste kreeg alvast tijdens de middernachtvoorstelling de handen van het publiek op elkaar. Met één van de vele oneliners die ondanks alle grimmigheid toch ook een lach - welja - te voorschijn toverde.

Kudos ook voor regisseur David Yates, die met 'Deathly hallows - part 2' zijn beste Potter neerzet en vaak een goed evenwicht vindt tussen kracht en finesse. Toch merken we dat, zeker in het begin van de film, er hier en daar iets misloopt met de spanningsopbouw van een aantal scènes, zeker wanneer het op het vinden van de resterende stukjes ziel van Voldemort aankomt (de 'horcruxes'). Het lijkt soms wat te vlotjes te gaan, te hop-hop-en-verder. Wat ons betreft enige valse noot in een prent die verder als perfecte book end van een serie kan fungeren, en waar - in tegenstelling tot de allerlaatste 'Lost' - alle puzzelstukjes wel degelijk op hun plaats vallen. THE END.

2001. Geen space odyssey, maar de start van een ander avontuur. Amper vier jaar nadat het boek door J.K. Rowling werd geschreven, kreeg 'Harry Potter and the philosopher's stone' een filmversie.

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Regisseur: David Yates
Acteur: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Alan Rickman, Ralph Fiennes, Michael Gambon, Matthew Lewis, Warwick Davis, Helena Bonham Carter, Jason Isaacs, Maggie Smith
Jaar:
2011
Speelduur:
130 min.

Blu-ray 3D + Blu-ray + bonus disc + digital copy

Wachten op tranen

De laatste avonturen van Harry Potter, zijn vrienden en zijn vijanden vormen het uitgelezen moment voor een belachelijke dosis extra's. Als er een volledige blu-ray met bonusmateriaal in de verpakking zit, dan oogt dat meteen veelbelovend. Bovendien krijg je de film op zowel blu-ray als op blu-ray 3D. Toch is deze uitgave van ‘Harry Potter and the deathly hallows part 2' niet helemaal perfect.

Je krijgt enkel een trailer te zien van de making of van de Harry Potter-saga. Dat vonden wij merkwaardig, als Warner Brothers Entertainment verwacht dat we die making of later apart aankopen, dan ligt hun verwachtingspatroon te hoog. J.K. Rowling introduceert in een kort filmpje ‘Pottermore', het online verlengstuk van de Harry Potter-franchise. Overbodig, want elke Potter-fan weet natuurlijk al lang dat die website bestaat. De verwijderde scènes zijn een verplicht nummer.

Minder obligaat en daarom ook een stuk interessanter is ‘A conversation with Joanne K. Rowling and Daniel Radcliffe'. In dit lijvige gesprek keuvelen de jongeman die gestalte gaf aan Harry Potter en de auteur die hem de rol van zijn leven gaf een eind weg. Hier en daar betrap je de gesprekspartners op enkele interessante uitspraken. Dat Radcliffe tot de vijfde film doodsbang was van Alan Rickman bijvoorbeeld, tot hij ontdekte dat de man eigenlijk hilarisch is. Of dat J.K. Rowling Emma Watson veel te mooi vindt om Hermione Granger te vertolken zoals zij die in gedachten had, als een nerdy, betweterige, doorsnee dame. Dat zegt dan weer veel over hoe Rowling zichzelf ziet, want ze noemt Hermione een uitvergrote versie van zichzelf.

De laatste serieuze brok waarin je stevig je tanden mag zetten, is: ‘When Harry left Hogwarts'. Voor dat exclusieve werkstuk volgde Morgan Matthews - die zoals alom aangegeven al een BAFTA-award won - de laatste twee emotionele jaren op de Harry Potter-set. Je ziet niet alleen hoe de overbekende acteurs de finale beleven, je krijgt ook setbouwers, stuntmannen en meer te zien.

Hilarisch en behoorlijk ontnuchterend vonden wij het om enkele bouwvakkers te zien die zich zichtbaar ergerden aan een bende repeterende acteurs, onder meer Ralph Fiennes en Daniel Radcliffe, omdat ze in tussentijd niet konden verder bouwen aan de set. Het zijn die momenten die een meerwaarde vormen. Al maken we ons geen illusies: de meeste fans wachten geduldig tot ze Emma Watson, Rupert Grint en Daniel Radcliffe in tranen zullen zien uitbarsten op het einde van hun laatste draaidag. En dat was vreemd genoeg na een scène uit ‘Harry Potter and the deathly hallows part 1'.

Titel: Harry Potter and the deathly hallows - part 2
Jaar:
2011
Ondertitels:
Nederlands, Frans
Audiotrack:
Engels DTS-HD Master Audio 5.1
Formaat:
16:9 Anamorphic

Reageer