Harry Potter and the deathly hallows - part 1

'The end is near Harry'

Another year, another Harry Potter. De beschrijving donker werd wel vaker gebruikt voor de vorige episodes, met name ‘Order of the phoenix' en ‘Half-blood prince', maar hier wordt donker weer tot een heel ander niveau gebracht. Al bij het begin wordt de kijker voorbereid op Iets Heel Ergs: Hermelien wist het geheugen van haar ouders, Harry neemt afscheid van zijn bergruimte onder de kast en Ron kijkt heel ernstig.

Deze keer echter speelt het verhaal zich niet af op Hogwarts, maar op den buiten. De dynamiek die we kennen uit de vorige delen valt dus helemaal weg. Voldemort is nu alomvertegenwoordigd. Hij heeft het Ministry of Magic overgenomen en niemand is meer veilig. Harry, Ron en Hermelien slaan op de vlucht, maar met een missie, namelijk de Horcruxes vinden en vernietigen om zo Voldemort te kunnen doden. Klinkt als een hele boterham en dat is het ook, wat het lastig maakt om te volgen als kijker. Het boek is namelijk een paar jaar geleden uitgekomen en de vorige film ligt ook niet meer vers in het geheugen. Een beetje voorbereiding kan dus geen kwaad.

De focus ligt nu op het drietal. Tijdens het vluchten en kamperen zitten ze helaas op elkaars lip en vooral Ron krijgt het lastig door de sterke band tussen Harry en Hermione. Gek genoeg vergeet je bijna dat Ron en Hermione een koppel zijn, of hoe zat het nu weer tussen die twee? Tussen Harry en Hermione lijkt er meer spanning te zitten, ook al kan die scène waarin Ron zijn ergste angst ziet, er voor iets tussen zitten. -Neen, we gaan niet verklappen wat dat juist is.- Wat ons meteen bij de zwakte van de film brengt, namelijk het veel te lange middenstuk waaruit blijkt hoe eenzaam Harry en Hermione zijn. Moest de film echt twee en half uur duren? Daniel Radcliffe en Emma Watson acteren naar behoren, maar lijken soms net iets te licht. Getuige de dansscène, die niet in het boek te vinden is, die vooral ongemakkelijk aanvoelt in het verhaal. Het is uitkijken naar de actiescènes, die voor vaart zorgen. Een hoogtepunt is wanneer het drietal het ministerie binnendringt. De special effects, cameravoering, spanningsopbouw, het klopt daarin allemaal. Af en toe merk je zelfs de invloed uit andere actiefilms zoals ‘The Bourne trilogy'. Uiteraard is regisseur van dienst, David Yates, geen beginneling. Hij tekende ook al voor de twee vorige Harry Potters.

We misten vooral de nevenpersonages. Het mag nogmaals gezegd worden, de kleurrijke personages die het universum van Harry Potter bevolken, zorgen mee voor aantrekking die de saga op ons heeft. En vooral als je ziet welke acteurs deze vertolken: Alan Rickman, Gary Oldman, Bill Nighy (nieuw in de serie als minister van Magie), Michael Gambon, Maggie Smith en vele anderen. ‘Harry Potter and the deathly hallows Part 1' is dus vooral een opstapje naar de definitieve finale, die niet anders dan een knaller van formaat zal zijn.

Another year, another Harry Potter. De beschrijving donker werd wel vaker gebruikt voor de vorige episodes, met name ‘Order of the phoenix' en ‘Half-blood prince', maar hier wordt donker weer tot een heel ander niveau gebracht.

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Regisseur: David Yates
Acteur: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Ralph Fiennes, Helena Bonham Carter
Jaar:
2010
Speelduur:
146 min.

Blu-ray 2-disc Special Edition

Nog te bepalen

‘The empire strikes back'. Die film spookte geregeld door ons hoofd. ‘Harry Potter and the deathly hallows part 1' is dan ook zo opvallend donker dat het duister wordt. Een feelgoodfilm is deze sombere prent niet, in tegenstelling tot zijn vele voorgangers. Daar trof je minstens een handvol vrolijke scènes aan.

Maar we zijn hier niet om de het eerste deel van het einde van Harry Potter in detail te bespreken. Dat deed onze collega Vicky Van den Bergh al met kennis van zaken. We sluiten ons immers grotendeels aan bij haar mening. Al zouden wij dit wel geen voorproefje durven noemen. Hoe zouden we? Bijna twee en een half uur cinema beschouwen wij als een volwaardige film, ook al blijft het vervolg uit tot half juli.

In sterk contrast met de zwaarmoedige verfilming van de helft van J.K. Rowlings laatste ‘Harry Potter'-boek, staan de luchtige extra's. Je bent bijvoorbeeld getuige van een amicaal-competitief partijtje golf tussen Rupert Grint, Tom Felton en de olijke tweeling Phelps. Of we zien hoe de opnames van de scène waarin Hermione, Harry en Ron wegvluchten voor enkele snatchers ontaardt in een spurtwedstrijd tussen Emma Watson, Daniel Radcliffe en opnieuw Grint. Dat iedereen vindt dat hij de snelste loper is, verleent dit extraatje meteen een vleugje humor. Voor alle duidelijkheid: Watson veegt de vloer aan met de twee jongemannen.

De extra's kabbelen op dezelfde manier verder, verdeeld over twee schijfjes. Je krijgt wat uitleg over een speciaal effect hier en daar. Het belang van de soundtrack en de composities van Alexandre Desplat krijgen een uitvoerige toelichting. En een resem al bij al weinigzeggende verwijderde scènes staan voor je kijkplezier in hoge definitie op blu-ray gebrand.

Wat er verbazingwekkend weinig voorkomt, is de epidemie die anders op veel bonusmateriaal rondwaart: hier hoor je weinig geblaat over hoe fantastisch de collega's acteren en de regisseurs regisseren. Je krijgt wel een bescheiden inkijk in het fenomeen Harry Potter. Getuige daarvan is onder meer de korte feature over de opening van een pretpark in Orlando, waar Hogwarts op indrukwekkende wijze werd nagebouwd.

De vele extra's zijn onderhoudend, maar ze opnieuw bekijken zal je niet. Voor het echt interessante bonusmateriaal wachten we op de boxset van alle Harry Potter-films. Misschien krijgen we dan eindelijk eens een ijzersterke documentaire te zien over hoe deze serie het leven van de jonge cast totaal veranderde. Dan moeten we het niet langer op Wikipedia lezen.

Titel: Harry Potter and the deathly hallows - part 1
Jaar:
2011
Ondertitels:
Nederlands, Frans, Hebreeuws, Kroatisch, Sloveens
Audiotrack:
Frans Dolby Digital 5.1, Duits Dolby Digital 5.1, Italiaans Dolby Digital 5.1, Nederlands Dolby Digital 5.1, Engels DTS-HD Master Audio 5.1, Vlaams Dolby Digital 5.1
Formaat:
16:9 Anamorphic

Reageer