Hanna

'Moordgriet in actie'

'Als een idee dat ontsproten lijkt uit de gezamenlijke hersenpannen van Robert Ludlum (bedenker van de 'Bourne'-trilogie), sprookjesschrijver Hans Christian Andersen en regisseur Luc Besson ('Leon')', zo tekenden wij onze initiële gedachten op over de film 'Hanna', het laatste wapenfeit van regisseur Joe Wright. Een beetje unfair natuurlijk, want wie zijn elegante boekverfilmingen 'Pride and prejudice' en 'Atonement' zag, weet dat Wright een vernuftig filmmaker is met een volstrekt unieke visie. Helaas is zijn jongste film een amalgaam aan stijlen en genres waardoor deze mélange tussen stijlvolle eurotrash en denderend technosprookje soms een beetje zijn doel voorbij schiet.

Een pijl suist in een ijzingwekkende snelheid door de besneeuwde Finse toendra. De jonge Hanna wordt er door haar vader (Eric Bana), een voormalig CIA-agent, opgeleid tot moordmachine. Wanneer Marissa, een meedogenloze spion met een opvallend gebleekt gebit (Cate Blanchett als een doorslagje van haar schurkenrol in de laatste 'Indiana Jones') lucht krijgt van de situatie jaagt ze de jonge Hanna achterna. Tijdens haar vlucht komt Hanna voor het eerst in contact met de buitenwereld en probeert ze te ontdekken waar ze vandaan komt.

Joe Wright brengt dit verhaal van een jonge moordenares als een cross-over van genres. Het stijlvolle begin heeft iets weg van een sprookje (Hanna is de opgejaagde prinses, haar vader is de typische noeste jager, Cate Blanchett is de sluwe stiefmoeder) terwijl het diffuse middenstuk dan weer aanvoelt als een pulserende actiethriller die zich in het gelid plaatst van de strapatsen van Jason Bourne. Hoe elegant Wright ook mag poseren met zijn camera (de scène waarin Hanna voor het eerst ontsnapt aan haar belagers is een pareltje), het geheel voelt uiteindelijk een beetje stuurloos aan en slaagt er nergens in om enige toonvastheid te vinden. Het gezapige scenario van Seth Lockhead en David Farr probeert te veel onderwerpen aan te snijden waardoor de coherentie en compactheid een beetje verloren gaat.

Niemand moet Wright echter leren hoe hij een scene moet inblikken (herinner je het somptueuze en terecht geprezen Dunquerque longshot in 'Atonement') en ook in Hanna weet de Britse cineast een aantal gracieuze actiescènes uit zijn mouw te toveren: een nachtelijke achtervolgingsscène langs containers of een dreigende finale in een park vol nepdinosaurussen: Wright zorgt voor een zinderend spektakel dat spettert vanaf begin tot einde. Bovendien zijn de acteurs behoorlijk in hun sas (Saorsie Ronan toont op haar zestiende al een complexe veelzijdigheid) en wordt het geheel onderstut door een heerlijk pulserende soundtrack van The Chemical Brothers.

Eindbilan: deze zinderende technothriller weet soms niet goed hout te snijden en de talloze sprookjesreferenties worden naar het einde toe een tikkeltje vermoeiend, Wright slaagt er wel in om deze actiefilm te voorzien van een koortsig stijl- en ritmegevoel. En dat is al heel wat.

'Als een idee dat ontsproten lijkt uit de gezamenlijke hersenpannen van Robert Ludlum (bedenker van de 'Bourne'-trilogie), sprookjesschrijver Hans Christian Andersen en regisseur Luc Besson ('Leon')', zo tekenden wij onze initiële gedachten op ov

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Regisseur: Joe Wright
Acteur: Saorise Ronan, Eric Bana, Cate Blanchett, Olivia Williams
Jaar:
2011
Speelduur:
111 min.

1 Disc

Technische huzarenstukjes

Best wel een aardig pakketje met extra's. Enkele 'deleted scenes' die inderdaad gelukkig de definitieve film niet hebben gehaald, een emotioneel alternatief einde en een deconstructie van de ontsnappingscène (het hoogtepunt van de film) door regisseur Joe Wright.

Wright geeft ook commentaar bij de film. Heel gedetailleerd, met misschien iets te veel aandacht voor de technische aspecten van 'Hanna'. Zo heeft de man het regelmatig over de montage en het production design van de film. Aangezien Wright nu eenmaal bekend staat om zijn technische huzarenstukjes, mag dit geen verrassing heten. Al zijn de anekdotes niet voor iedereen even boeiend.

Titel: Hanna
Jaar:
2011
Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels
Audiotrack:
Engels Dolby Digital 5.1, Frans Dolby Digital 5.1, Spaans Dolby Digital 5.1
Formaat:
16:9 Anamorphic

Reageer