Han Solo: A Star Wars Story

Nieuwe Han, geen vernieuwend verhaal

In de eerste film van de nieuwe Star Wars-trilogie is het niet Han zelf, maar zijn jeugdliefde Qi’ra (Emilia Clarke) en kompaan Lando Calrissian (Donald Glover) die de show stelen. De film is tegenover zijn voorgangers maar een klein verhaal dat op bepaalde momenten slepend aanvoelt.

Na een mislukte heist moeten Han (Alden Ehrenreich), zijn mentor Beckett (Woody Harrelson) en Chewie een grootse overval plegen om uit de schulden te raken bij smokkelkoning Dryden Vos. Aangezien Vos hen niet vertrouwt, stuurt hij Qi’ra mee op pad om de bende in de gaten te houden. Zonder schip komen ze nergens, dus brengt Qi’ra hen naar Lando Calrissian. Een naam die menige Star Wars-fan maar al te bekend in de oren klinkt.

De film is gemaakt in tijden waar de mannen het niet langer voor het zeggen hebben, wat enorm opvalt in de film. De voorlopers binnen de saga hadden al sterke personages zoals Princess Leia en Rey, maar nu verschijnt L3. De droid en grote liefde van Lando Calrissian zegt waar het op staat. Daar vielen heel wat lachmomenten uit te halen, al lag het er soms wel érg dik op.

Jammer genoeg voelt het personage waar het allemaal om draait aan als een vreemde. Het cynisme dat de originele Han (Harisson Ford) tot zo’n held maakte, moet hier plaats maken voor onbezonnenheid en impulsiviteit. Hoewel Alden Ehrenreich niet slecht speelt, voelt het aan alsof je naar een totaal nieuw personage kijkt. Gelukkig loopt Chewie voortdurend naast zijn zijde. Zo is het tenminste zeker dat het om Han Solo gaat.

Volgens het marketingpraatje zou de nieuwe film aanvoelen als een western. Mee eens: de dorre en gedeserteerde landschappen passen heerlijk bij Hans lederen vest en stoere space cowboy-karakter. Op zich is dat niet de enige gelijkenis met een western. Mijnen, treinovervallen, confrontaties in de woestijn en de schietijzers van Han dragen hier zeker hun steentje aan bij. Oké, het zijn laserpistolen en heel de film speelt zich in de ruimte af, maar filter dat maar even weg.

Over het verleden van Solo viel er op zich niets supergroot te maken. Schrijver Lawrence Kasdan en zijn zoon voorzagen het script van kleine weetjes waar een Star Wars-geek zijn hart voor opeet. Als je die weetjes wegneemt, schiet er geen al te spannend verhaal meer over. Maar hé, wie wil er nu niet weten hoe Han aan zijn achternaam kwam?

Details Nu in de zalen
Jaar:
2018
Speelduur:
143 min.