Goodbye Christopher Robin

'Sepia bleitfilm'

Nadat we het schijfje van 'Goodbye Christopher Robin' in onze dvd-speler schoven, hadden we ons aan een historische, mogelijk magisch realistische, feelgood-kostuumfilm verwacht. We hadden beter een doos zakdoeken klaar gezet.

'Goodbye Christopher Robin' is gebaseerd op het waargebeurde verhaal over het ontstaan van Winnie The Pooh. We maken kennis met schrijver A. A. Milne (Domnhall Gleeson) en zijn vrouw en socialite Daphne (Margot Robbie). Na de eerste wereldoorlog worstelt Milne met een vervelend geval van posttraumatische stressstoornis en met een writer’s block. Om hem te troosten schenkt zijn vrouw hem een zoon – haar woorden, niet de onze. Milne heeft echter meer nodig en verhuist het gezin naar het platteland. Nadat zijn vrouw hem in de steek laat, en de nanny (Kelly Macdonald) haar stervende moeder gaat verzorgen, blijft Milne achter met zijn ondertussen zesjarige zoontje, Christopher Robin. Op elkaar toegewezen ontdekken vader en zoon elkaar en ontstaat Winnie the Pooh. De rest is geschiedenis, of eerder: een publiek geheim.

Wat volgt is zoals aangekondigd een bleitfilm. Vader-zoonrelaties, de tol van roem, het is allemaal zo evident niet. 'Goodbye Christopher Robin' balanceert onevenwichtig tussen kinderlijke verwondering en harde, volwassen thema's zoals oorlog, ouderlijke verwaarlozing en, meer algemeen, menselijke feilbaarheid. Zowel Milne als zijn vrouw (een zwaar onderbenutte Margot Robbie die het maximum haalt uit haar bijzonder onsympathiek personage) doen op hun manier hun best, zij het op bijzonder egocentrische manier.

Regisseur Simon Curtis hult het geheel in dromerige sepia-tinten die de wrangheid van bepaalde aangesneden thema's lijken te willen afzwakken. Ook het einde waarbij een loopje wordt genomen met de realiteit, past daarin. Het ietwat geforceerde pseudo-happy end voelt manipulatief aan, alsof de film ondanks alles hartverwarmend wil zijn. 'Goodbye Christopher Robin' eindigt daardoor als een kerstcadeau van een goedbedoelend familielid dat niet goed wist wat te geven. De acteerprestaties en cinematografie zijn de kreukloos glanzende verpakking van het zorgvuldig verpakte geschenkje dat je, eenmaal uitgepakt, met een dubbel gevoel achterlaat.

Nadat we het schijfje van 'Goodbye Christopher Robin' in onze dvd-speler schoven, hadden we ons aan een historische, mogelijk magisch realistische, feelgood-kostuumfilm verwacht. We hadden beter een doos zakdoeken klaar gezet.

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Regisseur: Simon Curtis
Acteur: Domnhall Gleeson, Margot Robbie, Kelly MacDonald
Jaar:
2018
Speelduur:
107 min.

1 Disc

Goodbye Christopher Robin (dvd)

Extra's: Een commentaartrack van regisseur Simon Curtis en scenarist Frank Cotrell Boye, acht promotionele featurettes, een fotogalerij en een trailer. Voor de extra's moet je dit schijfje dus niet in huis halen.

Titel: Goodbye Christopher Robin
Jaar:
2018

Reageer