The good shepherd

'Voer voor insiders'

Robert de Niro kennen we vooral als acteur, maar ondertussen is de man toe aan zijn derde film als regisseur. Eerder stond hij aan de andere kant van de camera bij de films ‘A Bronx tale’ en ‘The score’, en nu dus bij ‘The good shepherd’. Toch blijft hij een acteur in hart en nieren, want hij is niet alleen beter als acteur dan als regisseur, hij kan het ook niet laten om steeds in zijn eigen films mee te spelen. Bij ‘The good shepherd’ blijft hij op de achtergrond als de terminale generaal Bill Sullivan. De hoofdrol is deze keer weggelegd voor de alomtegenwoordige Matt Damon, die Edward Bell Wilson vertolkt, de grondlegger en oprichter van de CIA.

Telkens de term CIA valt, weten we dat we negen kansen op tien een echte Amerikaanse film te zien krijgen. Hier is dat niet anders. De geschiedenis van de Central Intelligence Agency wordt uit de doeken gedaan aan de hand van het persoonlijke verhaal van Wilson, een Yale student en lid van Skull and Bones, een uit de voegen gegroeide studentenclub. Dankzij zijn lidmaatschap van deze elitaire club krijgt hij een job aangeboden bij de voorloper van de CIA, de OSS (Office of Strategic Services). Wilson laat zijn invloed steeds meer gelden en wordt uiteindelijk één van de belangrijkste figuren bij de Amerikaanse onderzoeksdienst. Ondertussen vergeet hij dat hij thuis ook nog een gezin heeft dat op hem wacht, want ook al is hij met Angelina Jolie getrouwd, toch leeft hij maar voor één ding: zijn job, zijn idealen, Amerika. Je kan een goede herder zijn voor je land of voor je gezin, maar in dit geval sluit het één het ander uit. Wilson kiest voor zijn land, maar wat hij niet beseft is dat zijn zoon Edward in hem de herder ziet die hij niet is, met kwalijke gevolgen vandien.

Er klopt iets niet aan de familie Wilson, ons insziens. Hoe kunnen Matt Damon en Angelina Jolie nu de ouders spelen van een twintigplusser als ze er zelf nog maar net twintig uitzien? Deze ongelukkige casting haalt de geloofwaardigheid van het geheel naar beneden. Ook wordt het een beetje afgezaagd dat Matt Damon alweer eens de rol van nerd met het brilletje op zich neemt. Als er bovendien dan toch opnamens in Duitsland moeten doorgaan, dan pikken we gemakkelijkheidshalve even een actrice van de set van ‘Das leben der anderen’ (Martina Gedeck). De rest van de film zal vast en zeker geloofwaardig zijn, ervan uitgaande dat De Niro zijn research goed heeft gedaan, want het is een film gebaseerd op feiten, over feiten en dankzij feiten. Met als gevolg dat hij vast en zeker boeiend zal zijn voor een selecte groep historici voor wie deze film een educatieve versnapering is. Voor alle anderen zonder voorkennis is ‘The good shepherd’ een tergend langzame en langdradige film die ons weinig bijbrengt, noch op informatief noch op entertainend vlak.

Robert de Niro kennen we vooral als acteur, maar ondertussen is de man toe aan zijn derde film als regisseur. Eerder stond hij aan de andere kant van de camera bij de films ‘A Bronx tale’ en ‘The score’, en nu dus bij ‘The good shepherd’.

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Regisseur: Robert De Niro
Acteur: Matt Damon, Angelina Jolie, John Turturro, Alec Baldwin, Tammy Blanchard, Billy Crudup, Robert De Niro, Keir Dullea, Michael Gambon, Martina Gedeck, William Hurt, Timothy Hutton
Jaar:
2007
Speelduur:
167 min.

1-disc

What's in a name

Een nieuwe, mooi uitgegeven dvd-versie van 'The good shepherd' viel zonet in onze bus. Deze keer mét extra's, goed voor maar liefst veertig minuten bonusmateriaal volgens de informatie op het hoesje. De extra's zijn hier opgedeeld in vier delen: een trailer, 'a look inside', 'behind the scenes' en tot slot interviews met cast en crew. Op basis van de titels verwachten we geen heel speciale of unieke extra's, maar het lijkt toch wel een en ander te beloven.

Wie nog twijfelt over de film, kan eerst even passeren langs de trailer. In iets meer dan twee minuten wordt de kijker met een flitsende en goed opgebouwde trailer warm gemaakt voor 'The good shepherd'. Helaas is de film zelf een pak minder snel en flitsend dan de trailer doet vermoeden.

'A look inside' klinkt veelbelovend, maar is eigenlijk niets meer dan een opgepoetste trailer met hier en daar een paar uitspraken van Angelina Jolie, Matt Damon, John Turturro en Robert De Niro. En ook de 'behind the scenes'-feature is wat teleurstellend. We krijgen geen mooi afgewerkte feature van hoe het er op de set aan toe ging, maar wel een fragmentarisch fly-on-the-wall-verslag zonder commentaar. We zien hoe Robert De Niro aanwijzingen geeft aan z'n acteurs, hoe Matt Damon een welgemeende high five geeft aan één van de kids op de set of hoe De Niro en Alec Baldwin gezellig keuvelen. Een paar korte takes hier, enkele travels en een kraanshot - al dan niet in de regen, daarmee moeten we het doen. Jammer dat ze zelfs de moeite niet hebben genomen om deze verschillende stukjes mooi aan elkaar te monteren...

Tot slot zijn er nog de interviews met cast en crew. Je kan kiezen uit twaalf verschillende interviews, met cast (Matt Damon, Angelina Jolie, Billy Crudup ...) of crew (Robert De Niro, Eric Roth). Leuk zijn ook de interviews met Milton Bearden, de CIA-consulent op de set of met Richard Holbrooke, de voormalige US-ambassadeur bij de VN.
Het zijn slimme marketingmensen die deze magere extra's een mooie naam hebben gegeven, laten we hopen dat ze in de toekomst ook voor een even mooie inhoud zorgen.

Titel: The good shepherd
Jaar:
2009
Ondertitels:
Nederlands
Audiotrack:
Engels Dolby Digital 5.1
Formaat:
16:9 Anamorphic

Reageer