The ghost writer

'De meester is terug'

Roman Polanski is een tragisch figuur en dat heeft zijn oeuvre sterk beïnvloed. In ‘The pianist’ en ‘Oliver Twist’ rekent hij af met de demonen uit zijn jeugd in Nazi-bezet Polen, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het Middeleeuws drama ‘The tragedy of Macbeth’ wordt zijn bloedigste film, in navolging van de gruwelijke moord op zijn hoogzwangere vrouw, actrice Sharon Tate, in '69. Acht jaar later vlucht Polanski naar Frankrijk nadat hij in de VS schuldig is bevonden aan seksueel misbruik van een minderjarig meisje. ‘The pianist’ zet hem terug op de kaart dankzij een Gouden Palm en zijn eerste Oscar, voor Beste Regie. Anno 2010 leeft Polanski onder huisarrest in Zwitserland, wat hem niet heeft belet om van ‘The ghost writer’ een meesterlijke thriller te maken die niet moet onderdoen voor pakweg ‘Repulsion’, ‘Rosemary’s baby’ of ‘Chinatown’. Polanski is terug.

Als de ghostwriter van voormalig Brits premier Adam Lang (Pierce Brosnan) ongelukkig aan zijn eind komt, is het personage van Ewan McGregor – we noemen hem the ghost – de perfecte opvolger. Zijn taak is om het klad van Langs memoires in een bestseller te gieten. Voor een vette pree gaat the ghost akkoord, maar algauw blijkt dat hij daarmee zijn eigen vrijheid verkoopt. Gaan en staan mag enkel nog op het privédomein van Lang, aan de grauwe kust van Massachusetts. Na enkele moeizame schrijfsessies verkondigt de pers plots dat Lang een oorlogsmisdadiger zou zijn. Langs verblijf wordt onmiddellijk omsingeld door woeste betogers. Met zijn maîtresse en raadgeefster Amelia (Kim Cattrall) trekt de ex-premier de Amerikaanse pers tegemoet, waardoor the ghost met diens verbitterde vrouw Ruth (Olivia Williams) achterblijft. Isolement en eenzaamheid zetten de deur open voor paranoia. En dan ontdekt de schrijver dat zijn voorganger niet per ongeluk is gestorven...

Robert Harris adapteerde zijn eigen roman met Polanski, die ook als producent van de film optreedt. Het resultaat is een donkere, briljante thriller die er de spanning en het mysterie ruim twee uur inhoudt. Ondanks het politieke gegeven (Polanski trekt parallellen tussen Lang en Tony Blair en ook wijlen Pakistaans Eerste Minister Benazir Bhutto schijnt een inspiratiebron te zijn geweest) wordt het nooit saai, vermoeiend of lastig.

McGregor voert – zonder achtergrond, zonder geschiedenis, zonder naam (de vergeetachtige Lang spreekt zijn ‘geest’ steevast aan met 'Hey, man') – een getormenteerd, opgejaagd en menselijk personage op, dat er op den duur als een spook begint uit te zien. Brosnan biedt intens tegenwicht en voelt zich duidelijk in zijn nopjes als de arrogante kwal met de duistere agenda, die hij maar al te graag deelt met zijn kille, gefrustreerde vrouwen.

Fransman Alexandre Desplat voorziet de beelden van een spannende, Europese soundtrack en de Pool Pawel Edelman dompelt de film onder in groengrijze, natgeregende fotografie van esthetisch topniveau. Polanski triomfeert in strak, psychologisch camerawerk dat steunt op zoekende points of view, terwijl de regen tegen de ruiten de zinderende stilte benadrukt.

Deze perfect uitgbalanceerde film, met haar frisse plotwendingen en meeslepende acteerprestaties, dwingt je langzaam maar gestaag naar het puntje van je stoel. De onthutsende ontknoping garandeert kippenvel, waarna Polanski zijn film afsluit met een poëtische knipoog naar ‘Chinatown’. Hij is een geniaal regisseur en ‘The ghost writer’ is een beklijvende tour de force die je moet gezien hebben.

Roman Polanski is een tragisch figuur en dat heeft zijn oeuvre sterk beïnvloed. In ‘The pianist’ en ‘Oliver Twist’ rekent hij af met de demonen uit zijn jeugd in Nazi-bezet Polen, tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Regisseur: Roman Polanski
Acteur: Ewan McGregor, Pierce Brosnan, Kim Cattrall, Olivia Williams, Tom Wilkinson, Timothy Hutton, James Belushi
Jaar:
2010
Speelduur:
128 min.

1 Disc

Schrijf de extra's

Deze dvd bevat drie special features: 'Een interview met Roman Polanski' (acht minuten) is eigenlijk meer een monoloog van Polanski waarin hij het hele filmproces uitlegt, gekleurd met making-of-beelden van op de set. In 'De cast van the ghost writer' (tien minuten) hemelt de voornaamste cast zichzelf en regisseur Polanski op en in 'The ghost writer: fictie of werkelijkheid' (tien minuten) vertelt schrijver Robert Harris over het ontstaan van het boek waarop de film gebaseerd is en over de transformatie van boek tot film.

Titel: The ghost writer
Jaar:
2010
Ondertitels:
Nederlands
Audiotrack:
Engels Dolby Digital 5.1
Formaat:
16:9 Anamorphic

Reageer