Ghost tropic

Een stad zonder angst

In 'Ghost thropic' laat regisseur Bas Devos je door de straten van Brussel dwalen met een onvoorwaardelijke liefde voor zijn stad en haar personages. Devos komt zo met zijn derde langspeler, terwijl zijn 'Hell hole' vorig jaar nog maar verscheen. Zijn nieuwe film heeft opnieuw een bijzonder traag ritme, maar wie er zich voor openstelt, belandt in iets magisch.

De gangen in één van de vele Brusselse wolkenkrabbers blinken opnieuw wanneer poetsvrouw Khadjia (Saadia Bentaïeb) de werkvloer verlaat. Ze kuiert richting de metro wanneer de stad stilaan in slaapmodus gaat. Ook zij dommelt in op de rit naar huis en slaapt haar halte voorbij. Als de metro de eindhalte bereikt, zit er voor haar niets anders op dan te voet richting het thuisfront te trekken.

Bentaïebs personage komt hiermee terecht in een wereld die niet de hare is. Het is die van de nachtraven die de kassa’s bemannen in tankstations of met een zaklamp door een verlaten winkelcentrum zwerven. In haar zwijgzame nieuwsgierigheid omarmt Khadjia de nachtraven en zij omarmen haar. Het angstimago waar Brussel onder lijdt komt met de openheid die zij bezit ten val.

Ook op beeldend vlak slaagt Devos er in om iets speciaals te onttrekken. Achter de schrik van een nachtelijke stad zit een schoonheid verstopt die hij en zijn team perfect weten te vatten. Hij vindt de cinema niet opnieuw uit, maar heeft de kneepjes van het vak perfect onder de knie. Zijn korrelige beelden en unieke perspectieven ontdekken zelfs in de grauwe metrostations iets esthetisch.

Uiteindelijk is Khadjia gewoon de vrouw in de straat. Ze wacht net als jou wacht op een rit naar huis, of zou voor je kunnen staan bij de bakker. Ze maakt zich zorgen om haar kinderen en luistert naar muziek op weg naar huis. Devos gunt je een blik in dat gewone leventje van haar en toont de pracht die gepaard gaat met dat alledaagse. Zijn ode aan de inwoners van de Brusselse nacht zal bij ons nog lang blijven nazinderen. 'Ghost tropic' speelt vanaf 1 januari in selecte Belgische zalen.

Florian Saerens

Details Nu in de zalen
regisseur: Bas Devos
Jaar:
2019
Speelduur:
85 min.