Get Out

De horror van een kopje thee

Een goeie horrorfilm maakt je bang. Heel bang. Niet alleen tijdens de film – met dank aan de talloze, vaak weinig originele schrikeffecten – maar vooral na de film. Wanneer je geschokt de cinemazaal verlaat en de vreselijke dingen die je gezien hebt nog dagen in je hoofd blijven rondspoken. Toegegeven, een steengoede horrorfilm is even zeldzaam als een zonnige lentedag in maart. Het gebeurt wel eens, en dan zijn we dubbel verrast, maar niet al te vaak. ‘Get Out’ is zo’n zonnige lentedag. Eén die ons nog lang zal bijblijven.

De film draait rond de Afro-Amerikaanse Chris (Daniel Kaluuya), die dolverliefd is op z’n blanke vriendin Rose (Allison Williams, Marnie uit ‘Girls’). De twee lijken zeker van hun relatie en Rose vindt dat het stilaan tijd wordt voor de volgende stap: haar ouders ontmoeten. En dat is voor sommigen al een horrorfilm op zich. Chris is er niet helemaal gerust in omdat Rose haar ouders niet verteld heeft dat hij een andere huidskleur heeft. Eenmaal aangekomen lijkt die vrees onterecht te zijn. Moeder en vader Armitage, vertolkt door Catherine Keener en Bradley Whitford, doen alles om de jongen op z’n gemak te stellen. Ze zijn vriendelijk. Té vriendelijk. En zeker niet racistisch – zo vinden ze Obama geweldig. Al snel gebeuren er echter vreemde dingen. En blijkt dat Chris om een wel heel speciale reden is uitgenodigd op het landgoed van de familie.

Deze film torent om twee redenen boven de meeste horrorfilms uit: de acteerprestaties en het ingenieuze en scherpe scenario, dat onze maatschappij een spiegel voorhoudt. Vooral de dames stelen de show. Allison Williams bewijst dat er nog een toekomst voor haar is na het ‘Girls’-tijdperk en Catherine Keener – die eerder Oscarnominaties kreeg voor haar rollen in ‘Capote’ en ‘Being John Malkovich’ – zet een erg sterke mater familias neer. De kijker kippenvel bezorgen door gewoon in de camera te kijken, dat doen niet veel mensen haar na.

De goede acteerprestaties geven de film nog meer geloofwaardigheid – een zeldzaamheid in het horrorgenre. Ze maken de film huiveringwekkend realistisch. Want in ‘Get Out’ zijn de boosdoeners geen moordlustige clowns, tot leven gekomen poppen of vreemde wezens uit een ander universum. Het kwaad is gewoon de mens zelf. En die blijkt al eng genoeg.  

‘Get Out’ is het regiedebuut van acteur Jordan Peele, die in Amerika vooral van komische programma’s als ‘Key and Peele’ bekend is. Hij slaag erin om op een sublieme wijze over te brengen hoe het is om zwart te zijn in een witte wereld en dat is best confronterend. Met je debuut meteen een uitstekende horrorfilm neerzetten die het genre overstijgt en relevante thema’s als racisme naar boven brengt, is sterk en doet ons al watertanden naar zijn toekomstige films.

O ja, het drinken van een kopje thee kreeg voor ons tijdens de film een compleet andere betekenis. Benieuwd of u binnenkort ook kippenvel krijgt wanneer u iemand in z’n tas ziet roeren. 

Details Nu in de zalen
Jaar:
2017
Speelduur:
104 min.