De gek op de heuvel

'Te televisioneel'

De term ‘faits divers' in combinatie met film, VTM en VAF staat voor een reeks Vlaamse televisiefilms die gesubsidieerd zijn door het Vlaams Audiovisueel Fonds en getoond worden op VTM. Dankzij deze uitleg weten we min of meer wat we kunnen verwachten van een film in deze reeks, althans, als we afgaan op de term ‘televisiefilm'. Spontaan associëren we dit soort films met zondagmiddag, waargebeurde verhalen, low budget en VijfTV. Nu, de Faits Diversreeks overtreft deze algemene verwachtingen meestal, zeker als we de bioscoopwaardige films ertussenuit halen. Denk bijvoorbeeld aan ‘De hel van Tanger', of ‘Dennis van Rita'. Maar niet alle langspelers in deze reeks kunnen tippen aan dit niveau. ‘De gek op de heuvel doet een poging, maar slaagt jammer genoeg niet.

Thomas is een autistische jongen. Zijn ouders zijn aan het scheiden, en hij woont voorlopig bij zijn moeder Sofie en haar minnaar Erik. Tot groot ongenoegen van zijn vader, die alles op alles zet om het hoederecht over zijn zoon te krijgen. De echtscheiding draait dus uit op een vechtscheiding, en voor een autistisch kind is dat erger dan de hel op je blote voeten doorkruisen. Thomas is steeds meer op zichzelf aangewezen, en verzeilt meer dan anders in zijn eigen wereldje van orde en stiptheid enerzijds en pure chaos anderzijds. Ook Erik heeft het niet gemakkelijk, want nauw samenleven met een autist maakt ook jouw wereld een beetje autistisch. Stiekem hoopt hij soms dat Thomas aan zijn vader wordt toegewezen, zodat hij eindelijk een normaal leven kan leiden met Sofie. Maar hij beseft ook dat Sofie nooit gelukkig zal zijn zonder Thomas, dus doet hij zijn uiterste best het gezin samen te houden.

Autisme is nillen swillens in de mode dezer dagen. ‘Ben X' is een megasucces, ‘De gek op de heuvel' ging deze kaskraker in principe voor, maar kon niet rekenen op de bijval die Nic Balthazar met zijn langspeler kreeg. De twee films met elkaar vergelijken, is onmogelijk; het enige wat ze delen is immers 'autisme'. En dat autisme is, als we ze dan toch naast elkaar leggen, misschien realistischer bij Thomas dan bij Ben. Maar van een film verwacht je niet dat hij realistisch is, wel goed. En op dat vlak heeft ‘Ben X' een hele stap voor. Cinema versus televisie. En een film moet volgens ons Cinema zijn, geen televisie. En dat is nu net wat ‘De gek op de heuvel' is: mooie tv, maar niet meer dan dat.

De term ‘faits divers' in combinatie met film, VTM en VAF staat voor een reeks Vlaamse televisiefilms die gesubsidieerd zijn door het Vlaams Audiovisueel Fonds en getoond worden op VTM.

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Regisseur: Christian Vervaet
Acteur: Lukas Van Den Eynde, Elise Bundervoet, Ief Dams
Jaar:
2006
Speelduur:
81 min.

1 Disc

Teasers!

Geen echte extra's op deze dvd. Jammer, want de rubriek ‘Achter de schermen' deed ons al in de handjes wrijven van contentement, zeker toen we doorhadden dat het een making-of van álle Faits Diversfilms betrof. Maar zodra we fatsoenlijk konden juichen, was het al gedaan. Korter dan de gemiddelde trailer - dat bedoelen ze dus met een teaser: je eerst blij maken, om je dan met lege handen achter te laten - dus wat ons betreft: ejecten die handel!

Titel: De gek op de heuvel
Jaar:
2007
Audiotrack:
Nederlands
Formaat:
16:9 Anamorphic
Sound type:
Dolby Digital 2.0

Reageer