The filth and the fury. A Sex Pistols Film.

'Inside the music'

26 maanden heeft het verhaal van de Sex Pistols geduurd. Een stip op de tijdsbalk van de moderne rockcultuur. Maar wel een dikke vette stip, want hoe je het ook draait of keert, ze hebben deze moderne rockcultuur mee bepaald. Binnen de reeks ‘Inside the music' kan een documentaire over de Queen haar lievelingen dan ook niet ontbreken. ‘The filth and the fury' - met als ondertitel ‘Fuck it, had enough, here's the truth' - serveert u de onverbloemde waarheid achter de Sex Pistols.

De film is geregisseerd door Julien Temple, bevriend met de Sex Pistols in de 26 maanden dat ze een band vormden. Hij kon zich nog perfect herinneren wanneer en door wie de band werd gefilmd en was de ideale man om authentiek beeldmateriaal te verzamelen. Des te meer omdat hij zelf over een camera beschikte en kon filmen op momenten dat niemand anders filmde. Die hele verzameling aan unieke beelden van de band wordt afgewisseld met beelden uit journaals, tekenfilms, fragmenten uit een Shakespearefilm én sketches van Tommy Cooper. Het is een wat punkachtige knip- en plakmontage, maar het schept wel het nodige kader om jezelf moeiteloos terug te schieten in de tijd. Het lijkt wel op een aflevering van de Pré Historie. Een wat vuile aflevering, dat wel, maar daarom niet minderwaardig op journalistiek niveau.

Het geheel wordt aaneengepraat door de Sex Pistols zelf. Ze vertellen over hun kindertijd, naar welke muziek ze luisterden en hoe ze elkaar leerden kennen. Zeker die beginperiode gaat gepaard met enkele grappige anekdotes. Hoe ze Johnny wisten te strikken uit een kliek van Johnny's waar ze later ook bassist Sid Vicious (John Ritchie) uit haalden. Maar echt grappig is als je ze hoort vertellen over het kleptomane gedrag van hun gitarist Steve. Hij had hun repetitiekot volgestopt met een hoop instrumenten waar ze toch niet op konden spelen, instrumenten die hij stuk voor stuk gestolen had. En niet van de minste. Zo blijkt de helft van hun materiaal gestolen te zijn tijdens David Bowie zijn laatste Ziggy Stardust tournee. Ze dachten waarschijnlijk dat hij die toch niet meer zou nodig hebben. De Sex Pistols hebben het in ieder geval goed gebruikt. Doorheen de film zie je de band en de aandacht rond de band groeien. Van hun eerste optreden tot een deal met EMI (en het afspringen daarvan nog geen 24 uur later), de eerste televisie-interviews, de eerste boycots, de eerste controverse en later het vertrek naar de VS, waar de band zou splitten.

Naast de Sex Pistols zelf is natuurlijk ook een hoofdrol weggelegd voor Malcolm McLaren, die na een carrière als manager van een kledingwinkel op Kings Road koos voor een loopbaan als bandmanager. Eerst hielp hij de New York Dolls naar de kloten en daarna deed hij hetzelfde met de Sex Pistols. Dat is toch het beeld dat we meekrijgen, want de man wordt niet goed afgeschilderd in deze film. Het is een schurk, maar zonder hem zouden de Sex Pistols waarschijnlijk nooit zijn uitgegroeid tot het fenomeen dat ze vandaag de dag zijn.

Buiten wat geroddel zit er eigenlijk niet zoveel filth en fury in deze film. Je vraagt je zelfs af waar heel de fuss rond deze band eigenlijk ooit is begonnen. Ze hebben 26 maanden samengespeeld, hebben 4 singles uitgebracht en 1 plaat. Big deal! ‘Inside the music' is ook geen ophemeling die het tegendeel probeert aan te tonen. Wat deze film oprecht duidelijk maakt is dat de Sex Pistols niet echt deuren hebben geopend, maar dat ze de eerste waren die door die open deuren zijn gestapt. Het is die eerlijkheid, gekoppeld aan de sublieme verzameling beeldmateriaal, die van deze film een must see maakt.

26 maanden heeft het verhaal van de Sex Pistols geduurd. Een stip op de tijdsbalk van de moderne rockcultuur. Maar wel een dikke vette stip, want hoe je het ook draait of keert, ze hebben deze moderne rockcultuur mee bepaald.

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Regisseur: Julien Temple
Jaar:
2008
Speelduur:
106 min.

1 Disc

Wil je echt meer?

Je krijgt er de trailer van de film bij, alsook enkele trailers van andere A-films, maar daar zal je het mee moeten doen. En dat zou ook geen probleem mogen zijn. Als je niet genoeg hebt aan de film, dan ben je een rotverwend nest!

Titel: The filth and the fury. A Sex Pistols Film.
Jaar:
2008
Ondertitels:
Nederlands
Audiotrack:
Engels
Formaat:
4:3
Sound type:
Dolby Digital 5.1

Reageer