Fast & furious

'Afscheid, maar niet in schoonheid'

Zie ons hier nu. Waren we in de recensie van de derde ‘The fast and the furious'-film nog vol lof over regisseur Justin Lin (de goeie tempowissels, de knap in beeld gebrachte races en zijn frisse aanpak met onbekende acteurs) en het is in het laatste luik, simpelweg ‘Fast and furious' getiteld, alweer om zeep.

Het is de film die er te veel aan is. Wat ‘Kingdom of the crystal skull' voor Indiana Jones is, zoiets. Maar dan nog erger, want ondanks zijn fouten konden we de vierde Indy eigenlijk nog wel smaken. En om het goed te maken krijgen we nog een vijfde deel met de zweepzwaaier cadeau. Maar we dwalen af.

Nee, Lin had dat goed gezien om de cast van de originele ‘F&F' in deel drie ongemoeid te laten. Maar in deel vier zijn ze allemaal terug: niet-zo-blonde blondie Paul Walker, tough guy Vin Diesel, ‘Avatar'- en ‘Lost'-babe-met-ballen Michelle Rodriguez en hottie Jordana Brewster, de enige die een beetje nuance in haar acteerprestatie weet te leggen. Eerlijk waar: we hadden het echt wel gehad met die personages.

Zeker omdat de omstandigheden waarin we ze tegenkomen wel erg gelijklopend zijn met die uit de eerste film: Diesels Toretto bewandelt nog altijd de slechte street race- en andere paden van weleer. En Walkers FBI-agent O'Connor dan, die Toretto in de eerste film liet lopen, daarna zijn ontslag kreeg om zelf aan de andere kant van de streep tussen goed en kwaad te gaan staan (zie ‘2 fast 2 furious'), om dan toch weer door de FBI opgevist te worden om Toretto én via hem een andere misdaadbaas, alsnog te klissen. Kun je nog volgen? Wil je nog volgen?

Beetje flauw dus, wat niet kan gezegd worden van de openingssequentie, hoe absurd ook, en de achtervolgingen in een aantal bergtunnels tussen de VS en Mexico. Nu we dan toch Indiana Jones aangehaald hebben: die lijken een beetje op de mijnkarachtervolging uit ‘The temple of doom', maar dan met snelle wagens. Pas mal du tout. Maar verder zo ontdaan van alle fossiele brandstof: leeg leeg leeg sputter sputter sputter. En nee, in tegenstelling tot de Indy-reeks kunnen de makers in een wiedergutmachungsbui ons niet plezieren met een deel vijf. Laat maar zo, jongens, het is goed (bwa...) geweest.

>> bespreking van de Blu-ray-extra's

Zie ons hier nu.

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Regisseur: Justin Lin
Acteur: Paul Walker, Vin Diesel, Jordana Brewster, Michelle Rodriguez
Jaar:
2009
Speelduur:
107 min.

Blu-ray 1-disc

De reünie centraal

Natuurlijk krijgen we ook nu weer een uitgebreide inzage in hoe de actiesequenties met de klassebakken tot stand kwamen. Maar waar de film nu op focust is het herenigen van de cast uit de eerste film voor dit laastste 'F&F'-deel. En dat wordt ook gereflecteerd in de extra's.

Zo wordt Vin Diesel nog eens geschoold in het rijden, maar is er ook een reportage gewijd aan het oorspronkelijke quartet met daarin Walker, Diesel, Brewster en Rodriguez.

Hoe we op dit fictieve moment in de franchise beland zijn, zien we in 'Los bandoleros', een kortfilm die zich net voor de openingsscène van 'Fast & furious' afspeelt.

Je krijgt ook een blik achter de schermen van Paul Walker en regisseur Justin Lin in het interactieve 'Take control', en je kunt je eigen bolide of je eigen race-sequentie samenstellen.

Titel: Fast & furious
Jaar:
2010

Reageer