The fast and the furious: Tokyo drift

'De juiste versnelling op het juiste moment'

Na de teleurstellende ‘2 fast 2 furious' (en dan zijn we nog mild geweest), de tweede film in de ‘Fast and the furious'-reeks, waaide er een nieuwe wind door de reeks met het derde deel ‘Tokyo drift'. John Singleton werd vervangen door regisseur Justin Lin en dat heeft zo zijn positieve gevolgen. We durven zelfs stellen dat ‘The fast and the furious: Tokyo drift' de beste film uit de quadrilogie is.

Ook weer niet omdat de film narratief zó straf in elkaar steekt, al is het verhaal en de setting rijker dan je op het eerste gezicht zou denken, en zeker rijker dan in films één en twee. We bevinden ons om te beginnen niet meer in de States, maar trekken naar Tokyo (of wat had je gedacht). We volgen er de jonge highschoolstudent Sean Boswell (Lucas Black) die in zijn thuisbasis, aan zijn accent te horen iets à la Texas, net iets te veel blikschade bij het racen heeft veroorzaakt. Hij krijgt de keuze: of naar de gevangenis, of bij zijn pa in Japan gaan wonen. Een no-brainer.

Wat we - verrassing! - niet van de film kunnen zeggen, of toch niet helemaal: het blijft popcornentertainment. Maar naast de obligate races zijn er tal van hints die duidelijk maken dat we hier niet met een copy conforme ‘Fast and the furious'-doorslag te maken hebben. Boswell moet zich al gauw aan de andere cultuur aanpassen, op school maar ook daarbuiten. Want ondanks het verbod van pa-de-militair (Brian Goodman) die in een piepklein authentiek Japans appartement woont, om ook maar naar een auto te kijken, wordt hij toch meegesleurd in de wereld van zware bolides. Een wereld die hier in handen lijkt van de yakuza's, de Japanse versie van de maffia, en waar Boswell ook mee te maken krijgt. Racen is duidelijk slecht voor je gezondheid.

Maar o-zo knap in beeld gebracht, met in haarspeldbochten driften - op je banden zowat verderglijden - als straffe attractie die langs alle kanten, ook via de videogsm's van de omstaanders, gevolgd wordt. Justin Lin weet bovendien erg goed te temporiseren. Actie wordt op het juiste moment afgewisseld met rustigere, zelfs meer intieme scènes. Want - o ja! - ook hier is een knappe deerne weer de inzet van het spel. Na Jordana Brewster en Eva Mendes in de vorige delen is nu de onbekende Nathalie Kelley het meisje waarom gevochten wordt. Meteen nog een plus: Lin heeft er voor gekozen met onbekende acteurs te werken (voor Kelley was het zelfs haar eerste rol), wat het fris houdt. Meer nog: (spoiler) wanneer helemaal op het einde Vin Diesel opduikt, denk je meteen: ‘Waarom moest dat nu?'. Een valse noot en het begin van het einde (zie recensie ‘Fast & furious') als afsluiter van een verder zeer te pruimen, zij het erg lichtverteerbare film.

>> bespreking van de Blu-ray-extra's

Na de teleurstellende ‘2 fast 2 furious' (en dan zijn we nog mild geweest), de tweede film in de ‘Fast and the furious'-reeks, waaide er een nieuwe wind door de reeks met het derde deel ‘Tokyo drift'.

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Regisseur: Justin Lin
Acteur: Lucas Black, Nathalie Kelley, Sung Kang
Jaar:
2006
Speelduur:
104 min.

Blu-ray 1-disc

Op de drift - op een goeie manier

Op deze Blu-ray wordt de gehele quadrilogie onder de loep genomen, maar vooral ook waar de film helemaal om draait: het driften. Die techniek, waarbij je auto met hoge snelheid zijdelings verder schuift, is letterlijk kunst- en vliegwerk. Je krijgt het vanuit een pak invalshoeken te zien, met inbegrip van de acteurs die zich er ook aan wagen. En je wordt geïntroduceerd aan één van de topdrifers.

Ook nu weer is er de dubbele commentaartrack: de gewone en de interactieve picture-in-pictureversie, waarmee je tijdens het bekijken van de film nog een extra kader krijgt met visuele en auditief uitleg, dit keer door regisseur Justin Lin.

Titel: The fast and the furious: Tokyo drift
Jaar:
2010

Reageer