Far from the madding crowd

'Ondeelbaar is ja de liefde!'

Had Thomas Vinterberg voor een paar jaar op een persconferentie verklaard dat hij een historische liefdesfilm zou inblikken, dan zou dat voor een grap worden versleten. Inmiddels is die film er echter. Hij heet ‘Far from the madding crowd’, gebaseerd op Thomas Hardy’s gelijknamige roman. Niet toevallig net dit verhaal, want hoewel het zich aanvankelijk lijkt te ontwikkelen als een routineuze historie over verliefdheid die door omstandigheden niet kan ontluiken, blijkt het naderhand een interessante studie van liefde in drie gedaantes.

Inderdaad, Hardy gebruikt drie mannenportretten om uitdrukking te geven aan drie contouren die het vrouwelijk verlangen kan aannemen. Zo representeert Gabriel Oak (Matthias Schoenaerts) het prille ontwaken van genegenheid. Het zit hem allemaal in het woordeloze lonken. Als het karakter toch een poging doet, staat de onafhankelijkheid van Bathsheba Everdene (Carey Mulligan) in de weg - haar weigering om haar hoop en verlangens in de pasvorm van haar man op te bergen. Dat hij spreekt over een piano, een huis, kinderen en de regelmaat van een gedeeld bestaan, schrikt haar af. Hij ziet op dat moment haar zin voor avontuur nog niet bewust onder ogen, terwijl hij vermoedelijk net voor dat aspect van haar gevallen is.

Schoenaerts kan zwijgen als geen ander – zijn ogen maken woorden overbodig. Hij is misschien wel het meest diepzinnige personage van de film, en wel omdat hij als eenzame natuurmens minder archetypisch is dan zijn twee antagonisten. Sergant Troy (Tom Sturridge) jaagt Bathsheba immers vooral na om zich te wreken op het leven – om haar fortuin, om zijn behoeften, misschien zelfs uit verveling. Hij is voor haar de incarnatie van een seksueel bewustzijn dat ze tot dan toe heeft onderdrukt. Dat ze aan hem niet kan weerstaan, is simpelweg het gevolg van haar natuur.

Haar andere natuur, die van het innerlijk, doet haar dan weer naar boer Oak neigen. Met de ratio neemt ze tenslotte Mr. Boldwood (Michael Sheen)  in overweging, een man die zijn eigen kansen hypothekeert wanneer hij zegt dat zelfs als zij hem niet graag ziet, hij een huwelijk door zou willen drijven. Dat bewijst dat zij louter het object is van zijn adoratie, een bijna overbodige invulling van een bedenksel op een onwerkelijke piëdestal. In een fantastische plotwending wordt zij finaal gered door zijn waanzin. Het aloude spreekwoord dat als twee honden vechten om een been de derde ermee wegloopt, ziet de toeschouwer hier bevestigt.

Hardcore Vinterbergfans kunnen ‘Far from the madding crowd’ veel kwalijk nemen. Vooreerst het romantische karakter van de film, die zich ook cinematografisch maar al te graag in het vaarwater van idyllische landschappen begeeft, en dan nog het liefst voorzien van een smachtend muziekje. Hoewel Vinterberg de gevoelsmatige rauwheid van zijn vorige films links laat liggen, voelt ook dit liefdesdrama op een bepaalde manier authentiek aan. Dat waarschijnlijk in de eerste plaats door het gegeven dat de cineast zijn film door de acteurs laat dragen. De vier voornaamste vertolkingen zijn van een hartroerende intensiteit.

Bovendien is dit verhaal al bij al tragisch genoeg voor Vinterberg. De these is deze keer echter niet helemaal deprimerend. Want het is de liefde die triomfeert – niet in woorden, maar met een kus. Woorden zijn deelbaar, een kus ondeelbaar – net als de liefde zelf. Precies daarom zeggen lippen die lippen raken zoveel meer dan een systeem van klinkers en medeklinkers ooit zou kunnen.

Had Thomas Vinterberg voor een paar jaar op een persconferentie verklaard dat hij een historische liefdesfilm zou inblikken, dan zou dat voor een grap worden versleten. Inmiddels is die film er echter.

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Ondeelbaar is ja de liefde!
Regie: Thomas Vinterberg
Gebaseerd op het boek van: Thomas Hardy
Met (o.a.): Carey Mulligan, Matthias Schoenaerts, Tom Sturridge, Jessica Barden, Juno Temple, Michael Sheen
Speelduur:
111 min.

1 Disc

Far from the madding crowd (dvd)
Precies genoeg voetnoten

‘Far from the madding crowd’ is een film die bepaalde vragen oproept. Welke plaats neemt hij in binnen Thomas Vinterbergs over het algemeen veel rauwere oeuvre? Hoe heeft de regisseur het tijdskader van een ouderwets Engeland zo getrouw in kaart kunnen brengen? Wat klinkt er nog van Thomas Hardy’s origineel door in de fillm? Allemaal zijn het vragen waar de extra’s een summier antwoord op geven. In een aantal korte fragmenten, waarin beelden uit de film met interviews en making of-beelden worden gecombineerd, krijgt de geïnteresseerde er een antwoord op. Niet in extenso, wel bondig. Mensen die meer te weten zouden willen komen? Ach nee, veel zullen dat er niet zijn.

Precies genoeg voetnoten
Titel: Far from the madding crowd

Reageer