Fantastic beasts and where to find them

'Fantastic movies and how to make them'

Meer dan 5 jaar na de laatste Harry Potter-film keren we met ‘Fantastic beasts and where to find them’ terug naar de toverwereld van J.K. Rowling. De Film is gebaseerd op het gelijknamige boek dat ook door Rowling werd geschreven, onder het pseudoniem van Newt Scamander. Hij is het hoofdpersonage van deze film, tevens de schrijver van het studieboek ‘Fantastic Beasts and where to find them’, wat decennia later verplichte kost zal worden in de lessen op Zweinstein. Iedereen nog mee? Goed!

De film is een prequel op Harry Potter en speelt zich af in het Amerika van de jaren ’20. Newt Scamander (Eddie Redmayne), een jonge tovenaar, komt met een koffer vol fantastische beesten aan in New York. Newt is een magizoöloog en bestudeert en beschrijft wonderlijke schepsels van over heel de wereld. Door een ongelukkigheid weten sommige van zijn wezens uit zijn koffer te ontsnappen en de straten van New York onveilig te maken. Zo riskeert de tovenaarswereld onthuld te worden aan de niet-magische bevolking. Samen met zijn vrienden Jacob Kowalski (Dan Fogler), Tina Goldstein (Katherine Waterston) en Queenie Goldstein (Alison Sudol) probeert Newt zijn beesten terug te vangen en uit handen te blijven van Percival Graves (Colin Farrell), de directeur van de Amerikaanse dienst voor magische veiligheid.

Het verhaal op zich is nogal straightforward. Dieren ontsnappen, dieren moeten gevangen worden. Maar deze keer stond J.K. Rowling mee aan het roer voor de screenplay, en dat merk je. De film toont een geweldige gelaagdheid die voor diepgang en interessante invalshoeken zorgt. We zien de angst die de tovenaarswereld heeft om ontdekt te worden, de media die de negatieve verhalen oppikt en zo angst inboezemt bij de bevolking, een presidentskandidaat die verdeeldheid zaait tussen beide werelden met verkiezingspropaganda als doel, een soort religieuze sekte die de toverwereld demoniseert, …. Het komt allemaal pijnlijk bekend voor. Rowling houdt onze samenleving een spiegel voor en doet ons nadenken over onze huidige situatie. Het maakt deze film tot ideaal familie entertainment. De kleinsten kunnen zich vergapen aan de onuitputtelijke fantasie van Rowling, terwijl de ouders wat maatschappelijk relevante thema’s aangereikt krijgen. Een hele knappe evenwichtsoefening die perfect is uitgevoerd.

Puur technisch is de film een pareltje. De dieren zien er mooi uit en het New York van de jaren '20 is om duimen en vingers bij af te likken. De prestaties van de acteurs zijn degelijk, met een speciale vermelding voor Dan Fogler. Zijn personage van Jacob Kowalski moet zorgen voor de Comic Relief in de film. Vaak komt dit neer op een potje overacting en smoelentrekkerij waar ze bij F.C. De Kampioenen hun hand niet voor omdraaien. Dan Fogler maakt van zijn personage echter één van de meest aimabele, oprechte karakters van het hele Rowling-universum. En meer dan eens vormt dit personage het kloppend hart van de film. Mocht er dan al een puntje van kritiek zijn, dan is het dat David Yates niet de beste actieregisseur blijkt te zijn. Dit werd al duidelijk in de laatste Harry Potter films, en ook hier verzakt de film soms in Hollywoodiaanse bombast en verwarrende, flitsende beelden. Een gemiste kans, want hierdoor raken we onze emotionele betrokkenheid met de personages deels kwijt.

Tot slot nog melden dat, hoewel er verwijzingen zijn naar Harry Potter, deze film perfect op zichzelf staat. Je kan gerust zonder enige voorkennis naar je dichtstbijzijnde zaal trekken en je helemaal opnieuw laten onderdompel in de tovenaarswereld. En wat voelt het goed om terug te zijn!

Meer dan 5 jaar na de laatste Harry Potter-film keren we met ‘Fantastic beasts and where to find them’ terug naar de toverwereld van J.K. Rowling.

Lees de volledige review »

1-disc dvd

Fantastic beasts and where to find them
Rijke film, povere extra's

De DVD van 'Fantastic beasts and where to find them' loopt niet over van de leuke extra’s. Er zijn twee korte reportages die dienst doen als een bescheiden making-of. In de eerste, 'The magizoologist' genaamd, gaan we dieper in op het personage van Newt Scamander.

Daarnaast krijgen we in 'Meet the fantastic beasts' een kijkje achter de schermen tijdens het ontwikkelingsproces van deze magische wezens. Beide reportages zijn maar een kleine vijf minuutjes lang, en raken daarom kant nog wal. Mensen die niet geboeid zijn in dergelijk achter-de-schermen-materiaal zullen dit links laten liggen terwijl de cinefielen toch wel op hun honger blijven zitten met deze twee bescheiden extra’s.

Echter, het marketingteam achter Harry Potter kennende, zal binnenkort wel een extended edition verschijnen voor de echte liefhebbers. Hoogst waarschijnlijk gevolgd door een limited edition, een extended-limited edition om dan af te ronden met een ultimate edition.

Titel: Fantastic beasts and where to find them
Jaar:
2017
Ondertitels:
Nederlands en Frans
Audiotrack:
Engels 5.1: Frans 5.1: Duits 5.1: Italiaans 5.1
Formaat:
16:9
Sound type:
Dolby Digital 5.1

Reageer