Exit through the gift shop

'Waar of niet waar: de schalkse ruiters van de street art'

Echt of fake? Dat is de vraag die zowat iedereen zich stelt na het zien van 'Exit through the gift shop', de film van street artist Banksy. Daarin volgen we Thierry Guetta, een naar de States uitgeweken Fransman die met een camera in de hand geboren lijkt. Hij volgt op zijn beurt een aantal bekende street artists, zoals Space Invader (een neef van hem, zo schijnt). Voor een documentaire over de spookkunstenaars. Op die manier ontmoet hij ook Banksy, die hem stimuleert zélf aan de slag te gaan in plaats van alleen maar toe te kijken en te registreren. Mr Brainwash is geboren.

Maar een 'brainwash', is het niet net dat wat wij ondergaan? We worden zo meegezogen in een zeer goed vertelde documentaire over een fascinerende wereld, dat we het allemaal voor waar aannemen. Dat we wat verteld wordt, slikken als zoete koek, hoe ongelofelijk uit de hand Guetta's exploten ook lopen. 'Exit through the gift shop' is vaak grappig, fijn gemonteerd en zeer entertainend. En ons respect voor de straatartiesten is door het zien van de documentary - of moeten we zeggen mockumentary - enorm toegenomen. Ja, wat ze doen is misschien illegaal. Maar het is ook straf en zeer rock-'n-roll.

En wat Banksy hier filmgewijs verwezenlijkt, is eigenlijk al even sterk. De waarheid over het echtheidsgehalte van deze film zal misschien wel nooit bovenkomen. De mysterieuze kunstenaar zal niet makkelijk toegeven dat hij ons in het ootje nam. Hij is geen Joaquin Phoenix die na zijn real-life-maar-uiteindelijk-dan-toch-gespeelde-aan-lager-wal-geraakte-acteur weer voor 'gewonere' rollen gecast wil worden. De anonimiteit en geheimdoenerij zijn Banksy's sterktes. En dat mag hij wat ons betreft zo houden ook.

Echt of fake? Dat is de vraag die zowat iedereen zich stelt na het zien van 'Exit through the gift shop', de film van street artist Banksy.

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Regisseur: Banksy
Acteur: Banksy, Thierry Guetta
Jaar:
2010
Speelduur:
87 min.

1-disc

Brainwashed extra's

Banksy en de zijnen geven je volgende extra's: 'More brainwashing': 4 deleted scenes.

'Life remote control' (14,50 min.) is een ingekorte kortfilm van Thierry Guetta: een chaotisch, experimenteel filmpje over onder andere guerrillakunstenaars Ron English en André met cameo's van Pedro Almodovar en Malcolm McLaren. Propaganda wordt popaganda, stencil art, graffiti, Parijs, London, Los Angeles: het passeert allemaal in een zappend geheel.

'A star is born' (7 min.) is het relaas van het "Cans Festival", georganiseerd in mei 2008. Banksy inviteert 40 kunstenaars waaronder Thierry Guetta (Mr. Brainwash), die voor het eerst zijn kunst aan het publiek toont.

'B Movie' (13,30 min.)is "a film about Banksy", een korte documentaire over Banksy met interviews van onder andere Banksy zelf, 3D van Massive Attack, kunstenaar Damien Hirst, acteur Dennis Hopper. Hier krijg je een echte impressie van wat Banksy allemaal verwezenlijkt heeft: van zijn beginnend graffitiwerk tot zijn tentoonstellingen in LA en Bristol. Banksy is een revolutionair artiest!

Ondanks de weinige extra's is deze dvd, alleen al voor die korte docu, toch een geweldige aankoop waard!

Titel: Exit through the gift shop
Jaar:
2011
Ondertitels:
Nederlands
Audiotrack:
Engels Dolby Digital 5.1
Formaat:
16:9 Anamorphic

Reageer