Death race 2

'Valt er nog wat op te blazen?'

Voordat we doorhadden dat 'Death race 2' een prequel bleek te zijn, voelden we ons even stevig bedrogen. De eerste helft van de film speelt zich weliswaar ook op Terminal Island af - de geïsoleerde gevangenis van de nabije toekomst waar het net niet om rehabilitatie draait - maar het gladiatorenspel in kwestie blijkt een ordinaire death match te zijn. Gevangenen die elkaar tot pulp slaan met allerhande wapentuig, terwijl hun avonturen wereldwijd over het internet uitgezonden worden. Pas na zo'n vijfenveertig minuten worden de death races in het leven geroepen, zoals we al konden vermoeden simpelweg om meer kijkcijfers te genereren.

Deze keer is Luke Goss als Carl Lucas de held van dienst, een bankovervaller wiens geluk er na twintig jaar op zit. Hij wordt naar Terminal Island verkast en daar begint ook zijn overlevingsstrijd. Dit alles terwijl een duivelse Sean Bean (als een op vrije voeten levende maffiabaas Markus Kane) een prijs op zijn hoofd gezet heeft en de mediageile Lauren Cohan (als September Jones) hem als sterkste troef van death match/death race tracht uit te spelen binnen de gevangenismuren.

De stunts zijn minder spectaculair deze keer, maar er worden wel weer een hele hoop getunede voertuigen opgeblazen. Op zich levert dat soms ook mooi kijkvoer op. Verder was het fijn de cultkoppen van Danny Trejo en Ving Rhames nog eens te zien passeren. Rhames loopt als Weyland, eigenaar van Terminal Island, niet veel te doen. Trejo op zijn beurt neemt de rol van coach over, die in de eerste 'Death race' voortreffelijk door Ian McShane gespeeld werd. McShane is vooral bij het televisieminnend publiek bekend geworden als Al Swearengen in de HBO-reeks 'Deadwood'. Tanit Phoenix mag deze keer de rol van bloedmooie co-pilote Katrina Banks invullen. Ze bleek wederom een prachtige zwartharige dame waarmee we graag eens een nachtje ... euh, nee, laat maar. Too much information.

'Death race 2' mist uiteindelijk heel wat panache, hoewel de film zowat dezelfde ingediënten als 'Death race' in de stoofpot gooit. Stoere criminelen, veel brutaliteit en bloed, een paar mooie madammen en een hoop racegeweld (in de tweede helft van de film dan wel). Maar het budget ligt veel lager, de regie is beduidend minder (lees: anders) en de plot rammelt ook wat. Het mag gezegd dat de film zich tijdens de tweede helft wel goed herpakt. Tegen het einde valt er nog het een en ander in z'n plooi, wat het gevoel dat je naar een inferieure sequel hebt zitten kijken, toch enigzins wegwast.

Voordat we doorhadden dat 'Death race 2' een prequel bleek te zijn, voelden we ons even stevig bedrogen.

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Regisseur: Roel Reiné
Acteur: Luke Goss, Sean Bean, Danny Trejo, Ving Rames, Lauren Cohan, Tanit Phoenix
Jaar:
2010
Speelduur:
95 min.

2-Disc Box

Alles dubbel en verzorgd

De 'Death race collection' is een verzorgde uitgave, hoewel je met slechts twee films bezwaarlijk van een collectie kan spreken. Een kartonnen slipcase met exclusief artwork en daarin de twee films op twee aparte discs in dunne doosjes, elk met eigen cover.

De eerste 'Death race' heeft als making of 'Start your engine', waarin we alles leren over het dieet van Jason Statham. Het obligatoire deel waarin de acteurs over elkaar bezig zijn, is natuurlijk ook aanwezig. Interessant is vooral hoe en waar (Montréal, Canada) ze de industriële locatie voor Terminal Island vonden.

Het auto-ontwerp zetten ze ook nog eens in de verf. In de 'Behind the wheel'-featurette krijgen we een analyse van de stunts. Bewonderenswaardig is hoe ze van meet af aan opteerden om alle crashes met echte auto's te doen. Liveactie zonder CGI dus. Acteurs werden stevig door elkaar geschud en de bevallige Natalie Martinez toont ons haar opgelopen blauwe plekken.

De filmcommentaar (audiotrack) van regisseur Paul W.S. Anderson en producer Jeremy Bolt is er een van het goede soort: interessant en leerrijk met zelfs een beetje historische achtergrond waar het past. Voor je het weet, heb je de film een tweede keer beluisterd.

Op de disc van 'Death race 2' vinden we een goede vijf minuten aan zowel verwijderde scènes als verwijderde shots. De making of van dienst is 'De race begint'. Die stelt evenwel niet zoveel voor, buiten het feit dat de cast uitlegt waarover de film gaat. 'De dood ontglippen' is als featurette heel wat interessanter en geeft een kijk op hoe alle stunts verwezenlijkt werden. 'Snelle auto's en vuurwapens' is veruit het amusantste deel van de extra's, waarin de jongens en meisjes van de cast fijn lopen te grappen en grollen over hun wagens en wapens. Tijdens de filmcommentaar van regisseur Roel Reiné leren we een heleboel over hoe de man tewerk gaat wanneer hij regisseert, te allen tijde de camera zelf hanterend.

Deze bescheiden '2 movie boxset' geeft de fans van 'Death race' waar voor hun geld.

Titel: Death race 2
Ondertitels:
Nederlands
Audiotrack:
Engels Dolby Digital 5.1
Formaat:
16:9 Anamorphic

Reageer