Death race

'Splat & boom @ high speed'

Toen 'Death race' in productie ging, was de officiële buzz dat het een remake van 'Death race 2000' zou zijn. Uiteindelijk is de enige link die nog overblijft met de low budget culthit uit 1975 de producer credit van Roger Corman en een personage in de film genaamd Frankenstein. De kitscherige voertuigen van weleer zijn omgeruild voor vervaarlijk uitziende snelheidsroltuigen waarvoor de post-apocalyptische wagens uit 'The road warrior' (aka 'Mad Max 2') binnen de korste keren met de staart tussen de wielen naar de dichtstbijzijnde garage zouden afdruipen. Jawel, de film heeft zijn naam niet gestolen en het gaat er dan ook bijzonder gevaarlijk aan toe wanneer de motoren opgewarmd zijn.

Vooral sinds we Jason Statham stevig loos hebben zien gaan in 'Crank' (en de sequel) kan de man amper iets misdoen in ons boekje. Met zijn hoog testosterongehalte is hij dan ook perfect gecast als Jensen Ames die, ten onrechte beschuldigd van de moord op zijn eigen vrouw, het bikkelharde gevangenisleven ingeworpen wordt. Zijn grootste troef daar is dat hij weet hoe hij een auto moet besturen. Op verzoek (lees: onder dwang) van de corrupte gevangenisbewaardster moet hij er de rol van gemaskerde topracer Frankenstein overnemen in de beruchte death race, de brood en spelen voor het volk anno 2012 in een wereld die een economische crisis ondergaat.

De talentvolle regisseur Paul W.S. Anderson had zijn sporen al ruimschoots verdiend met genrefilms als 'Event horizon' en 'Resident evil'. Met 'Death race' bewijst de man - naar ons vermoeden - ook een volbloed gamer te zijn. De structuur van de film is nagenoeg volledig opgebouwd als een racing game, inclusief power-ups, shortcuts en knal-er-op-los gimmicks. Na een half uur begint het rondgerij in de arena. De race is opgedeeld in drie ronde. Na de eerste ronde, zou je al moeten denken: 'Wow! En zo zitten er nog twee méér aan te komen?'. Zoniet, dan zet je de film beter meteen af.

Qua plot hangt het er gewoon van af of Jensen Ames zijn vrijheid op een of andere manier zal herwinnen en of hij in het beste geval en passant ook nog eens wraak kan nemen op al wie hem een strobreed in de weg legde. Verder is 'Death race' maar in één ding geïnteresseerd: de vlam in de pijp houden. Zo krijgt de truc met de napalm in stage 1 van ons een dikke thumbs up. Voor stage 2, hebben we twee woorden: battle truck, het denderende equivalent van een heuse, godverdomse boss fight. En in stage 3 komt de aap uit de mouw.

'Death race' is een luide, wilde, hardgekookte, sexy en met bloed besmeurde actieprent van het zinderende soort. Alles wat kan ontploffen, ontploft ook en als er iemand overhoop gereden wordt, wees er dan maar gerust van dat het bloed alle kanten opspat. Het verhaal blijft flinterdun, maar slaagt er wel in met enkele vindingrijke twistjes op de proppen te komen. Het verdict is simpel: 'Death race' lost de verwachtingen in en geeft ons zelfs enkele nog niet eerder geziene, explosieve stunts. De adrenaline raast met momenten over het scherm en we zouden liegen als we zeggen geen pret aan deze dolle rit beleefd te hebben.

Toen 'Death race' in productie ging, was de officiële buzz dat het een remake van 'Death race 2000' zou zijn.

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Regisseur: Paul W.S. Anderson
Acteur: Jason Statham, Ian McShane, Joan Allen, Tyrese Gibson, Natalie Martinez
Jaar:
2008
Speelduur:
105 min.

2-Disc Box

Alles dubbel en verzorgd

De 'Death race collection' is een verzorgde uitgave, hoewel je met slechts twee films bezwaarlijk van een collectie kan spreken. Een kartonnen slipcase met exclusief artwork en daarin de twee films op twee aparte discs in dunne doosjes, elk met eigen cover.

De eerste 'Death race' heeft als making of 'Start your engine', waarin we alles leren over het dieet van Jason Statham. Het obligatoire deel waarin de acteurs over elkaar bezig zijn, is natuurlijk ook aanwezig. Interessant is vooral hoe en waar (Montréal, Canada) ze de industriële locatie voor Terminal Island vonden.

Het auto-ontwerp zetten ze ook nog eens in de verf. In de 'Behind the wheel'-featurette krijgen we een analyse van de stunts. Bewonderenswaardig is hoe ze van meet af aan opteerden om alle crashes met echte auto's te doen. Liveactie zonder CGI dus. Acteurs werden stevig door elkaar geschud en de bevallige Natalie Martinez toont ons haar opgelopen blauwe plekken.

De filmcommentaar (audiotrack) van regisseur Paul W.S. Anderson en producer Jeremy Bolt is er een van het goede soort: interessant en leerrijk met zelfs een beetje historische achtergrond waar het past. Voor je het weet, heb je de film een tweede keer beluisterd.

Op de disc van 'Death race 2' vinden we een goede vijf minuten aan zowel verwijderde scènes als verwijderde shots. De making of van dienst is 'De race begint'. Die stelt evenwel niet zoveel voor, buiten het feit dat de cast uitlegt waarover de film gaat. 'De dood ontglippen' is als featurette heel wat interessanter en geeft een kijk op hoe alle stunts verwezenlijkt werden. 'Snelle auto's en vuurwapens' is veruit het amusantste deel van de extra's, waarin de jongens en meisjes van de cast fijn lopen te grappen en grollen over hun wagens en wapens. Tijdens de filmcommentaar van regisseur Roel Reiné leren we een heleboel over hoe de man tewerk gaat wanneer hij regisseert, te allen tijde de camera zelf hanterend.

Deze bescheiden '2 movie boxset' geeft de fans van 'Death race' waar voor hun geld.

Titel: Death race
Ondertitels:
Nederlands
Audiotrack:
Engels Dolby Digital 5.1
Formaat:
16:9 Anamorphic

Reageer