Daybreakers

''Life's a bitch and then you don't die!''

Bloedzuigers zijn weer helemaal terug. Je kunt daar als filmliefhebber bedenkingen bij maken, maar gelukkig zijn er ook varianten die iets minder geschikt zijn voor tienermeisjes. 'Daybreakers' is er daar eentje van, een mix van gespierde horror en scifi van de dystopische variant.

In het jaar 2019 is de menselijke bevolking grotendeels uitgeroeid door vampiers die de werelddominatie hebben overgenomen. De voorraad bloed begint steeds schaarser te worden en onderzoeker Edward Dalton (Ethan Hawke) moet op zoek naar een volwaardig vervangmiddel. Het onderzoek loopt niet zo goed, om het mild te zeggen, en de gevolgen van mislukking omringen de stad in de vorm van ‘subsiders', de bloeddorstige wezens die vampiers worden als ze niet voldoende bloed krijgen. Op een dag stuit Dalton op enkele leden van het menselijke verzet, die misschien wel een oplossing voor het probleem hebben.

We hebben al vaker toekomstbeelden vol vampiers gezien (kijk maar naar Blade) maar Daybreakers weet perfect de val van het déjà vu te omzeilen. De film zit vol met kleine, maar scherpzinnige toetsen. Koffie bevat in 2019 bloed in plaats van melk en auto's zijn zo aangepast dat vampiers ook overdag kunnen reizen. Het zijn momenten die ervoor zorgen dat de film nergens verveelt.

Ook de acteerprestaties zijn meer dan behoorlijk. Ethan Hawke loopt heel de film met een lijkbiddersuitdrukking te acteren. Iets wat nogal belachelijk kon overkomen, maar toch bijdraagt aan het zeer duistere, bijna elegische toontje van de film. Willem Dafoe bevindt zich dan weer dieper in pulpland en amuseert zich duidelijk met het debiteren van oneliners als ‘let's have a barbecue'. Een verademing na de pretentieuze nonsens van Antichrist.

De gebroeders Spierig hebben een knap oog voor donkere toekomstplaatjes en filmen 'Daybreakers' met voldoende visuele flair aan mekaar. Als visitekaartje kan deze film wel tellen. Vanaf de knappe beginscènes wordt al duidelijk dat de broertjes een mooie toekomst wacht in de genrefilmerij. Ze hebben ook voldoende lef om op het einde van de film voluit de kaart van de gore te trekken en niet op een litertje bloed meer of minder te kijken. Horrorfans mogen dus gerust ademhalen, actie en horror hebben een even prominente plaats. Toch lukt het 'Daybreakers' niet boven het genre uit te stijgen, daar mist de film een eigen karakter voor. Maar een geslaagd popcornspektakel levert het wel op.

Bloedzuigers zijn weer helemaal terug. Je kunt daar als filmliefhebber bedenkingen bij maken, maar gelukkig zijn er ook varianten die iets minder geschikt zijn voor tienermeisjes.

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Regisseur: Michael & Peter Spierig
Acteur: Ethan Hawke, Willem Dafoe, Claudia Karvan, Sam Neill
Jaar:
2009
Speelduur:
98 min.

1-disc

Een zeer aangename verrassing

We moeten eerlijk zijn, vooraf hadden we niet veel verwacht van deze dvd, maar de makers hebben duidelijk hun huiswerk gemaakt. En goed!

De kortfilm 'The big picture' die de regisserende broers Spierig in 2000 maakten, is klein bier in vergelijking met de twee uur behind the scenes die we te zien krijgen.

Netjes opgebouwd, leuke interviews met cast en crew, geweldige props (voor wie fan is van fake bloed, vampiertanden en bizarre maskers is dit een absolute must), geen constante bewieroking van acteurs of regisseur...

Zelden achter-de-schermenmateriaal gezien dat ondanks de lange speelduur toch zo boeiend blijft.

Titel: Daybreakers
Jaar:
2010
Ondertitels:
Nederlands
Audiotrack:
Engels Dolby Digital 5.1
Formaat:
16:9 Anamorphic

Reageer