Darkest hour

Hoe één man zijn natie ervan overtuigde te vechten

Alle hoop op een goede afloop is al opgegeven. De voorbereidingen voor de capitulatie zijn in volle gang en de Britten lijken bereid zich te onderwerpen aan de fascistische tijger die West-Europa onder zijn duim heeft. Het is de meest angstaanjagende periode, het is het donkerste uur.

Om deze pikzwarte nacht een kans op een ochtendgloren te gunnen, wenden meerderheid en oppositie zich tot één man die de vereniging van de regering verpersoonlijkt. De man met de hoed en sigaar. De man die bekend staat om zijn atypische manier van politiek voeren en zijn eigenzinnige vorm van communicatie. Hoewel hij in het verleden meerdere inschattingsfouten maakte, is iedereen het erover eens: Winston Churchill zal Groot-Brittannië uit dit diepe dal halen.

Om letterlijk in de huid te kruipen van zo’n historisch belangrijke figuur konden de makers geen betere keuze maken dan Gary Oldman. De Brit lijkt dan wel in geen enkel fysiek opzicht op de oorlogspremier, zijn bombastische acteerprestaties uit het verleden bewijzen dat hij dit aankan. In ‘Darkest hour’ speelt Oldman Churchill niet, hij is Churchill. Geheel terecht ontving Oldman dan ook de Oscar voor beste mannelijke hoofdrol.

Elke opnamedag besteedden drie mensen vier uur de tijd om de make-up aan te brengen. Kazuhiro Tsuji, de make-up artiest die onder andere van Jim Carey een fantastische Grinch maakte, keerde zelfs terug uit zijn pensioen om Oldman als de meest geloofwaardige Churchill te kunnen neerzetten. Het team werd beloond met de Oscar voor beste make-up en haarstijling.

‘Darkest hour’ is een fenomenale biopic die je de wanhoop en angst doet voelen tot in je kleine teen. Het laat zien hoe politici ten einde raad naar de noodoplossing proberen te grijpen en hoe één man een volledige natie ervan overtuigde te vechten. Om nooit op te geven en enkel de dood als laatste redmiddel te aanvaarden in plaats van de overgave. De film verbeeldt niet alleen de redding van de westerse wereld. Samen met onder andere de koning van Engeland en het ganse oorlogskabinet laat je je als kijker overtuigen van de idee dat je nooit kan onderhandelen met een tijger terwijl je hoofd in zijn bek zit en dat een natie meer is dan alleen zij die aan de leiding staan.

Details Nu in de zalen
Jaar:
2018
Speelduur:
122 min.