The dark knight

'Zonder twijfel dé film van 2008'

Hoewel het jaar nog maar halfweg is en er ongetwijfeld nog een aantal sterke films staan aan te komen, durven we nu luidop verkondigen dat 'The dark knight' dé prent van 2008 is! Of hoe een geweldig script, een fantastische cast en oogstrelende actiescènes een comic book-verfilming de hoogte kunnen intillen.

Regisseur Christopher Nolan bracht de Batman-franchise opnieuw tot leven toen hij in 2005 'Batman begins' op ons losliet. Voor het eerst leek de gigantische vleermuis, toen en nu vertolkt door Christian Bale, geen karikatuur maar een levensechte superheld die een heel donker verleden met zich meesleepte. Bale veegde meteen alle vorige Batman-acteurs, waaronder Michael Keaton en George Clooney, van het toneel. Ook in 'The dark knight' draait Christian Bale op volle toeren.

Batman is aan het begin van de film nog de held van velen en hij zet procureur Harvey Dent (Aaron Eckhart) aan om de maffia in Gotham de oorlog te verklaren. Zijn opzet lijkt te lukken, maar The Joker (Heath Ledger) strooit al snel roet in het eten. Deze freak schept er zichtbaar plezier in om de stad naar de verdoemenis te helpen en amuseert zich kostelijk wanneer er doden vallen. Een confrontatie tussen Batman en The Joker moet Gotham uit de chaos helpen, maar of de gevleugelde held de bovenhand krijgt valt nog maar af te wachten...

Enkele weken geleden doken voor het eerst geruchten op als zou Heath Ledger een postume Oscarnominatie moeten krijgen voor zijn vertolking als The Joker. Onder het motto 'over de doden niets dan goed' leek ons dit een aardigheidje van de critici, maar na het zien van 'The dark knight' kan je niet anders dan respect hebben voor Ledger. De acteur, die onlangs stierf aan een onvrijwillige overdosis slaappillen en pijnstillers, is gewoon fenomenaal! Zelfs de vertolking van Jack Nicholson, die ooit ook al in de huid van The Joker kroop, verdwijnt in het niets na het zien van Ledger. Hij zorgt voor een Joker die chaos, geweld, moord en wraak hoog in het vaandel draagt, die pretentie uitstraalt en die je gewoonweg koude rillingen van angst bezorgt.

En alsof een geweldige regie en een fantastische Heath Ledger nog niet voldoende zijn, zorgden Christopher Nolan en zijn broer Jonathan ook nog eens voor een knap uitgekiend script. Voeg daarbij nog andere waardevolle acteerprestaties van onder andere Christian Bale, Gary Oldman, Aaron Eckhart en Michael Caine en je weet meteen dat dit een geweldige blockbuster is! Maar wel een blockbuster die door iedereen gezien wil én moet worden!

Hoewel het jaar nog maar halfweg is en er ongetwijfeld nog een aantal sterke films staan aan te komen, durven we nu luidop verkondigen dat 'The dark knight' dé prent van 2008 is!

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Regisseur: Christopher Nolan
Acteur: Heath Ledger, Christian Bale, Michael Caine, Aaron Eckhart, Gary Oldman, Morgan Freeman, Maggie Gyllenhaal
Jaar:
2008
Speelduur:
152 min.

2-disc special edition

Welcome to Gotham!

Zo zouden de extra's altijd moeten zijn: één schijfje voor de film, en een tweede voor de extra's. Bij 'The dark knight', niet voor niks de meest adembenemende actiefilm van dit jaar, worden we op onze wenken bediend met een hele reeks van heerlijke extra's.

Het startschot wordt gegeven met 'Gotham onthuld', een diepgravende making of-reportage. Regisseur Christopher Nolan en zijn crew geven interessante achtergrondinformatie over het revolutionaire gebruik van IMAX-camera's (70mm film, gigantische en zware camera's, maar het resultaat is verbluffend) voor dit soort films, de indrukwekkende stunts, de belangrijkste achtervolgingscène (één camera heeft dit niet overleefd)... Helemaal maf is de stunt waarbij Batman van een gebouw in Hong Kong springt. Deze is écht uitgetest door een stuntman, die doodleuk de diepte inspringt. Helaas hebben de makers deze scène door allerlei praktische problemen uiteindelijk toch met special effects in elkaar moeten steken.

Christopher Nolan vond dat het batmanpak wel eens gerestyled mocht worden: het moest sneller, flexibeler en steviger worden. Wat vroeger een soort van rubberen pakje was, is nu geëvolueerd tot een stevig soort harnas. En natuurlijk horen daar ook een heel pak leuke gadgets bij.

Ook soundtrackcomposers Hans Zimmer en James Newton Howard geven toelichting over hun gebruik van klank en muziek bij de film. Op vraag van Christopher Nolan gingen zij op zoek naar 'the sound of the Joker': dark, insanity & anarchy, dat als een rode draad door de film zou lopen. Leuk is ook dat we zelfs enkele vroege demo's van de soundtrack te horen krijgen.

Zes scènes uit de film worden in 'The dark knight: Imax sequences' hernomen, maar deze keer zien we ze in hoge resolutie format, net zoals ze in een IMAX-cinema zouden getoond worden.

In 'Gotham tonight' krijgen we zes afleveringen van het kabelnieuwsprogramma van Gotham City te zien. Wel grappig om de belevenissen van Batman of Bruce Wayne als echte nieuwsitems gepresenteerd te zien, zelfs met gasten en 'echte' getuigenissen. 'De galerijen' sluiten het rijtje extra's af met enkele stills van de film zelf, van joker-kaarten, kunst en een enkele trailers en tv-spotjes.

Voor het eerst sinds lang zijn we niet alleen enthousiast over de film, maar ook over de extra's bij deze special edition. Eindelijk nog eens boeiende making-ofs, met zinvolle commentaar en interessante weetjes over het tot stand komen van de film in plaats van het intussen traditionele gezever over hoe leuk het wel is om met die regisseur/acteur samen te werken. Een verademing!

Titel: The dark knight
Jaar:
2008
Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels
Audiotrack:
Engels Dolby Digital 5.1
Formaat:
16:9 Anamorphic
Sound type:
Dolby Digital 5.1

Blu-ray 2-disc Special Edition

Joker speelt extra troeven uit op Blu-ray

Hoewel net zoals de dvd Special Edition (twee disks!) volgestouwd zit met (dezelfde) extra's, die vooral de stunts en special effects en een streepje Jokermuziek van de film belichten, missen we toch één en ander. Want hoewel die 'Hoe doen die dat'-items een perfect technisch inzicht geven, ontbreekt het menselijke aspect: de acteurs. Zeker Heath Ledgers Joker is een sterk staaltje inleving waar we wel wat meer over te weten waren gekomen. Al was het maar door Ledger voor en na shots aan het werk te zien, want begrijpelijker wijze kon hij geen commentaar meer leveren. Maar ook Aaron Eckhart hadden wel graag aan het woord gehoord over zijn good guy turned bad, openbaar aanklager Harvey Dent aka Two-Face. En op een commentaartrack van Nolan, Bale of om het even wie is het ook vruchteloos zoeken.

Al goed dat de Blu-ray Special Edition plaats biedt voor nog méér items dan op de dvd-versie. Eén ervan bekijkt in detail de gadgets van onze caped crusader door de jaren heen en toetst ze aan de realiteit. Een zeer interessante reportage, waarin de werking van het kogelvrije kevlar en zijn opvolger, het vuurwerende nomax, vleugelpakken... uit de doeken wordt gedaan.
In een andere wordt nagegaan hoe gek Bruce Wayne / Batman al dan niet is. Verschillende theorieën worden ontsponnen, waarbij het discussiepunt blijft: is Batman, dan wel Bruce Wayne het alter ego van onze multimiljonair?

En uiteraard biedt Blu-ray weer een haarscherpe filmbeleving met dito geluid. De blauwe straal wordt dan ook niet voor niets de nieuwe standaard...

Titel: The dark knight
Jaar:
2008
Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels, Zweeds, Spaans, Duits, Italiaans, Deens, Fins, Portugees, Noors, Chinees, Koreaans
Audiotrack:
Engels Dolby TrueHD 5.1, Engels Dolby Digital 5.1, Frans Dolby Digital 5.1, Duits Dolby Digital 5.1, Spaans Dolby Digital 5.1, Italiaans Dolby Digital 5.1, Portuguese (Dolby Digital 5.1), Engels Dolby Digital 2.0
Formaat:
Widescreen

Reageer