The curious case of Benjamin Button

'De kracht van de illusie'

Van oudsher draait kunst hoofdzakelijk om twee grote vraagstukken. De Grieken hadden het over Eros en Thanatos, de liefde en de dood. Hoe klassiek en universeel deze thema’s ook mogen zijn, zo nu en dan wordt er nog eens een verhaal geschreven dat hier een hoogst ongewone invalshoek op biedt. Zo schreef F. Scott Fitzgerald in 1921 een kortverhaal genaamd ‘The curious case of Benjamin Button’, waarin het hoofdpersonage geboren wordt in een stokoud lichaam en met de dag jonger wordt. Very curious indeed. Scenarist Eric Roth (‘Forrest Gump’) dikte deze premisse uit tot een gevoelsgeladen meditatie over, jawel, liefde en dood.

Het project lag al een tijdje op de stapel bij Brad Pitt en regisseur David Fincher (‘Seven’! ‘Fight club’!) en ze hebben er goed aan gedaan te wachten tot de digitale technologie deze uitdagende materie mogelijk maakte. Want wat een huzarenstukje is ‘Benjamin Button’ op dat vlak niet geworden! De digitale puzzel die Benjamin Button heet, is zo levensecht dat het niet moeilijk is om in deze tweeëneenhalf uur durende portie magisch realisme mee te gaan. Fincher voegt een welgekomen dosis fijnzinnigheid, elegantie en soberheid toe aan het digitale filmmaken.

Pitt slaagt er in om ondanks de make-up en digitale trucage Benjamin de nodige warmhartigheid mee te geven, maar gaat er wat te gemakzuchtig van uit dat zijn bodemloze charisma voor zich spreekt. Hij acteert wat te terughoudend in plaats van zich meer open te geven, en Button blijft zo veeleer een om onze contemplatie bedelend curiosum dan een personage van vlees en bloed met empathisch potentieel. Maar dat was misschien net het opzet: is Benjamin immers niet de zonderling waartegen wij ons eigen aftakelingsproces afmeten? Het is dus niet Benjamin die de empathische sleutel van de film in handen heeft, maar de loved ones die hij zo diep beïnvloedt, en dan vooral zijn geliefde Daisy (Cate Blanchett).

Het feilloze ritme van de vertelling en een resem bonte personages (met onder andere een weer superbe Tilda Swinton) zorgen ervoor dat de film meer is dan een mijmering over leven en dood. Toch stootte een bepaalde structurele ingreep ons voor de borst. Het verhaal wordt namelijk op Daisy’s sterfbed voorgelezen door haar dochter in een ziekenhuis in New Orleans, terwijl buiten de orkaan Katrina nadert. De motivatie achter deze enscenering is duidelijk: het sluit naadloos aan bij een meditatie over de broosheid en vluchtigheid van het aardse bestaan. Maar deze uitgesproken hedendaagse en waargebeurde setting vloekt met het fantastische karakter van het hoofdverhaal. Het helpt niet dat Blanchett bij haar vertolking van de op sterven liggende Daisy wat te hard haar best doet om aandoenlijk en uitgeblust over te komen, waardoor ze net het omgekeerde bereikt: emotionele afstand en zelfs lichte irritatie.

Deze minpunten nemen echter niet weg dat ‘Benjamin Button’ een unieke en diepgaande filmervaring is. De film toont immers als geen ander de kracht van de cinematografische illusie en Finchers meesterschap is alomtegenwoordig. De manier waarop hij een problematische premisse omtovert tot een aangrijpend liefdesverhaal dwingt onze bewondering af, ook al voelt de film soms gewoon niet helemaal juist aan.

Van oudsher draait kunst hoofdzakelijk om twee grote vraagstukken. De Grieken hadden het over Eros en Thanatos, de liefde en de dood.

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Regisseur: David Fincher
Acteur: Brad Pitt, Cate Blanchett, Taraji P Henson
Jaar:
2009
Speelduur:
166 min.

2 disc special edition

Schoolvoorbeeld

Eindelijk een dvd-uitgave die een 'speciale' metalen case meer dan waard is. Het is werkelijk een schatkist die de versterkte buitenkant verdient.

Schijfje één bevat enkel de film, die optioneel met audiocommentaar van de regisseur te bekijken valt. Meer moet dat niet zijn, als je ziet wat we op het bonusschijfje aangeboden krijgen: een drie uur durende documentaire.
De docu is opgesplitst in vier delen: preproductie (die start in de jaren tachtig), productie, postproductie en een kort stukje over de release.

Het behind the scenes-team gaat echt diep in op elk onderdeel. Daardoor wordt het ook nooit saai, omdat er telkens nieuwe onderdelen van een bepaald productiestadium belicht worden. De makers zijn zelfs zo slim dat verwijderde scènes, die op de meeste dvd-uitgaven allemaal apart te raadplegen zijn, naadloos verweven zitten in de documentaire.

Het zal ongetwijfeld niet verbazen dat het postproductiegedeelte het meest interessante is. Zien hoe Brad Pitts omgekeerde levensloop nu werkelijk gecreëerd werd - beseffen dat het grotendeels CGI is - doet je toch versteld staan van wat technologisch mogelijk is. Zeker omdat in de film alles er levensecht uitzag.

Verder nog op het bonusschijfje: twee trailers van de film en enkele fotogalerijen. Maar die zijn beide te verwaarlozen naast de pracht en praal van de eerder vermelde - en eigenlijk enige - bonus feature.

We geven de makers nog een schouderklopje voor het bijvoegen van een link om een digitale kopie van de film te downloaden. Een mooi gebaar, alleen jammer dat het in een formaat is dat niet ondersteund wordt door Apples i-lijn.

Titel: The curious case of Benjamin Button
Jaar:
2009
Ondertitels:
Nederlands, Engels
Audiotrack:
Engels Dolby Digital 5.1
Formaat:
16:9 Anamorphic

Reageer

Meest recent