Crimi Clowns: De movie

Fucked up clowns in a fucked up movie

Voor wie de serie niet gezien heeft: ‘Crimi clowns’ draait rond een bende aan lager wal geraakte showbizzclowns die hun riante levensstijl onderhouden door ‘s nachts winkels en villa’s in Brasschaat leeg te roven. Wesley Tersago (Johnny de Mol), zoon van opperclown Ronny Tersago (Luk Wyns) en voormalig student aan de Amsterdamse filmschool, filmt het doen en laten van de bende en de serie is daar het resultaat van. Wat bedenker Luk Wyns hier uit zijn mouw schudde was het krankzinnigste, bloederigste, gewelddadigste en meest sexy dat we de laatste jaren op het kleine scherm gezien hadden. En juicht en jubelt: ‘Crimi Clowns: De movie’ doet daar nog eens een schep bovenop.

Het grootste probleem bij tv-series die een filmversie krijgen, is het feit dat de meeste probeersels uitdraaien op een extra lange aflevering. Getuige misbaksels zoals ‘Code 37: De film’. ‘Crimi Clowns: De movie’ kan je hetzelfde procedé verwijten, maar je krijgt allerminst dat gevoel. Je wordt meteen vanaf de opening-credits (een fantastisch slow motionshot op de tonen van Händel) meegezogen in ‘De movie’, die start waar de serie (of toch de versie voor de Nederlandse markt) eindigde. Na zijn mislukte zelfmoordpoging ontwaakt Lou (Manou Kersting) uit zijn coma. De oude Lou lijkt echter verdwenen en heeft plaats gemaakt voor een ongeleid projectiel waarbij de stoppen elk moment kunnen doorslaan. Ondertussen probeert Ronny, samen met de hulp van Wesley, om zijn dochter Amber (Silke Becu) uit de prostitutie te krijgen. Tijdens een nachtelijke inbraak die daarop volgt, slaat de bende de slag van hun leven. Maar alles wat daarna maar mis kan lopen, loopt ook mis.

De fans van de serie zullen zich rot amuseren tijdens ‘Crimi Clowns: De movie’, dat is zeker. Ook de mensen die de reeks niet kennen, maar wel fan zijn van Britse gangsterfilms zullen zich deze zit niet beklagen. Het is niet voor niets dat de film binnenkort een Britse remake krijgt. Voor ons was het in ieder geval lang geleden dat we nog zo gelachen hadden in de bioscoop. Die humor komt voort uit de talrijke over-de-topmomenten die de film telt. Rachel Tersago (Veerle De Jonghe) die een dode agent met een satéstok in zijn oog verklaart: 'Welle ware just brochette aan’t eten', wij vinden dat grappig. In schril contrast staat het gratuite geweld en de liters bloed die tijdens de honderd minuten die de film duurt van het scherm spatten. Moet dat? Neen. Is het plezant? Wees maar zeker!

Maar de grootste sterkte van ‘Crimi clowns: De Movie’ ligt uiteindelijk bij de acteurs. Luk Wyns noemde het zelf een acteursproductie en dat is het zeker geworden. Vooral Manou Kersting schittert als de angstaanjagende Lou. Een blik van zijn personage laat bij ons koude rillingen over onze rug lopen. Ook Hilde Uitterlinden zet een fantastische rol neer als de bomma from hell die erover waakt dat haar zoon en kleinkinderen niet in de problemen raken. Dan vergeten we Frank Aendenboom, Johnny De Mol en Luk Wyns zelf, moeten we nog zeggen dat deze film een topcast bevat? Dat Eline De Munck er ook ergens halfnaakt tussen loopt, nemen we er graag bij.

‘Crimi Clowns: De Movie’ is een compromisloze film geworden: een rollercoaster aan geweld, seks, drugs en heerlijke dialogen. Kortom: de meest rock-’n-roll film in jaren die uit onze Vlaamsen klei gepuurd werd. Meer van dat!

Details Nu in de zalen
Regisseur: Luk Wyns
Cast: Luk Wyns, Johnny de Mol, Manou Kersting, Chris Willemsen, Veerle Dejonghe, Peter Thyssen
Jaar:
2013
Speelduur:
103 min.