Couples retreat

''Temptation Island'-therapie'

Bora Bora. De naam alleen al roept beelden op van hagelwitte stranden, geflankeerd door wuivende palmbomen en grenzend aan een kristalheldere diepblauwe zee. Paradijs op aarde... tenminste als je vrijgezel bent. Want als je een week in zo'n omgeving vertoeft, is het maar weinig genieten als iedere dag wordt opgevuld met een verplicht programma aan relatie-ondersteunende activiteiten. Meteen ook de idee achter ‘Couples retreat', een film ontsproten aan het brein van (en met in de hoofdrollen) Vince Vaughn en Jon Favreau.

Er hangen donderwolken boven de relatie van Jason (Jason Bateman) en Cynthia (Kristen Bell). In een laatste poging om hun huwelijk te redden, willen ze naar Eden West Resort te Bora Bora trekken om daar huwelijkstherapie te volgen. Geen evidentie wegens het kostenplaatje maar dat kan worden verholpen door een fikse groepskorting. Daarvoor rekent het koppel op Dave (Vince Vaughn) en Ronnie (Malin Akerman), Joey (Jon Favreau) en Lucy (Kristin Davis), en Shane (Faizon Love) en Trudy (Kali Hawk). De drie koppels besluiten mee te gaan om te genieten van al wat het oord te bieden heeft, maar komen in Bora Bora tot de constatatie dat ook zij het vastgelegde programma stipt moeten navolgen. Sluimerende gevoeligheden in hun ogenschijnlijk degelijke relaties komen naar boven. All is not well in paradise.

Beetje bij beetje worden de stabiele poten onder iedere relatie weggezaagd door confronterende huwelijkstherapeuten, spanningen in de onderlinge vriendschappen en een onovertroffen hilarische yogaleraar. Ook heb je het hele helingsproces op Eden East Resort - waar de vrijgezellen hun lusten volledig kunnen botvieren. Het zijn enkele fases waarbij we geregeld moeten lachen, heel soms gieren zelfs, maar nooit echt brullen.

Daarenboven is de cast van zo'n allooi dat de situatiehumor ook tot zijn recht komt. Vaughn speelt op zijn kenmerkende sarcastische manier terwijl Bateman een overgeorganiseerd personage neerzet dat sterk aanleunt tot Michael Bluth, zijn hoofdrol uit ‘Arrested development'. Meteen ook het kritiekpuntje dat de ganse cast precies speelt wat je verwacht, dus geen verrassingen op dat vlak. Wel een uitschieter is de clichéversie van een Franse, grootgeschapen, bronstige yogaleraar die tot de perfectie wordt gespeeld door Carlos Ponce.

Hoewel Billingsley een compleet onervaren regisseur is (met uitzondering van ‘The sacred fire' zo'n vijftien jaar geleden), weet hij de paradijselijke sfeer goed weer te geven met zijn beelden. Toch is het vooral de soundtrack van A.R. Rahman (eerder al oscarwinnaar voor zijn werk in ‘Slumdog millionaire') die ons de laptop net niet ter hande doet nemen om de eerstvolgende vlucht richting Bora Bora te nemen.

Uiteindelijk is ‘Couples retreat' precies wat je ervan had verwacht, maar ook niet meer. Vaak eens lachen en een hoog entertainment-gehalte, maar de lat had toch iets hoger kunnen gelegd worden.

 

Bora Bora. De naam alleen al roept beelden op van hagelwitte stranden, geflankeerd door wuivende palmbomen en grenzend aan een kristalheldere diepblauwe zee. Paradijs op aarde... tenminste als je vrijgezel bent.

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Regisseur: Peter Billingsley
Acteur: Vince Vaughn, Jon Favreau, Jason Bateman, Kristen Bell, Malin Akerman, Kristin Davis
Jaar:
2009
Speelduur:
110 min.

1-disc dvd

Wat een job!

De aanvullingen zijn uiterst verdienstelijk op deze 1-disc versie. Je wordt getrakteerd op vijf verschillende en opnieuw vaak grappige stukjes: ‘komische fragmenten', ‘verwijderde scènes', ‘verlengde scènes', ‘de grootste hits uit therapie' maar vooral ons favoriet personage dat extra in de verf wordt gezet in ‘achter de yoga'. Daarnaast valt er ook een alternatief einde te vinden dat wijselijk achterwege werd gelaten. De redenen daarvoor worden zelfs duidelijk gemaakt, gezien het voorzien is van commentaar door Billingsley en Vaughn.

De kers op de taart is echter het jaloers watertanden bij de extra ‘een paradijs: filmen op Bora Bora'. Die gasten worden zomaar eventjes miljoenen dollars betaald om tussen het acteren door te luilekkeren op een van de mooiste plekjes ter wereld. And yours truly, die zit nu achter zijn laptop hen nogmaals te benijden.

Titel: Couples retreat
Jaar:
2010
Ondertitels:
Nederlands, Engels, Spaans, Italiaans, Portugees, Arabish, Grieks
Audiotrack:
Engels Dolby Digital 5.1, Spaans Dolby Digital 5.1, Italiaans Dolby Digital 5.1
Formaat:
Widescreen

Reageer