Cloudy with a chance of meatballs

'Het regent eens iets anders dan oude wijven'

Totaal van de pot gerukt, zo zou je deze film van de Sony Pictures-tekenstudio kunnen noemen. Daarin gaat het over een jonge wetenschapper die koste wat het kost van water eten wil maken. En daarbij niks zijn uitvinddrang in de weg laat staan. Energie aftappen van een hoogspanningscabine? Geen probleem. En dan gaat het uiteraard fout, neemt zijn voedingsmachine de vlucht richting wolken en beginnen die - eerst nog op bestelling - allerlei voedselwaren te regenen. Voorwaar een nieuwe attractie in het sardinedorp dat zijn belangrijkste inkomsten zag wegglibberen - recessie, weet je wel.

'Cloudy with a chance of meatballs' is een snelle trip. Visueel om van te smullen, dialogen die als op speed worden afgeleverd, een plot die alle kanten uitschiet zonder uit de bocht te gaan (nu ja). Maar net om die reden misschien minder kindvriendelijk dan andere animatiefilms van  geroutineerde jongens en meisjes bij pakweg Dreamworks of Pixar. Want hoewel je ook hier duidelijk elementen hebt die op een jeugdig publiek mikken (de fratsen van het aapje van uitvinder Flint Lockwood bijvoorbeeld, het snoepfestijn...), is deze film - zeker in de dialogen - meer high profile dan 'Up', dat nochtans ook zijn verdomd volwassen weerhaken had (wie geen enkele traan liet, is maar een koude minnaar).

Net daardoor blijf je na het zien van 'Cloudy' met een dubbel gevoel achter, alsof de film wat vis noch vlees was, of - gezien de thematiek - spartelt tussen de twee. Al zijn er wel een paar goeie grappen. Maar vaak kom je niet verder dan een gniffellach, omdat ze in het 'goeie vondsten'-stadium blijven steken, of net dat ietsje te vergezocht zijn.

Er is hier en daar - als je het over-the-toppe wat afroomt - ook eerlijke emotie: de relatie tussen Flint (stemwerk van 'Saturday night live'-komiek Bill Hader) en zijn vader (stem van legende James Caan) raakt je. De cast is er trouwens een om u tegen te zeggen, met ook nog Andy Samberg en Will Forte uit 'Saturday night live', de komische sketchshow die op de Amerikaanse tv net zijn 35ste seizoen achter de rug heeft. Neil Patrick Harris (de oversekste Barney in 'How I met your mother') aapt en een van de beroemdste kinnen uit de filmwereld, Bruce Campbell (zie 'Evil dead' en de drie 'Spider-man'-films, waarin hij telkens een andere bijrol speelde), is de steeds dikker wordende burgemeester. En dan is er nog Mr T (de originele B.A. Baracus uit 'The A-team'): je herkent 'm uit de duizenden, en dat is onbetaalbaar.

Totaal van de pot gerukt, zo zou je deze film van de Sony Pictures-tekenstudio kunnen noemen. Daarin gaat het over een jonge wetenschapper die koste wat het kost van water eten wil maken. En daarbij niks zijn uitvinddrang in de weg laat staan.

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Regisseur: Phil Lord, Chris Miller
Acteur: Bill Hader, Anna Faris, James Caan, Andy Samberg, Bruce Campbell, Mr. T, Neil Patrick Harris, Will Forte
Jaar:
2009
Speelduur:
90 min.

Blu-ray 1-disc

Heel wat op je bord

Er wordt geopend met een salvo trailers, maar gelukkig blijft het extra's-materiaal daar niet bij. Noch bij de spletterspelletjes die je kunt spelen, waaronder een herkauwde 'Space invaders', met neer te halen eetwaar in plaats van Marsmannetjes.

Tot zover het gedeelte voor kids, al is de rest ook best toegankelijk. Zoals het filmpje over de cast, met als in het oog springende trekker de intussen heel wat oudere eightiesheld Mr. T (een 'old fashioned tough mama's boy', zoals hij zichzelf omschrijft). Maar we werpen ook een blik op de interne keuken aan de hand van - echt waar - een hamburger. (Zeiden we niet dat ook dit stuk kindvriendelijk was?)

Een aantal scènes krijgen we in verlengde vorm, er wordt uitgelegd hoe er met licht gespeeld wordt, en we zien de progressie van een aantal scènes van eerste schetsen tot afgewerkt product.

Bovendien is er een commentaartrack met regisseurs Phil Lord en Chris Miller en stemster Bill Hader, die je gezellig keuvelend toch wat bijbrengen over de film.

Moeten we trouwens nog zeggen dat de film - hoewel bij ons niet in 3D bezorgd - wel erg indrukwekkend en scherp oogt op blu-ray?

Titel: Cloudy with a chance of meatballs
Jaar:
2010
Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels, Arabish
Audiotrack:
Nederlands Dolby Digital 5.1, Frans DTS 5.1, Engels DTS-HD Master Audio 5.1
Formaat:
Widescreen

Reageer