A Clockwork Orange

'Twee voor de prijs van één: stijlgids en uitmuntende film!'

Ooit werd ‘A clockwork orange' beschouwd als de meest gewelddadige, choquerende en politiek incorrecte film aller tijden. Ondertussen zijn we al wat meer gewoon. Even surfen op youtube, googlen op ‘happy slapping' of een bezoekje brengen aan de peta- of gaia-website - en wat we te zien krijgen is echt, geen fictie. Verschil is dat dit soort geweld stijlloos is en ‘A clockwork orange' meer dan esthetisch verantwoord. Ultragewelddadigheid op zijn seventies. Te klasseren onder ‘fantastisch', ‘cool' en ‘entertainend' en bovenal heerlijk om naar te kijken.

Maar wat ‘A clockwork orange' deze dagen zeker ook is, is een stijlgids: hoe je huis in te richten als je op zoek bent naar die ene echte retro atmosfeer. Want dit is meer dan hevig oranje alleen. Fantastische ontwerpen, gaande van meubels tot behangpapier, passeren de revue, ideaal ter inspiratie voor de inrichting van je huis en een must see voor elke toekomstige lounge bar-eigenaar, wilt hij of zij de hipste onder de hipsters zijn. Minder hip, maar nog door de beugel kunnend, is als je ‘A clockwork orange' zelf tot een stukje interieur gaat zien. En afgeleid van de verkoopcijfers van poster- en gadgetwinkels, is dat de meesten onder ons welbevallen. Van studentenkamer tot villa plakt of kadert de vandaal met de bolhoed tegen de muur.

Maar laten we vooral het verhaal niet uit het oog verliezen. Alex, een randgroepjongere, baant zich al slaand en stampend een weg door het leven en laat een slijmspoor van vernieling en geweld achter. Hij vermaakt zich geweldig, samen met zijn vrienden, door vrouwen te verkrachten, woonkamers aan diggelen te slaan, mensen te martelen en dit alles liefst al tapdansend en zingend. Maar het kwade keert zich, zoals verwacht, tegen hem. Hij wordt verplicht een hersenspoeling te ondergaan. Deze surrealistische - maar ooit realistische - behandeling, de aversietherapie, maakt van de amorele Alex een brave burger. Maar voor hoe lang?

‘A clockwork orange' is de cultfilm der cultfilms en is, ondanks de eerste kritieken, genomineerd geweest voor maar liefst vier Oscars, waaronder die van beste film, en won de New York Film Critics prijs voor beste film en beste regisseur. En daar kunnen we het uiteraard enkel mee eens zijn. Voor ons is deze film kortweg briljant, komisch, demonisch, chaotisch, gestileerd, satanisch, spottend, authentiek, wreed, seksistisch, bizar, opwindend, moedig, meedogenloos, verderfelijk, heimelijk, duivels, irrationeel, memorabel, satirisch, masochistisch, en last but not least sexy as hell.

Ooit werd ‘A clockwork orange' beschouwd als de meest gewelddadige, choquerende en politiek incorrecte film aller tijden. Ondertussen zijn we al wat meer gewoon.

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Regisseur: Stanley Kubrick
Acteur: Malcolm McDowell
Jaar:
1971
Speelduur:
136 min.

2-Disc Special Edition

Extra extra's

Op deze dvd vind je twee extra's terug die werkelijk iets bijdragen aan deze dvd-uitgave, en dus de naam ‘extra' waardig zijn.

‘Still tickin': the return of clockwork orange' is een veertig minuten durende Channel Four-reportage waarin Anthony Burgess, de schrijver van het boek ‘A clockwork orange', regisseurs zoals Sam Mendes en Tony Kaye, acteur Malcolm Mcdowell, critici, professoren en vele anderen aan het woord komen. Ze praten over de film zelf en over de impact en de gevolgen van de film. Zo heeft Stanley Kubrick zelf de film in het Verenigd Koninkrijk van de markt laten halen omdat hij angst had dat het geweld op hem gereflecteerd zou worden, door mensen die zich te veel laten meeslepen door deze prent. Uiteraard was de conservatieve Britse overheid hier zeer tevreden mee, want staatscensuur is in dit geval zacht uitgedrukt. ‘A clockwork orange' is volgens velen de uiting en het resultaat van een heersend collectief politiek ongenoegen. Dat de overheid grof geweld mag gebruiken, maar jan met de pet niet, kan natuurlijk een aanzet zijn tot zinloos geweld, anarchie en rebellie zoals deze tentoon wordt gesteld in de film. Maar ook de persoonlijke ervaringen van Burgess - zijn ex-vrouw werd verkracht - hebben hem aangezet tot het schrijven van dit boek. Dit en andere ‘feiten' kom je te weten tijdens deze reportage.

‘Great bolshy yarblockos!: making a clockwork orange' is spijtig geen ‘making of', zoals de titel eventueel zou doen vermoeden, maar een nieuwe reportage waarin de focus ligt op de Londense-Russische straattaal die de personages in ‘A clockwork orange' spreken en die Burgess zelf heeft verzonnen. Ook de persoon achter de regisseur Kubrick wordt belicht, hoe hij een enorme controlefreak en perfectionist was en liever op zijn eentje doorwerkte dan mee een wrap te vieren na een drukke opnamedag. Aan de hand van korte interviews met collega's zoals Stephen Spielberg en George Lucas, en de originele crew, wordt de tijdsgeest, de film en de werkwijze van de regisseur gereconstrueerd.

Afsluiten doet deze dvd met een overzicht van de carrière van Malcolm McDowell in ‘O lucky Malcolm!'

Titel: A Clockwork Orange
Jaar:
2007
Ondertitels:
Nederlands
Audiotrack:
Engels
Formaat:
16:9 Anamorphic
Sound type:
Dolby Digital 6.1

Reageer