The chronicles of Narnia: the lion, the witch and the wardrobe

'Tolkien goes Disney'

Fantasy is in. Na onder meer 'The lord of the rings' en 'Harry Potter' is er nu de combinatie van de twee. Nét voor de kerstvakantie is het een uitstekend moment om 'The chronicles of Narnia' in de zalen te lanceren. 'The lion, the witch and the wardrobe' is part one van de verfilming van een zevendelige verhalenreeks. Die verhalen zijn van de hand van C.S. Lewis, die midden twintigste eeuw, vlak na de Tweede Wereldoorlog, verrassend realistische fantasieverhalen schreef. De verhalen spelen zich allemaal af tegen de achtergrond van de oorlog, waardoor je ze gemakkelijk kan zien als een vlucht uit de harde wereld.

Dat schrijver Lewis bevriend was met Tolkien verbaast niet: de gelijkenissen in de films die gebaseerd zijn op de werken van beide auteurs zijn treffend. Het verschil met Tolkiens 'The lord of the rings'-trilogie zit hem in het feit dat de oorspronkelijke tekst van 'The chronicles of Narnia' veel meer aan de verbeelding overliet. Ondanks de talrijke details werd niet alles beschreven. Dat was zonder twijfel een zegen voor regisseur Andrew Adamson. Hij moest bij het verfilmen het koninkrijk Narnia nog grotendeels bedenken, de karakters precies invullen... Hij heeft er dus zijn persoonlijke film van kunnen maken. En hoewel hij zich daarvoor zonder twijfel heeft laten inspireren door 'The lord of the rings' is het toch eerder een kinderversie geworden van Peter Jacksons trilogie. Het verhaal is eenvoudiger, rechtlijniger: vier broers en zussen krijgen de opdracht het koninkrijk Narnia te bevrijden van de tirannie die al honderd jaar heerst. Het wordt een strijd van goed tegen kwaad, Tolkiengewijs vertolkt als de lieve dieren uit het bos versus tientallen monsterachtige wezens.

De acteerprestaties van de kinderen laten soms wat te wensen over. Enkel Lucy, het jongste meisje, acteert de hele film geloofwaardig en op niveau. De andere kinderen lijken te zeer geregisseerd, waardoor de dialogen meer een opeenvolging van losse zinnen worden, vooral in het begin van de film. Maar laat dat de pret zeker niet bederven. Je krijgt een sprookjesachtig verhaaltje voorgeschoteld met pratende vossen, wolven en bevers dat nooit gaat vervelen.

Dat 'The lion, the witch and the wardrobe' een bescheiden 'Lord of the rings' is, zal de ene als negatief zien, terwijl de film voor de andere zo juist een positieve ervaring wordt. De ring-trilogie was huge en immens. Ze overtrof alle andere films in grootsheid en ook 'Narnia' moet ervoor onderdoen. Maar sommigen vonden 'The lord of the rings' dan weer zo onwaarschijnlijk bombastisch en barok dat ze blij zullen met deze gematigde, kalmere, minder overweldigende en zelfs schattige Disneyfilm. 'Narnia' pretendeert nooit een serieuze film te zijn, iets waar 'The lord of the rings' zich wel eens aan bezondigde. Ga gewoon kijken, want naast 'King Kong' is dit dé film van de eindejaarsperiode...

Details Nu in de zalen
Regisseur: Andrew Adamson
Acteur: Georgie Henley, Skandar Keynes, William Moseley, Anna Popplewell, Tilda Swinton, James McAvoy, Jim Broadbent, Kiran Shah, James Cosmo, Patrick Kake
Jaar:
2005
Speelduur:
140 min.

4-Disc

De magie van de kleerkast uitgekleed

Wat zouden de feesten zijn zonder een paar dvd-boxen onder de boom? Je kan er de extended edition van 'The chronicles of Narnia: the lion, the witch and the wardrobe' nog bijleggen. Het lijkt iets voor de fans, maar toch heeft deze versie ook voor de niet-ingewijden in de geheimen van Narnia heel wat te bieden.

De eerste drie schijfjes zijn bijna identiek aan die van de special edition. Zo is er de film zelf, maar met een aantal extra scènes als toemaatje, die je spijtig genoeg niet apart kunt bekijken. Het lijkt er echter op dat de toegevoegde tijd vooral gebruikt werd om een aantal personages verder uit te diepen. Naast de film ook deze keer weer de obligate bloopers en twee commentaartracks.
Het tweede schijfje geeft meer info over het maken van de film en over de fantasiewereld van Narnia. Alle docu’s en features zijn echter identiek aan die op de special edition.

Helemaal nieuw daarentegen zijn het derde en vierde schijfje. Op de derde disc staat een documentaire van meer dan een uur over C.S. Lewis. Opgevat als een brief die de auteur schrijft naar een aantal jonge fans, wordt via de thema’s uit de Narniaboeken het hele leven van de man overlopen, rijkelijk geïllustreerd met foto’s, filmfragmenten, tekeningen, animatiefilmpjes en interviews met mensen die hem gekend hebben of hem bewonderen. Daarmee wordt een erg onderhoudende en leerrijke kijk op zijn inspiratiebronnen en drijfveren geboden, waarin men duidelijk maakt dat zijn geloof en mateloze verbeelding daarbij een grote rol speelden. Het maakt van deze docu een onmisbare introductie tot een meer volwassen lezing van de boeken én de film.
Het laatste schijfje biedt naast een fotogalerij met de voorbereidende tekeningen, schilderijen en maquettes van de film, ook een kort filmpje over het inblikken van de grote veldslag op het einde van de prent. Maar de meest indrukwekkende bonus is toch wel de film zelf, al krijg je er maar bitter weinig van te zien. Zodra de film begint te lopen, krijg je in split screen immers ook de medewerkers te zien die commentaar geven bij het tot stand komen van de betreffende scène. Terwijl zij vertellen hoe ze het allemaal voor elkaar hebben gekregen, gaat de prent zelf over in de originele storyboards of een stuk rudimentaire computeranimatie, krijg je in een kader de ontwerpen te zien, enzovoort. Zo krijg je een fantastisch inzicht in het creatief proces achter de film en wordt het concept van de commentaartrack naar een heel ander niveau gelicht.

Titel: The chronicles of Narnia: the lion, the witch and the wardrobe
Jaar:
2006
Ondertitels:
Nederlands, Engels
Formaat:
16:9 Anamorphic

Reageer