Centurion

'Zonder overtollig vet'

Altijd al gehunkerd naar een tegengif voor de overdadige heldenepiek van Ridley Scott? Geen zin in al die lange speeches vol pathetiek en zelfopoffering? Dan is ‘Centurion' iets voor jou. Wie negentig minuten lang hoofden op een zo fotogeniek mogelijke wijze afgehakt wil zien worden, zit goed bij Neil Marshalls brutale actiespektakel. Het verhaal doet er niet toe en waar Ridley Scott zijn tijd lijkt te nemen voor elk gevecht losbarst, vliegt bij ‘Centurion' de eerste brandende pijl al na luttele minuten door iemands achterhoofd.

‘Centurion' gaat over het mythische negende legioen van de Romeinen. Hun leider Virilus (Dominic West alias Jimmy McNulty uit ‘The wire') krijgt de opdracht om met zijn mannen de primitieve Picten een kopje kleiner te maken. Maar wanneer ze in de val worden gelokt, is het aan een klein groepje soldaten om wraak te nemen. Onder leiding van centurion Quintus Dias (coming man Michael Fassbender is dit jaar nog in circa een ziljoen andere films te zien) moet het manschap zien te overleven in de verraderlijke bossen, achterna gezeten door de al even verraderlijke krijgster Etain (Olga Kurylenko).

Neil Marshall smijt al het overtollige vet overboord en houdt een Spartaans actiespektakel over. Verwacht dus geen diepe karaktertekeningen, want Marshall is hoegenaamd niet geïnteresseerd in de zielenroerselen van zijn krachtpatsers. Dat speelt ‘Centurion' finaal ook een beetje parten. In ‘The descent' wist hij van zijn personages mensen van vlees en bloed te maken, waardoor de beklemmende atmosfeer je nog meer bij het nekvel greep. ‘Centurion' mist memorabele personages en daardoor ook de spankracht van Marshalls claustrofobische horrorparel.

De acteurs krijgen bijgevolg dan ook niet zo veel te doen. Meer dan met een verbeten trek en veel schwung kelen oversnijden en met de zwaarden kletteren zit er niet in. Ook voor ons niet. Weet dus waaraan je begint. ‘Centurion' is het soort film waar de hoofdpersonages na het slachten van een hert de maag opensnijden en nog wat onverteerd mos naar binnen werken. Een film waarin liters cgi-bloed in het rond vliegt (zijn wij de enigen die met weemoed terugdenken aan die goeie ouwe suikeroplossing uit ‘Carrie'?). Goed gemaakt en perfect voor een avond brutaal vertier. Soms is dat voor ons al meer dan voldoende.

Binnenkort komt er trouwens een nieuwe film over het negende legioen uit. ‘The eagle' van Kevin Macdonald (‘The last king of Scotland') belooft een iets waarheidsgetrouwere versie van de feiten op te leveren. Benieuwd hoe zij het er vanaf brengen.

Altijd al gehunkerd naar een tegengif voor de overdadige heldenepiek van Ridley Scott? Geen zin in al die lange speeches vol pathetiek en zelfopoffering? Dan is ‘Centurion' iets voor jou.

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Regisseur: Neil Marshall
Acteur: Michael Fassbender, Dominic West, Olga Kurylenko, Liam Cunningham
Jaar:
2010
Speelduur:
97 min.

1 Disc

Wat obligate trailers

Meer dan wat obligate trailers zit er niet in.

Titel: Centurion
Jaar:
2011
Ondertitels:
Nederlands
Audiotrack:
Engels Dolby Digital 5.1
Formaat:
16:9 Anamorphic

Reageer