Cemetery junction

'Er iets van moeten maken'

Toch wat een teleurstelling, deze. ‘Cemetery junction' werd gemaakt door het duo Ricky Gervais en Steven Merchant, beter bekend als de heren achter het geniale ‘The office'. We kunnen niet genoeg de lofzang van die serie zingen: waarheidsgetrouw, snijdend, subtiel, gênant ... De saaiste setting denkbaar (het kantoor) kreeg plots een heel hoog rock-'n-rollgehalte. Met opvolger ‘Extras' konden we ook nog best lachen, maar sinds de twee het ook in de film proberen waar te maken, begint er toch sleet te komen op het duo. Gervais speelde ondermeer de hoofdrol in het zeer routineuze ‘Ghost town'. En zijn Amerikaans schrijf- en regiedebuut ‘The invention of lying' ging uit van een zeer origineel uitgangspunt maar verzandde al na een paar minuten in een flauwe romantische komedie. Merchant speelde zowaar een rol in 'Tooth fairy', een 'komedie' met Dwayne 'The rock' Johnson. De heren had zich net iets te diep gesetteld in hun automatische piloot.

En nu is er dus hun Brits regiedebuut en ook hierover zijn we weinig enthousiast. Het verhaal: de drie vrienden Freddie, Snork en Bruce worden in een zomer aan het begin van de jaren zeventig stilaan volwassen en voelen een naderende dreiging van toekomstplannen boven zich hangen. Freddie is bang te eindigen als arbeider, net als zijn uitgebluste vader, en besluit verzekeringen te gaan slijten, maar ook dat blijkt niet bepaald de job van zijn leven. Freddie denkt er luidop aan zijn geboortedorp Cemetery Junction te verlaten en de wereld te gaan verkennen. Of blijkt ook die droom te hoog gegrepen?

Het jammere aan 'Cemetery Junction' is dat er weinig overblijft van de subtiliteit waarmee de twee vroeger tekeer gingen. Ze smeren het er in dikke lagen op en dat geldt zowel voor de humor als de boodschap. Want de moppen moeten het vooral hebben van woorden als 'cunt' en 'titties' en ook het hele sfeertje van 'wees jong en word iemand' wordt er voortdurend in geramd. En dat dan nog met in een van de hoofdrollen een geil onhandig dikkerdje, een personage dat we in dit soort coming of age-films al iets te vaak gezien hebben. Nee, dan vonden we de teaser trailer van de film honderd keer grappiger. Tuurlijk wordt er mooi geacteerd (Ralph Fiennes blijft een topper) en zitten er best mooie scènes in de film (de bejaarde man die in een weinig subtiele speech van de baas de deur wordt gewezen, en zijn echtgenote die de man in één subtiel gebaar in zijn eer tracht te herstellen, knap!). Maar de personages zijn te weinig genuanceerd. En voor de romantiek wordt de romance tussen Tim en Dawn uit 'The office' nog eens dunnetjes overgedaan.

Je zou ‘Cemetery Junction' gerust met ‘Superbad' kunnen vergelijken, maar dan ‘Superbad' in de jaren zeventig. Verschilpunten: ‘Superbad' was grover, grappiger, subtieler en ontroerender. En vooral: die film had tenminste ballen. Dingen die Gervais en Merchant dringend eens moeten terugvinden, willen ze niet enkel om ‘The office' herinnerd worden.

Toch wat een teleurstelling, deze. ‘Cemetery junction' werd gemaakt door het duo Ricky Gervais en Steven Merchant, beter bekend als de heren achter het geniale ‘The office'.

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Regisseur: Ricky Gervais, Stephen Merchant
Acteur: Ricky Gervais, Emily Mortimer, Ralph Fiennes
Jaar:
2010
Speelduur:
95 min.

1 Disc

Extra's

Voor fans van de kakelende lach van Ricky Gervais: je komt aan je trekken met de bloopers. Verder ook nog een interview met de drie jonge hoofdacteurs en met de regisseurs. En een hoop verwijderde scènes.

Titel: Cemetery junction
Jaar:
2010
Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels
Audiotrack:
Engels Dolby Digital 5.1, Frans Dolby Digital 5.1, Spaans Dolby Digital 5.1
Formaat:
16:9 Anamorphic

Reageer