Carmen & Lola

Verboden liefde in de achterbuurten van Madrid

Je kent dat wel, zo van die snikhete dagen waarop alles traag vooruit gaat. Tot er een hevig onweer losbarst dat iedereen wakker schudt. 'Carmen & Lola' voelt een beetje aan als zo'n verzengende zomerdag: het verhaal komt gezapig op gang, maar sluit wel af met een knal. 

De film neemt je mee naar de achterbuurten van Madrid, waar ook de Roma-tienermeisjes Carmen & Lola wonen. Hun ouders zijn allebei marktkramers, het ene gezin verkoopt antiek, het andere groenten en fruit. Het lijkt alsof het lot van de meisjes al lang vastligt: mee helpen op de markt en zo snel mogelijk trouwen met een degelijke man en de perfecte huisvrouw worden. Lola (Zaira Morales) is echter anders. Zij gaat naar school en wil later leerkracht worden. Mannen interesseren haar niet. Meer nog, in internetcafés zoekt ze contact met lesbische vrouwen. Stiekem uiteraard, want een heterogezin is dé standaard volgens haar conservatieve vader. 

Wanneer Lola Carmen (Rosy Rodriguez) ontmoet op de markt, is ze stante pede tot over haar oren verliefd. Een gevoel dat initieel niet beantwoord wordt, want Carmen staat op het punt te trouwen met de neef van Lola. "Ik ben geen pot", zegt ze in het midden van de film. Toch zoeken de meisjes steeds meer toenadering tot elkaar. Een eerste aanraking, een sensuele dans,...  het zet de wereld van Carmen op zijn kop. Is ze dan toch lesbisch? En hoe moeten ze dit in godsnaam aan hun omgeving vertellen? 

Regisseur Arantxa Echevarria gebruikt voor zijn debuut vooral onervaren acteurs. En da's straf want Morales & Rodriguez zijn echt wel de sterren van de film. Hun charisma spat van het scherm en ze acteren met een ongelofelijke naturelle. Klasse! Ook de andere acteurs overtuigen, met als uitschieter de strenge en ouderwetse vader van Lola. 

De romance tussen Lola & Carmen wordt op een frivole manier naar het scherm vertaald. Het lijkt wel alsof de meisjes elk moment in dansen en zingen kunnen uitbarsten. Dankzij die frisse regie voel je de chemie tot in je bioscoopzetel. Je leeft mee met de personages. Zeker wanneer de droom aan diggelen lijkt te spatten als hun verboden liefde aan het licht komt. De 'coming out' van Lola tegenover haar ouders is bijzonder aangrijpend en zal elke kijker naar adem doen happen.  

Toch ook een minpunt: zowel de opbouw van de film als de voorstelling van de Romagemeenschap is soms clichématig. Echt storend komt dit nooit over omdat het verhaal dat de regisseur wil vertellen zo mooi en krachtig in beeld wordt gebracht. Neemt niet weg dat de film een genuanceerder licht had kunnen werpen op de Roma's van vandaag. Op dat vlak zou je 'Carmen & Lola' een gemiste kans kunnen noemen, maar wij vinden het vooral een prachtig en aangrijpend liefdesverhaal dat niemand onberoerd zal laten.  

Details Nu in de zalen
Jaar:
2018
Speelduur:
103 min.