Captain Marvel

Back to the ‘90s

Het is alweer tijd voor de ondertussen 21e episode in het Marvel Cinematic Universe: ‘Captain Marvel’. Een gloednieuw personage dat nog net op tijd geïntroduceerd wordt voor het langverwachte ‘Endgame’ op 24 april. 

Voor het eerst krijgen we te maken met een vrouwelijke protagonist, vertolkt door Brie Larson. Aan haar zijde schittert Samuel L. Jackson die voor de zoveelste keer in de rol van Nick Fury kruipt. Alleen krijgt hij ditmaal een volwaardige rol en is hij met CGI zo’n 25 jaar jonger gemaakt.

De film speelt zich namelijk af in het jaar 1995, ver voor de allereerste ‘Iron Man’-film dus. De ondertussen zeventigjarige(!) (Jawel, wij schrokken ons ook een hoedje) acteur moest dus plots weer 25 jaar jonger lijken. Het resultaat mag er wel zijn. Gelukkig maar, want Samuel L. Jackson draagt deze film. De grote aanwezigheid van Nick Fury is een zege, want het lijkt ons sterk dat Captain Marvel dit alleen had kunnen trekken.

Het personage is bij momenten namelijk gewoonweg niet interessant genoeg. De film spendeert te weinig tijd om Captain Marvel echt uit te diepen. Bij wederkerende personages zoals Nick Fury hebben we dat niet nodig. Bij haar is het daardoor soms moeilijk om als kijker een band te creëren. Ze is vrij arrogant en haar beweegredenen zijn niet altijd duidelijk. Een groot verschil met Goose, de kat. Iedereen is op slag verliefd zodra hij in beeld komt.

Superman

De film vliegt ook razendsnel voorbij. Captain Marvel had nog snel een introductie nodig. Dat valt heel hard op en stoort bij momenten zelfs, zeker omdat Captain Marvel geen goede aanvulling lijkt voor de Avengers. Ze kampt namelijk met hetzelfde probleem waarom Superman op het grote scherm ook niet past bij de Justice League: ze is veel te sterk. Thor lijkt misschien nog een kleine kans te maken, maar zet je geld toch maar in op Captain Marvel.

Hoe ze dit gigantische probleem gaan oplossen? Geen idee… Als blijkt dat Captain Marvel het hele boeltje ex machina-gewijs komt oplossen en Thanos zonder problemen de pan in hakt, zal niemand tevreden zijn. En ook op de vraag waar de machtige Captain zat tijdens ‘The Incident’ (Avengers I) of het gevecht met Ultron (Avengers II) verwachten we écht wel een degelijk antwoord. Maar goed, het lijkt ons sterk dat het Marvel-team hier niet aan gedacht heeft, dus hopelijk komen ze met een originele oplossing uit de bus.

Marvel

Veel negatieve punten, die ook in andere recensies terug komen. En toch is het geen slechte film, absoluut niet. We zijn gewoon gigantisch streng omdat het Marvel is, het bedrijf dat aan de lopende band blockbusters produceert en filmrecords breekt. Ze hebben de lat voor zichzelf gigantisch hoog gelegd. Zo hoog dat ze er niet elke keer meer over geraken. Is dat erg? Nee, dat is zelfs heel normaal voor zo’n lange franchise. Maar je mag niet met de verwachtingen van pakweg ‘Infinity War’ naar de bioscoop trekken, dan kom je er bedrogen uit.

‘Captain Marvel’ is een aanrader voor iedereen die van superhelden films houdt én is bovendien zelfs nog toegankelijker dan bijvoorbeeld ‘Black Panther’ of ‘Ant-Man’. Mede dankzij de muziek en de sfeer. Wie de jaren ’90 meemaakte zal zich helemaal thuis voelen en hoogstwaarschijnlijk elk liedje kunnen meezingen.

Besluit

De film wil het grote publiek klaarstomen voor ‘Endgame’ en doet dat onder andere met deze Captain Marvel. Dat maakt dat het geen topper is geworden, maar toch door de filter van Marvel is geraakt en die staat garant voor een kwaliteit. Het is sowieso een leuke aanvulling voor het Cinematic Universe.

 

Details Nu in de zalen
Acteurs: Brie Larson, Samuel L Jackson, Jude Law
Jaar:
2019
Speelduur:
124 min.