Captain Fantastic

In tijden van hoge technologische vooruitgangen met smartphones, zelfrijdende auto’s en oneindig veel andere innovaties waarbij alles sneller, beter, meer, grootser, efficiënter, beter, beter, beter moet kijkt ‘Captain Fantastic’ van schrijver/regisseur Matt Ross de andere kant op.

We vinden de twee ogen van Bo, een jongeman rond de 18 jaar, op een zwart geschilderd gezicht midden in een bos. De ogen zijn het enige dat hem onderscheiden van omliggende natuur. Rustig wacht hij af tot zijn prooi, een trots stuk wild, dicht genoeg komt zodat hij het in één vlotte beweging kan grijpen en met een klein mes de keel kan oversnijden. De camera zoemt uit en niet veel verder in het bos vinden we andere kinderen, allemaal jonger dan Bo, samen met een verwilderde man. De man, Ben (Viggo Mortensen), en de kinderen komen naar Bo toe en met enkele korte zinnen verklaart Ben zijn zoon volwassen.

Het dier wordt meegenomen naar hun hut in het bos waarna de oudste dochters het vlees beginnen te versnijden. De anderen gaan verder met hun andere taak: het bestuderen van wetenschappelijke, politieke en economische theorieën. Hierover worden ze niet veel later grondig ondervraagd door hun kritische vader.

Deze openingsminuten van ‘Captain Fantastic’ tonen perfect de manier waarop Ben en Leslie, zijn vrouw, willen leven en hun kinderen opvoeden. Ze zijn tegen de maatschappij en verkiezen om niet langer deel uit te maken van de corrupte wereld. Leslie is echter niet langer bij hen, ze verblijft al maanden in het ziekenhuis omdat ze kampt met hevige psychische stoornissen. Wanneer Ben echter verneemt dat ze zichzelf van het leven beroofd heeft en dat hij niet gewenst is op de begrafenis staat hij voor een verscheurende beslissing. Zijn kinderen smeken hem om toch te gaan, terwijl hij goed genoeg beseft dat hij ze allemaal kan verliezen aan de maatschappij die zijn levensstijl niet accepteert. Toch besluit hij om hen mee te nemen op een roadtrip doorheen de ongekende wereld, op zoek naar antwoorden.

Viggo Mortensen zet een enorm boeiend karakter neer. Ben is slim, vastbesloten en houdt enorm van zijn kinderen. Maar tegelijk is hij ook een harde vader, die zijn kinderen aan hun lot durft over te laten en hen compleet afsluit van de wereld. Zijn visies worden door de maatschappij weggelachen en idioot bevonden, maar naarmate de film vordert kan je niet anders dan er toch de waarde van inzien. Zo kan zijn achtjarige dochter een duidelijk mening geven over de Amerikaanse grondwet terwijl haar veertienjarige neefjes met moeite kunnen zeggen wat dat eigenlijk is, een grondwet. 

Maar naast maatschappijkritiek is ‘Captain Fantastic’ ook een echte familiefilm. Het toont een onafscheidelijke kroost van 6 kinderen en een vader die enorm veel van elkaar houden en die alles voor elkaar willen doen. Dat zorgt ervoor dat de film met momenten in staat is je te doen schateren van hilariteit en enkele minuten later te laten tranen van ontroering.

‘Captain Fantastic’ steunt op een sterk script van Ross en wordt uitgevoerd door een knappe cast waarbij Mortensen veel lof verdient. Ook de bijrollen van onder andere Frank Langella, als bedroefde schoonvader die net zijn dochter heeft verloren, dragen bij dat ‘Captain Fantastic’ een topfilm is geworden.  

Details Nu in de zalen
Cast: Viggo Mortensen
Jaar:
2016
Speelduur:
118 min.