Brüno

'Homo sapiens'

Funky Zeit mit Brüno, eindelijk in een film gegoten! De immense marketingmachine had het je waarschijnlijk al verteld, maar voor ons waren het prayers finally answered.

Het goede nieuws is: ‘Brüno’ is heel erg grappig geworden, maar hier en daar zat er toch wat meer in. Het heeft een beetje met de insteek te maken. In plaats van journalist is Brüno eerder een zware wannabe celebrity hier, die met enige zwier en onvolprezen outfits zijn gayness in ieder zijn gezicht zwaait.

Bekende slachtoffers zijn Paula Abdul en Ron Paul (de libertaire presidentskandidaat), maar weinig mensen in de film komen er zonder kleerscheuren uit. Het interessante aan Cohen is dat hij met Brüno in feite een zelfbewuste, zeer met zijn gayness te koop lopende homo neerzet. Al te vaak wordt van homo’s verwacht (zie de voetballersenquête) dat ze ‘niet te veel opvallen’ en dat ze ‘zich niet te homo mogen gedragen’. Maak daar het tegenovergestelde van en laat hem door de VS lopen, leek het idee van regisseur Larry Charles. Het heeft hetzelfde subversieve effect als het ‘racisme’ van Borat. Een homo sapiens, die Cohen.

Plak daar het halfzacht verhaaltje aan vast van de zoektocht naar roem en je krijgt deze hilarische maar te kort durende mockumentary. Veel van de grappen zijn absoluut niet na te vertellen maar een scène die ons de slappe lach deed krijgen, was wel het bezoek aan het medium die de geest van Milli Vanilli opriep. Ook prachtig: Brüno introduceert zijn geadopteerde zoon in een talkshow.

Tragikomisch: Brüno die gaat praten met een priester die homo’s bekeert en de man tussendoor vertelt dat hij echt wel ‘blowjob lips’ heeft. Ook de eindscène is in feite een subliem stuk. Toch zat er meer in: de hele mode-industrie die zo hard door de mand viel in zijn interviews, komt er hier vrij goed van af. Wat spijtig is, want die zelfopgeblazen wereld mag af en toe wel een prikje krijgen. Op andere momenten (de swinger-blondine) vraag je jezelf dan weer af hoeveel er in scène gezet is.

Maar ‘Brüno’ wordt garanti – en terecht! - een voltreffer in de bioscoop. Oefen alvast op deze welsprekende repliek: vass-everr! Die zul je nog wel horen deze zomer...

Funky Zeit mit Brüno, eindelijk in een film gegoten! De immense marketingmachine had het je waarschijnlijk al verteld, maar voor ons waren het prayers finally answered.

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Regisseur: Larry Charles
Acteur: Gustaf Hammarstan, Sacha Baron Cohen
Jaar:
2009
Speelduur:
89 min.

1-disc

Genoeg voor tweede film

Alternatieve scènes, verwijderde scènes en ongeknipte scènes: samen goed voor bijna een uur aan materiaal dat (nét) niet goed genoeg was voor de film. Van sommige stukken is dat begrijpbaar (zoals het interview met La Toya Jackson en de daaraan gekoppelde Michael-grap), maar bij het bekijken van de meeste scènes lagen we toch in een breuk. Die mochten wat ons betreft wel in de film zitten.

Daarnaast ook nog een kort interview met 'Lloyd Robinson', de man die in de film de agent van Brüno speelt. Nu ja, 'speelt' is niet het correcte woord, want zoals uit het interview blijkt, was de man er zich allerminst van bewust dat zijn cliënt een typetje was.

Wel jammer dat we niet te zien krijgen hoe zo'n productie achter de schermen werkt. Al zou dat de magie misschien wat verbreken.

Titel: Brüno
Jaar:
2009
Ondertitels:
Nederlands, Engels, Duits
Audiotrack:
Engels Dolby Digital 5.1, Duits Dolby Digital 5.1
Formaat:
16:9 Anamorphic

Reageer