Blade runner

'Schitterend donkere dystopia'

Harrison Ford mag binnenkort zijn zweep weer laten knallen als Indiana Jones en eerder was hij ook al iconisch als Han Solo in 'Star Wars'. Maar een van de meest intrigerende rollen die hij ooit speelde, moet wel die van Deckard in 'Blade runner' zijn.

Deckard is een van die blade runners, die replicants achternazitten en doden als die ook maar één voet op Aarde durven te zetten. De replicants zijn menselijk ogende machines die hun makers in alles overtreffen, onder meer in kracht en intelligentie. Ze werden in de offworlds als slaven gebruikt, maar dat pikten ze niet langer en ze kwamen in opstand. Vier van hen zetten koers naar Aarde voor een confrontatie met hun makers. De tijd is beperkt, want ze leven amper enkele jaren. Maar de vier willen blijven ademen.

'Blade runner' is in wezen een donkere achtervolgingsfilm. Alleen moeten we de adrenalinestoten niet halen uit keiharde actie. Die is er wel, en ze is ook nog eens zeer knap in beeld gebracht, maar het is de visie op een wel erg donkere toekomst die je rillingen bezorgt. We komen terecht in een geïndustrialiseerd dystopia waar de invloed van het vroegere China duidelijk merkbaar is. De film mag dan meer dan vijfentwintig jaar oud zijn, de visie op machtsverschuiving in de wereld is actueler dan ooit. Ook in de recentere tv-serie 'Firefly' van Joss Whedon merk je op dezelfde manier Chinese elementen op, wat 'Blade runner' meteen tot stichtend voorbeeld verheft.

Naast het knappe visuele werk is er ook de intensiteit tussen de verschillende personages. Vooral die tussen Deckard en leader of the pack Roy Batty blijft bij. Ford en tegenspeler Rutger Hauer vonken en vormen de essentie van de vragen die de film opwerpt. Wie heeft het recht macht te hebben over wie? Wie heeft het recht om over leven en dood van een ander te beslissen? De slotscène van en dialoog tussen Ford en Hauer is pure cinemageschiedenis. En dan vergeten we nog de uitstekende vertolkingen van een speelse Daryl Hannah en een intrigerende, jonge Edward James Olmos (nu hoogvlieger in de nieuwe reeks van Battlestar Galactica). Als bonus kun je je afvragen of Deckard zélf misschien een replicant was. Ford en regisseur Ridley Scott verschillen daarover in elk geval van mening.

Dit is trouwens de final cut die je voorgeschoteld krijgt. Een van de grote verschillen is dat Ford nu geen voice-over levert. Bij de release van de film in 1982 werd die eraan toegevoegd, omdat studiobonzen vreesden dat het publiek het verhaal anders niet zou kunnen volgen. Wel integendeel wat ons betreft: de tussenteksten van Ford ontkrachtten de film veeleer en deden het prachtige visuele en narratieve binnenhuisvuurwerk teniet. De prent is dan ook ideaal zoals ze nu is: geen overbodig gezwam en geen happy end. Want ook dat was er op een gegeven moment bij, al paste het dan als een tang op een varken...

Harrison Ford mag binnenkort zijn zweep weer laten knallen als Indiana Jones en eerder was hij ook al iconisch als Han Solo in 'Star Wars'.

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Regisseur: Ridley Scott
Acteur: Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young, Edward James Olmos, Daryl Hannah
Jaar:
1982
Speelduur:
111 min.

2-Disc Special Edition

Final cut levert perfect document

Dolenthousiast zijn we over de final cut van 'Blade runner'. Niet alleen krijgen we de film in optimale beeld- en geluidskwaliteit te zien (alleen de Blu-ray-versie kan wat dat betreft nog een tandje bijsteken), ook de extra's zijn niet te versmaden.

Vooreerst zijn er maar liefst drie commentaartracks die de film begeleiden, waarvan eentje met regisseur Ridley Scott. Die leidt deze finale versie van zijn futuristische prent ook in. Maar vooral op de tweede disk krijg je waar voor je geld. Het verhaal van 'Blade runner' en zijn ontstaan wordt van a tot z uit de doeken gedaan. Als je denkt dat je het zoveelste promopraatje zult krijgen: vergeet het. De moeilijkheden met de studio, de strubbelingen tussen Harrison Ford en zijn regisseur, het waarom van de verschillende versies... Alles, maar dan ook alles, kom je te weten. Met medewerking van alle betrokken partijen.

Beter dan dit kan een film niet gedocumenteerd worden. Deze uitgave van 'Blade runner' mag dan ook gerust in het rijtje met onder andere de Extended Editions van de 'Lord of the rings'-films. Ook hier worden kosten noch moeite gespaard om je als filmfan een zo volledig mogelijk inzicht te bezorgen. Knap!

Titel: Blade runner
Jaar:
2008
Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels, Italiaans
Audiotrack:
Engels, Frans
Formaat:
Widescreen
Sound type:
Dolby Digital 5.1

Reageer

Meest recent