Ben is back

Eerlijk moeder-zoondrama

Met 'Ben is back' plaatst Julia Roberts zich opnieuw volop in de schijnwerpers. Na enkele kleinere rollen in ensemblefilms draagt ze dit drama van regisseur-scenarist Peter Hedges samen met diens zoon Lucas Hedges in de titelrol.

We maken kennis met Holly Burns die zich met haar gezin klaarmaakt voor Kerstmis. Plots daagt Ben op. Ben is Holly's oudste tiener die de voorbije maanden in een ontwenningskliniek verbleef. Hij is thuis gekomen om Kerstmis te vieren met zijn familie. Hoewel Holly hem letterlijk met open armen ontvangt, is ze niet te naïef om voorzorgen te nemen: medicatie wordt ogenblikkelijk verborgen en Ben mag zich geen seconde uit haar zicht begeven.

Wat volgt is in eerste instantie een rustig verder kabbelend en eerlijk familiedrama. Peter Hedges brengt de spanningen die opduiken respectvol in beeld, en zowel Lucas Hedges (in 2018 genomineerd voor een Golden Globe voor de bij ons nog te verschijnen 'Boy Erased') als Julia Roberts spelen de pannen van het dak.

Helaas verliest regisseur Hedges grip op wat zijn prent zo sterk maakt tijdens het laatste half uur van de film. In plaats van een genuanceerd familiedrama krijgen we dan ineens een thriller over junkies voorgeschoteld. Roberts en Hedges raken gescheiden, waardoor de treffende moeder-zooninteractie wegvalt, en vooral Roberts' personage verliest geloofwaardigheid.

Dit neemt niet weg dat 'Ben is back' het grootste deel van de tijd een kwalitatief, zij het ietwat klassiek, drama is over de band tussen een moeder en haar zoon met topacteurs die op hoog niveau hun loonbriefje verdienen. Veel kunnen we daar niet op aanmerken.

Details Nu in de zalen
Jaar:
2019
Speelduur:
103 min.