Belgica

Vlamingen en cafés: 't ga wijs zijn!

Seks, drugs en rock-’n-roll. Meer heeft een goed café toch niet nodig? Zo denken Jo en Frank er in ieder geval over. Jo (Stef Aerts) heeft net een café gekocht, de Belgica. Na het eerste bezoek eraan is zijn broer Frank (Tom Vermeir) onmiddellijk verkocht aan de keet. Samen investeren ze al hun centen om het café uit te breiden, met aanliggende danszaal voorzien van podium voor liveoptredens.

De Belgica is vanaf de start een succes. Het volk stroomt massaal toe, en de broers amuseren zich rot samen met hun vrienden en personeel. Maar mooie liedjes duren niet te lang. Drugs en vrouwen zorgen voor gezever, dat alles dreigt kapot te maken.

Felix Van Groeningen mag weer pronken. Na het alom geprezen ‘The broken circle breakdown’ en ‘De helaasheid der dingen’ levert hij met ‘Belgica’ al zijn vijfde langspeler af. En het is weer een heerlijke film geworden. Vlaamser dan Vlaams, kunnen we ‘Belgica’ wel noemen, althans qua onderwerp. Qua uitvoering is het minder. Van Groeningen is duidelijk in Amerika op bezoek geweest, en heeft er heel wat opgestoken. 

‘Belgica’ neemt je vanaf het begin op sleeptouw. Het start als een rollercoaster vol humor, muziek en drama om ‘U’ tegen te zeggen. Het is jammer dat dit niet vol te houden is. Tijdens het tweede deel van ‘Belgica’ valt het namelijk allemaal een beetje stil, en dat is spijtig. Dat heeft uiteraard te maken met het verhaal en de kant waar de filmmaker heen wilt.

De cast is wel degelijk top. Vermeir en Aerts zijn perfect op elkaar ingespeeld en zouden zowaar echte broers kunnen zijn. Maar het hoogtepunt van ‘Belgica’ is zonder enige twijfel weggelegd voor de soundtrack. De nummers van de fictieve bands en dj’s, gecomponeerd door de gebroeders Dewaele van Soulwax, zijn stuk voor stuk geweldige schijven. Zeker het eerste deel van de film, dat volledig strak staat van de nummers, is onmogelijk in te beelden zonder die muziek.

Uiteindelijk is ‘Belgica’ gewoon een heel leuke film. Het verhaal, dat losjes gebaseerd werd op de geschiedenis van de Charlatan in Gent, is typisch Vlaams. Vol met herkenbare personages zoals er dertien in het dozijn in onze cafés te vinden zijn. Daarenboven is ‘Belgica’ prachtig in beeld gebracht. De feesten, de ‘saaie’ realiteit en de harde miserie worden elk op een geheel andere manier op het scherm getoverd, en dat maakt het enorm leuk.

‘Belgica’ is weer de zoveelste Vlaamse film waar we trots op mogen zijn. Met de kleine budgetten en beperkte middelen slagen onze filmmakers er toch in om steeds opnieuw weer kwaliteit af te leveren. Ook de rest van de wereld begint dat te ontdekken - denk maar aan Michaël R. Roskam die ‘The Drop’ mocht gaan draaien in Hollywood, of aan het feit dat Van Groeningen prijs voor beste regisseur op het fameuze Sundance mee naar huis mocht nemen voor ‘Belgica’ enkele maanden terug.

Er is dan ook maar één manier om onze helden te blijven steunen: massaal naar ‘Belgica’ en andere topprojecten gaan kijken.

Details Nu in de zalen
regie: Felix van Groeningen
Cast: Stef Aerts, Tom Vermeir, Charlotte Vandermeersch
Jaar:
2016
Speelduur:
127 min.