Bee Movie

''Bij'na geslaagd'

Acteur, schrijver en stand-up comedian Jerry Seinfeld verschijnt jaren na het stopzetten van de overbekende tv-serie 'Seinfeld' opnieuw ten tonele met deze bijenfilm. Seinfeld legde zijn idee tijdens een lunch voor aan Steven Spielberg en kreeg meteen groen licht (én budget) om werk te maken van het script. Jerry Seinfeld kennende, verwachtten wij ons aan een hele hoop droge oneliners die op onze lachspieren werken. Maar zelfs rond deze kerstperiode zijn onze verwachtingen al eens te hoog gespannen en krijgen we minder dan verwacht!

Barry B. Benson (Seinfeld) is een net afgestudeerde bij die ontdekt dat hij vanaf morgen voor de rest van zijn leven dezelfde job in de bijenkorf zal uitoefenen. Andere bijen vinden dat vooruitzicht blijkbaar niet erg, maar Barry verwacht meer van het leven. Net voor hij aan zijn eerste werkdag moet beginnen trekt hij op avontuur aan de zijde van de pollenverzamelaars, de enige bijen die de korf geregeld mogen verlaten. Al snel raakt Barry in de problemen, maar zijn leven wordt gered door Vanessa (Renée Zellweger). Als bloemiste houdt zij van alles wat met de bloemen en de bijtjes te maken heeft en de twee lijken elkaars zielsverwanten te zijn.  Wanneer Barry met zijn eigen ogen ziet hoe zijn soortgenoten ‘slavenarbeid’ moeten verrichten voor de mensen, gaat hij in de aanval! Met de hulp van Vanessa.

De grote verdienste van ‘Bee movie’ is zonder twijfel de grafische kant van het verhaal. Dreamworks spaarde blijkbaar kosten noch moeite om opnieuw te concurreren met Pixar/Disney. ‘Bee movie’ is visueel heel sterk en knap afgewerkt, maar qua inhoud had Jerry Seinfeld toch wat beter zijn huiswerk mogen maken. De grappen vliegen ons niet om de oren en zijn niet altijd even scherp, het verhaaltje zelf is eigenlijk redelijk pover en niet echt op volwassenen gericht. ‘Bee Movie’ is dus een randgeval: mooi om naar te kijken, maar niet genoeg stof om echt interessant te zijn.

Af en toe steekt er in het script van Seinfeld toch een steek van spitsvondigheid de kop op. Zo schreef hij een aantal ‘bij’zondere gastrollen voor Ray Liotta, Sting en Larry King. De drie bekendheden gingen trouwens meteen akkoord om de stemmen van hun personages zelf in te spreken. Verder horen we in de originele versie ook nog Matthew Broderick, John Goodman, Chris Rock en Kathy Bates aan het werk in ‘Bee Movie’. In de Vlaamse versie mogen Adriaan van den Hoof, Stan Van Samang, Roel Vanderstukken, Anneke De Keersmaeker en Peter van de Velde de kelen schrapen.

Acteur, schrijver en stand-up comedian Jerry Seinfeld verschijnt jaren na het stopzetten van de overbekende tv-serie 'Seinfeld' opnieuw ten tonele met deze bijenfilm.

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Acteur: Chris Rock, Matthew Broderick, John Goodman, Renée Zellweger
Jaar:
2007
Speelduur:
90 min.

1-disc

Beter dan de film

Ok, ondanks het feit dat de film ontsproten is aan het brein van Jerry Seinfeld, en er opnieuw een aantal sprongen vooruit gemaakt zijn qua digitale mogelijkheden, was 'Bee movie' een duidelijke 'B movie'. Maar dankzij de extra's die aan de dvd-uitgave werden toegevoegd valt dat nog best mee. Vind je de film qua verhaal niet zo spectaculair, bekijk hem dan misschien es met de commentaar van Jerry Seinfeld en de andere filmmakers. Dat leukt de boel wat meer op. Al begrepen we bijwijlen hoegenaamd niet wat de makers zélf zo fantastisch vonden wanneer ze voor de tigste keer uitriepen dat dit hun favoriete scène was of dat het toch zo goeie grap was. Hiernaast zijn er twee 'achter de schermen'-items. In 'Tech of Bee Movie' gaan we de ontwerpersstudio's binnen en zien we hoe het verhaal digitaal tot leven gebracht wordt. 'Meet Barry B. Benson' is dan weer gewijd aan de hoofdbij himself.

De andere Dreamworks-telgen worden netjes voorgedragen in de 'Dreamworks Animation VideoJukebox' wat best leuk is om een theme song terug te zien uit 'Shrek' (1-3), 'Over the hedge' en de andere films. Daarnaast wordt de nieuwe animatiefilm 'Kung Fu Panda' meteen geïntroduceerd via een gametrailer waarmee meteen 2 vliegen in een klap worden aangepakt. En zoals dat met animatiefilms gaat, is er ook een muziekvideo voorzien: het (even) middelmatige 'We Got the Bee'.

Speciaal voor de kleine (en minder kleine, naar gelang) kinderen zijn er ook een aantal dvd-rom extra's voorzien.

The Buzz About Bees, The Ow! Meter, Un-BEE-lievable, Be A Bee, Pollination Practice

Titel: Bee Movie
Jaar:
2008
Ondertitels:
Nederlands
Audiotrack:
Engels
Formaat:
16:9 Anamorphic
Sound type:
Dolby Digital 5.0

1 Disc

Bij de bijen

Een nieuwe DVD van Dreamworks Animation, dat belooft. Maar stelt teleur. Niet zoveel extra's als verwacht, zelfs geen leuke 'kindergarten-ish' afdeling. In 'In de bijenkorf' kunnen we van naderbij bekijken welke acteurs de stemmetjes van welke bijen hebben ingesproken, en hoe hilarisch het op de 'set' was, want met Jerry Seinfeld in je buurt is het altijd grappen en grollen. De paar minuten die gewijd zijn aan het personage 'Ken!!!' springen er letterlijk en figuurlijk uit. Voor de rest blijven we ook even hangen bij de Dreamworks-jukebox, waar we alle videoclips van de voorbije animatiefilms nog eens kunnen bekijken, en ook de extra 'Vraag het aan Barry B. Benson' (de hoofdbij) is leuk, maar alleen als je de film al gezien hebt, want anders is de fun van de film af. We hadden gehoopt op een zwerm aan kostelijke extra's, maar krijgen slechts een druppeltje zoetigheid.

Titel: Bee Movie
Jaar:
2008
Ondertitels:
Nederlands
Audiotrack:
Engels
Formaat:
16:9 Anamorphic
Sound type:
Dolby Digital 5.1

Reageer