Beauty and the Beast

Flauwe remake of meesterwerk?

Nu de superheldenfilm wat over zijn hype van de laatste jaren heen is, treedt er langzaamaan een nieuw soort blockbuster op de voorgrond: de live-action versie van geanimeerde sprookjes. Recente technologische evoluties laten toe om animatiefilms uit de vorige eeuw op die manier een tweede leven in te blazen. En die kans laat Disney natuurlijk niet liggen. Zo hadden we in 2014 al 'Maleficent' ('Doornroosje'), nog niet zo lang geleden 'The Jungle Book' en nu 'Beauty and the Beast'. Het ziet er niet naar uit dat de trend bij deze film gaat stoppen. Nieuwe versies van klassiekers als 'The Little Mermaid', 'The Lion King' en 'Mulan' zouden ook nog gepland zijn. 

Toegegeven, we waren wat sceptisch. Met een ‘remake’ van een iconische film doe je immers al snel het origineel oneer aan (denk maar aan 'Ben Hur' die afgelopen zomer uitkwam). Wij stelden ons dan ook de vraag of 'The Fifth Estate'-regisseur Bill Condon wel de meeste geschikte persoon was om deze taak te volbrengen, gezien zijn recente filmografie. 

Maar onze twijfels waren volledig onterecht. Wat we te zien kregen was magisch. Condon deed er werkelijk alles aan om het originele verhaal op prachtige wijze naar zijn hand te zetten maar tegelijkertijd ook trouw te blijven aan de film uit 1991. Voor Emma Watson en Luke Evans leken de rollen van Belle en Gaston hun op het lijf geschreven. Ewan McGregor als kandelaar Lumière met een Frans accent horen kibbelen met klok Cogsworth Sir Ian McKellen maakte het plaatje compleet. De sterrencast zette niet alleen prachtige acteerprestaties neer, stuk voor stuk zijn ze ook ijzersterke zangers die het publiek het ene kippenvelmoment na het andere bezorgen. 

Wat deze versie van 'Belle en het Beest' echt compleet maakte, zijn de adembenemende visuals. De cameravoering, het licht, het decor, de kostuums en de choreografie zijn in zulke mate op elkaar afgestemd dat het écht voelt alsof je als kijker in het sprookje zit, net zoals het geval was bij de animatiefilm. En dat is uitzonderlijk. Het is 'Beauty and the Beast' nog maar weinig voorgedaan om een levensechte sprookjeswereld te creëren die niet goedkoop of nep aanvoelt. Zeker in een film waar zo veel special effects in zitten. Zo waren de personages van McGregor en McKellen volledig geanimeerd. Het beest daarentegen, gespeeld door Dan Stevens, werd deels met de computer gemaakt. Voor een groot deel van de film zat de acteur in een pak op stelten en dat is al een hele prestatie op zich. 

'Beauty and the Beast' laat iedereen ongetwijfeld terug wat kinds voelen, en dat is betoverend. De originele animatiefilm ligt bij ons nog steeds in de bovenste plank, maar deze versie mag er zeker zijn. Allen daarheen dus!

Details Nu in de zalen
Jaar:
2017
Speelduur:
129 min.