Beasts of the southern wild

'Een ruwe diamant'

Wanneer je critici van Sundance tot Cannes kan verbazen, mag je gerust spreken van een fenomeen. Debutant Benh Zeitlin heeft met 'Beasts of the southern wild' zo'n prent afgeleverd, een af en toe wat hobbelige narratieve rit waarin Zeitlin zijn onmiskenbare visuele talent etaleert.

We ontmoeten het excentrieke gepeupel uit The Bathtub, een zootje ongeregeld dat zich in een afgelegen moerasgebied begeeft. De kleurrijke gemeenschap leeft van dag tot dag in de wetenschap dat de smeltende ijskappen voor overstromingen zullen zorgen en hierbij reusachtige zwijnen zullen doen herleven. Wanneer dit gebeurt probeert de kleine Hushpuppy (Quvenzhané Wallis), samen met haar vaak afwezige vader en andere overlevenden, de autoriteiten te slim af te wezen in de hoop dat ze kunnen blijven leven op hun eigen manier. Hoewel Hushpuppy's vader ziek is en dringend medische hulp nodig heeft, zijn ze niet van plan hun eigengereide levenswijze zomaar vaarwel te zeggen.

Zeitlin verdient absoluut lof voor de manier waarop hij The Bathtub tot leven brengt met een minimum aan middelen. Zijn magisch-realistische fabel krijgt hierdoor een erg doorleefd decor als achtergrond. Ook Zeitlins improvisatorische, aan Terrence Malick-refererende beeldenstroom (ook nog eens onderstut door een voice over die zo lijkt weggelopen uit 'Days of heaven') is om duimen en vingers bij af te likken. Al krijgen we naarmate 'Beasts of the southern wild' vordert steeds meer het gevoel dat Zeitlin maar wat uit zijn camera tovert, ongehinderd door enig narratief geheel. Aan de oorzaak ligt voornamelijk het doelloze scenario, simpelweg tevreden om van het ene incident naar het andere te fladderen. De ecologische maatschappijkritiek voelt daarbij ook erg geforceerd aan, vooral omdat Zeitlin zijn thema nergens echt uitwerkt.

Maar gelukkige heeft Zeitlin de vijf-jarige Quvenzhané Wallis aan zijn zijde, een natuurtalent met charisma in overvloed op wiens frêle schoudertjes de film bijna volledig rust. Het casten van Wallis blijkt een meesterzet, want zelfs in de ietwat hobbelige fases van de film, heeft 'Beasts of the southern wild' altijd een sterk hoofdpersonage dat moeiteloos de aandacht erbij houdt. Dwight Henry, die haar vader speelt, steekt met zijn schreeuwerige vertolking schril af tegen het intelligente rustpunt dat Wallis de kijker biedt.

Een echte parel is 'Beasts of the southern wild' dus niet, wel een ruwe diamant waarbij nog wat slijpwerk nodig is. Maar dat Zeitlin iemand is om in de gaten te houden, staat nu al vast. Daarvoor moeten we niet eens verder kijken dan naar het finale shot, een betoverend moment dat ons met een glimlach de zaal uitstuurde.

Wanneer je critici van Sundance tot Cannes kan verbazen, mag je gerust spreken van een fenomeen.

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Regisseur: Benh Zeitlin
Cast: Quvenzhané Wallis, Dwight Henry
Jaar:
2012
Speelduur:
93 min.

1 Disc

Beasts of the Southern Wild
Perfectie

Voor wie nog op zoek was naar het prototype 'goede extra's' op een dvd: stopt u hier uw zoektocht. De extra's op deze zijn namelijk zo boeiend en aandoenelijk dat je spontaan opnieuw de film wil gaan kijken en er mogelijks nog meer van gaat genieten dat die keer daarvoor.

De making of slaagt er perfect in om de sfeer tijdens de productie van dit alom bejubelde debuut weer te geven en je hebt haast spijt er geen deel van uit te hebben gemaakt. De enthousiaste en energieke cast/crew-familie zoals elke filmset er één wenst is bij deze erg intens aanwezig en dat heeft overduidelijk voor een grote meerwaarde gezorgd in het uiteindelijke resultaat.

Centraal in deze extra's staat, hoe kan het ook anders, hoofdrolspeelster Quvenzhané Wallis die Oscargeschiedenis schreef door als jongste actrice ooit genomineerd te zijn in de categorie 'Beste Actrice'. De casting recordings die ook mee op de dvd staan, bewijzen haar erg ontroerende natuurtalent. Ons favoriete moment? Wanneer ze nèt na het spelen van een scene uit de film tijdens haar casting tegen haar tegenspeler zegt "I know you wasn't serious", waarna hij haar uitlegt dat dat 'acteren' is. "You just pretend like you're serious." Heerlijk.

Titel: Beasts of the southern wild
Regisseur: Benh Zeitlin
Cast: Quvenzhané Wallis, Dwight Henry
Jaar:
2012
Ondertitels:
Nederlands en Frans
Audiotrack:
Engels en Frans 5.1
Formaat:
16:9 Anamorphic (1.77)
Sound type:
Dolby Digital 5.1

Reageer