The Beach Bum

Hakuna Matata op Hash

Een stoner-Oddysee bedrukt met een tramp stamp van jewelste waar in vette letters ‘Carpe Diem’ op prijkt. Zo laat de laatste uit de koker van filmmaker annex dwarsligger Harmony Korine zich het best omschrijven. Toch ontgroeit ook het enfant terrible stilaan zijn stoute schoenen. De speeltijd lijkt voorbij. 

'The Beach Bum' vertelt het verhaal van Moondog (Matthew McConaughey), in een grijs verleden een gerenommeerd dichter die vele jaren na datum nog altijd een heuse cultus rond zichzelf weet te verzamelen. Tegenwoordig spendeert de woordkunstenaar op rust zijn dagen in Florida, niet toevallig het Sodom en Gomorra van de Verenigde Staten, waar hij op een strikt dieet van drank, drugs en vrouwelijk schoon leeft. Alright, Alright, Alright.

Sinds de schrijver al jaren geen letter meer op papier zette, wordt zijn luizenleven bekostigd door zijn beeldschone wederhelft en hoofdsponsor Minnie (Isla Fisher). Tot een tragisch auto-ongeval plots roet in het eten gooit. Moondogs steenrijke oogappel komt te overlijden en alsof dat nog niet erg genoeg is, blijkt zijn stuk van de nalatenschap testamentair bevroren te zijn. De stakker krijgt zijn deel van de taart pas toebedeeld als hij met een nieuwe dichtbundel op de proppen komt. 

Beter lui dan moe, denkt de getroebleerde troubadour. Hij vindt er niks beter op dan te gaan aankloppen bij zijn vage kennissenkring om alsnog zijn ongezonde levensstijl aan te houden. Wat volgt is een zwerftocht doorheen de sunshine state waarbij een volwaardige processie van randfiguren de revue passeert. Een bloemlezing: Jonah Hill als pretentieuze agent, Martin Lawrence als een dolfijnentoergids, Zac Efron als vapende born again christian en de in wietwalmen gehulde raplegende Snoop Dogg als … een in wietwalmen gehulde raplegende. 

Ondanks de sterrencast blijft 'The Beach Bum' binnen het stoner-genre zelfs een matige prent, hoogstens goed om een stel pokdalige pubers te doen schuddebuiken. De povere verhaallijn moet het hebben van hoe absurd de zonderlinge figuren zijn die de woordsmid op zijn pad treft. Alles speelt zich af tegen het achtergrondgeluid van inspiratieloze dialoog: een constante pingpong van schunnige toogpraat en pseudofilosofisch dichtwerk. Seks, drugs en slapstick. Een vertrouwd recept dat het in de hoogdagen van 'American Pie' en 'Eurotrip' niet slecht deed. Helaas voelt 'The Beach Bum' al gedateerd aan nog voordat de film op het witte doek is verschenen. 

Waar is Harmony Korine, de meester-provocateur van weleer naartoe? Het stuk white trash dat het controversiële 'Kids' schreef en het compromisloze 'Gummo' draaide. Echte subversieve cinema die met zijn roestige weerhaakjes tegelijk onze aandacht vastpinde, ons hart deed bloeden en krassen zette in onze kinderlijke onschuld. Een bescheiden troost is het acteerwerk van Matthew McConaughey. Noem één andere acteur die naadloos zijn driedelig kostuum kan inwisselen voor een onfris Hawaï-hemd en nog altijd geloofwaardig kan overkomen. McConaughey kruipt in de grauwe huid van een nietsnut met een hoog aaibaarheidsgehalte wiens zonden anderhalf uur lang met de mantel der liefde bedekt worden.

We kunnen niet anders dan het onszelf afvragen: zou de regisseur zich aan het hoofdpersonage spiegelen? Waant hij zich de vastbenoemde cultheld die denkt nooit in ongenade te kunnen vallen bij zijn publiek? 
Zowel Korine als Moondog zijn markante kunstenaars met een claustrofobische afkeer voor hokjes. Tot zover de vergelijking. Helaas blijft ook passie een werkwoord en vergaat het ons in het echte leven zelden als in de films. 

 

Details Nu in de zalen
regie: Harmony Korine
acteurs: Matthew McConaughey, Isla Fisher, Martin Lawrence, Zac Efron, Snoop Dogg
Jaar:
2019
Speelduur:
95 min.