Batman v Superman - Dawn of Justice

Met 'Batman v Superman' mocht Zack Snyder een sequel breien aan zijn Supermanprent 'Man of steel' uit 2013. We wisten al op voorhand dat Snyder borg staat voor veel special effects en bombast, maar toch hadden we meer verwacht van de verenigde krachten van deze DC helden.

In 'Batman v Superman' maken we opnieuw kennis met Henry Cavill als de buitenaardse, onoverwinnelijke Superman die zijn eeuwig nood lijdende geliefde, Lois Lane (een zwaar onderbenutte Amy Adams), steeds gezwind weet te redden. Ben Affleck doet dienst als constant slechtgezinde, gemene, jaloerse en eigenlijk ronduit racistische Batman. Zijn Batman besluit immers eenvoudigweg dat Superman dood moet omdat hij geen mens is. Het feit dat Superman een engelachtig goedbedoelende wees is die zijn buitenaardse krachten enkel voor het goede benut, doet hierbij niet ter zake. Superman heeft te veel krachten en da's niet eerlijk; hij heeft op aarde niets verloren en dus moet hij dood. Zoiets. Lex Luthor in de gedaante van een langharige Jesse Eisenberg loopt tussen de veelvuldige monologen over helden en wat iemand een mens maakt schijnheilig olie op het vuur te gieten. Bombastische actie volgt. 'Wonder Woman' blijkt ook present (hoewel ze niet zo benoemd wordt). The end.

In Snyders laatste gaan Batman en Superman de confrontatie met elkaar aan, zij het maar voor enkele minuten. De titel van dit superheldenvehikel is bewust misleidend. Het is immers niet 'Batman vs Superman', waarbij 'vs' de afkorting is van 'versus' en een titanenstrijd zou aankondigen. Neen, de titel is 'Batman v Superman', met als halfdreigende ondertitel 'Dawn of justice'. Die 'justice' verwijst hierbij naar 'The Justice league', DC's versie van Marvel's 'The Avengers'.

'Batman v Superman' moest voor DC Comics immers worden wat 'The Avengers' is voor Marvel Comics. Maar of het nu ligt aan het feit dat alles wat je over superhelden kan vertellen, ondertussen al gezegd is (dit lijkt ons een valabele hypothese), of aan het feit dat deze personages gewoon niet zo interessant zijn (dit vinden we persoonlijk niet). Feit is dat 'Batman v Superman' zich voort sleept en erin slaagt ondanks zijn 145 minuten durende speelduur nergens ook maar iets te vertellen. Zoals steeds bij Snyder, is alles weliswaar netjes in beeld gebracht, maar blijft hij halsstarrig vasthouden aan het feit dat uiterlijk boven innerlijk gaat. Zijn mooie, doch lege 'Batman v Superman' bewijst hem ongelijk.

Met 'Batman v Superman' mocht Zack Snyder een sequel breien aan zijn Supermanprent 'Man of steel' uit 2013.

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Jaar:
2015
Speelduur:
145 min.

1 Disc

Batman v Superman - Dawn of Justice

Extra's: The might and the power of a punch: een korte documentaire over de fysieke verschillen tussen Batman en Superman, waarbij een voice-over stelt wat 'experten' hypothetiseren over hoe Superman zich zou voelen onder de invloed van kryptoniet. Een bevreemdend bloedserieuze docu.

Titel: Batman v Superman - Dawn of Justice
Jaar:
2016
Ondertitels:
Nederlands en Frans
Audiotrack:
Engels Dolby Digital 5.1

Reageer